ΠΑΟΚ: «Πρωτεύουσα» για τον μέτριο Δικέφαλο η Λεωφόρος…

ΠΑΟΚ: «Πρωτεύουσα» για τον μέτριο Δικέφαλο η Λεωφόρος…

ΠΑΟΚ: «Πρωτεύουσα» για τον μέτριο Δικέφαλο η Λεωφόρος…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τη σημασία του διπλού που πήρε πανάξια ο ΠΑΟΚ στην Αθήνα, σημειώνει τις αδυναμίες της ομάδας και βλέπει μπροστά για τα ματς που θα κρίνουν το πρωτάθλημα.

Καλημέρα από τη Θεσσαλονίκη… σκέτο. Πολλές καλημέρες σε όλους και ειδικά στους… πρωτευουσιάνους με τα ωραία κορεό. Καλημέρα ποδοσφαιρικά από την πόλη που συνεχίζει να παίρνει τις πιο μεγάλες χαρές και να χαμογελάει από την πορεία του ΠΑΟΚ.

Το εκπληκτικό του χθεσινού αγώνα Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ είναι ότι ο Δικέφαλος του Βορρά κέρδισε και πάλι, έβαλε άλλα τρία γκολ εκτός έδρας, χωρίς όμως να πιάσει τόσο καλή απόδοση! Έτσι είναι όσο και αν φαίνεται παράξενο. Να μείνουμε μόνο στο αποτέλεσμα (όπως «πουλάει» στις κρίσεις κάθε Δευτέρας) και να αφήσουμε στην άκρη όλα τα άλλα; Θα ήταν και αυτή μία επιλογή, όχι για εδώ όμως. Θα αναδείξουμε την τεράστια αξία της νίκης, από την άλλη όμως πρέπει να τονιστούν και μερικά στοιχεία της εμφάνισης.

Η νίκη είναι δίκαιη και τεράστια γιατί:

- Υπάρχει εξάποντη αξία μία και τους τρεις βαθμούς που παίρνει ο ΠΑΟΚ τους χάνει ένας σημαντικός αντίπαλος για τη διεκδίκηση της κορυφής

- Έρχεται μετά από μία μεγάλη διακοπή όπου πάντα ο αποσυντονισμός είναι επικίνδυνος

- Σβήνει ένα κομμάτι της απώλειας που προκάλεσε η πολύ κακή ήττα από τον Άρη

- Δίνει αυτοπεποίθηση για στο ξεκίνημα της τελικής ευθείας που μπαίνει ο ΠΑΟΚ σε πρωτάθλημα και Ευρώπη

Η νίκη συνδυάζεται επίσης και με το μήνυμα που ήθελε να περάσει ο Λουτσέσκου στα αποδυτήριά του. Οι επιλογές Σοάρες, Μουργκ, Ντεσπόντοφ έγιναν σε αυτή την περίοδο (ξεκίνημα γεμάτου δεκαημέρου) από τον Ρουμάνο για να δείξει εμπράκτως στους παίκτες του ότι ενόψει των πολλών και δύσκολων αγώνων που έρχονται, πιστεύει σε όλους και όχι μόνο στον κορμό του. Το αποτέλεσμα βοήθησε να περάσει πιο εύκολα το μήνυμα-επένδυση για το προσεχές μέλλον. Ο Λουτσέσκου ξέρει ότι όταν τα αποδυτήριά σου είναι καλά και γνωρίζουν ότι είσαι δίκαιος, μόνο οφέλη μπορείς να αποκομίσεις. Ξέρει επίσης ότι θα τους χρειαστεί όλους…

Θρίαμβος παρά τα προβλήματα

Έστω κι έτσι, παρά το μεγάλο σκορ και το ότι ο ΠΑΟΚ για μία ακόμη φορά στη Λεωφόρο έβγαλε σχεδόν όλο το ματς μπροστά στο σκορ, η εμφάνιση είχε αρκετά κακά διαστήματα που πρέπει να αναλυθούν. Όταν λοιπόν ο αντίπαλος είναι μπερδεμένος από τις μεγάλες αλλαγές του προπονητή του και εσύ προηγείσαι στο 2΄ τότε εύκολα μπορείς να τον… σκορπίσεις και τέλος πάντων να κερδίσεις εύκολα. Αυτό που έγινε στο 1-2 όπου ο Μεϊτέ με μία απλή περιστροφή αφήνει πίσω του έξι παίκτες και βγάζει τον ΠΑΟΚ από τα 60 μέτρα με πέντε εναντίον τεσσάρων, αυτό το πολύ απλό, έπρεπε να γίνει δύο-τρεις φορές ακόμη. Ο ΠΑΟΚ όμως δεν κατάφερε να κρατήσει μπάλα, δεν ήλεγξε το παιχνίδι λόγω της κακής απόδοσης στο κέντρο και κάπως έτσι δέχθηκε 18 τελικές έχοντας μάλιστα συντριπτικά εναντίον του την κατοχή 67-33. Όχι! Αυτή δεν είναι και δεν μπορεί να είναι συνειδητή επιλογή. Όταν το 67% συνδυάζεται και με 18 τελικές, όταν εσύ δεν μπορείς να βγάλεις σωστά την μπάλα από την περιοχή σου, όταν χάνεις ΟΛΕΣ τις δεύτερες μπάλες στις μονομαχίες και πιέζεσαι τόσο πολύ ώστε να αναδεικνύεται πρωταγωνιστής ο Κοτάρσκι και ο Κουλιεράκης, τότε υπάρχει πρόβλημα. Ναι, είναι λίγο-πολύ παράξενο και αντιφατικό, αλλά ο ΠΑΟΚ με τα τρία γκολ και τις άλλες 3-4 τεράστιες ευκαιρίες, είχε αρκετά διαστήματα που δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη ειδικά στο κέντρο, όπου δεν είχε και τον έλεγχο.

Που θέλω να καταλήξω, αφού όλα εκεί καταλήγουν… Αυτός ο ΠΑΟΚ, έστω και αν χθες επικράτησε, με τέτοια εικόνα ΔΕΝ έχει τύχη κόντρα στην ΑΕΚ. Όπως και να το κάνουμε το πρωτάθλημα εκεί θα κριθεί και απέναντι στο φαβορί, απέναντι στην ομάδα που δεν παίζει κάτι φοβερό δημιουργικά αλλά… τρέχει σαν τρελή και έχει 20 παικταράδες να αλλάζει, ο ΠΑΟΚ πρέπει οπωσδήποτε να μπει όπως αγωνίστηκε με τους Κροάτες στην Τούμπα. ΜΟΝΟ έτσι, ΜΟΝΟ με τέτοια απόδοση, τρεξίματα και νοοτροπία ο ΠΑΟΚ μπορεί να κερδίσει την ΑΕΚ και να πάρει το πρωτάθλημα. Βιάζομαι; Ίσως γιατί θεωρώ αυτονόητη τη νίκη μέσα στη Λεωφόρο και πολύ δύσκολη τη δοκιμασία της ερχόμενης Κυριακής. Αλλά… Οκ. Στο κάτω-κάτω για να παίξεις το πρωτάθλημα κόντρα στην ΑΕΚ, πρέπει να κερδίσεις και τα άλλα παιχνίδια. Έγινε η αρχή λοιπόν, όσο και αν η ΑΕΚ έχει πλεονέκτημα ακόμη ακόμη και λόγω των τεσσάρων αγώνων με Άρη και Λαμία, μια ΑΕΚ που φυσικά δεν έχει χάσει και κανένα ντέρμπι.

Σαν τον Μπράντον

Δεν μπορώ να μην σταθώ στην ατομική απόδοση των ασπρόμαυρων και να μην εκθειάσω τον ξανθό σκύλο από την Ισπανία. Πόσο αγαπάω τέτοιους παίκτες που ποιοτικά έχουν ταβάνι το 6-7, το ξέρουν όμως και γι αυτό σκυλιάζουν και παίζουν συχνά στο 8. Τρέχει, πέφτει, μαρκάρει, πηδάει, ντουμπλάρει, προλαβαίνει μπαίνει στην περιοχή, σκοράρει! Έχει φθάσει σε ένα σημείο ο ΠΑΟΚ να… είναι καλά και να κάνει τη διαφορά σε νίκες, όταν και ο Μπράντον είναι καλά και μπορεί να βρίσκεται με τους άλλους. Αγάπη μεγάλη για το στυλ αυτό, που φυσικά ΔΕΝ φθάνει για τον ΠΑΟΚ ο οποίος πρέπει να βρει άλλον πρώτο φορ.

Εξαιρετικός και ο Κουλιεράκης ως αριστερός και δεξιός(!) στόπερ, αφού δέχθηκε τεράστια πίεση από τους αντιπάλους, αλλά αντιμετώπισε εξαιρετικά όλα τα φορ των πρασίνων. Πολύ καλός και ο Κοτάρσκι σε μία απόδειξη βέβαια ότι ο ΠΑΟΚ δεν… πατούσε καλά ως σύνολο ειδικά στο κέντρο. Αυτός όμως είναι ο Μεϊτέ με αρκετά σκαμπανεβάσματα!

(Πώς ο ΠΑΟΚ δέχθηκε τετ α τετ στο 1-3 και στο 90΄ παίζοντας με παίκτη παραπάνω… είναι κι αυτό ένα φαινόμενο που πρέπει να ελεγχθεί. Να μην το τονίσουμε επειδή ο ΠΑΟΚ κέρδισε;)

ΠΑΟΚ και Τερίμ...

Ο Φατίχ Τερίμ ως προπονητής άλλης εποχής έχει αυτή την αλαζονεία να πιστεύει ότι σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι μπορεί να κάνει ό, τι θέλει, όποτε θέλει, χωρίς δουλειά, λογική και συνοχή. (Να μην θυμίσω άλλα τέτοια δικά μας εγχώρια παραδείγματα). Το διπλό στο Καραϊσκάκη του έκανε μεγάλο κακό στο μυαλό. Δεν γίνεται να αλλάζει τόσα πολλά στην ομάδα του, αδειάζοντας χώρους, δίνοντας με ευκολία τόσες πολλές γρήγορες μεταβάσεις στον ΠΑΟΚ, κάτι που θα συνέβαινε και χωρίς το πρώτο γκολ στα 65 δευτερόλεπτα. Και μόνο ότι τα άλλαξε όλα τόσες πολλές φορές μέσα στον ίδιο τον αγώνα, δείχνει το τεράστιο μπέρδεμα για έναν προπονητή που γίνεται προσπάθεια να στηριχθεί αλλά και γι αυτόν η κριτική αλλάζει σαν… τα πουκάμισα.

Ο άνθρωπος που μετά από τόσα πολλά (ποδοσφαιρικά) που έγιναν στο χθεσινό απόγευμα, αφού ξέχασε να κάνει πέμπτη αλλαγή, προσπάθησε να υποτιμήσει τη νοημοσύνη όλων των φιλάθλων μιλώντας για τον διαιτητή! Ποιον; Αυτόν που του έδωσε σε ντέρμπι τετραπλάσια υπέρ του φάουλ! Που του «έστησε» την μπάλα έξω από την περιοχή του ΠΑΟΚ σε κάθε πιθανή πτώση! Ο Τερίμ για διαιτησία σε αγώνα 16-4 φάουλ! Αλλά στο τέλος-τέλος… καλά κάνει ο Τερίμ σε όσους ανέχονται τέτοιες φιλοσοφίες…

Μόνο οι Αρειανοί αρχίζουν και ανησυχούν μην τυχόν δεν προλάβουν να τον βρουν μπροστά τους στον τελικό…

* Υπάρχει περίπτωση η ΠΑΕ Παναθηναϊκός να στείλει… εξώδικο για το κορεό, όπως έκανε για τον Λουτσέσκου που χωρίζει τη χώρα στα δύο; Ο οποίος παρεμπίπτοντος βρήκε και τον σκούφο στο αεροδρόμιο μαζί με ένα διαβατήριο… Δεν τους πάνε και πολύ γούρι τα κορεό… Κάθε κορέο και τριάρα!

* Είναι απίστευτο αυτό που έκανε ο Ρέτσος στην τελευταία σχεδόν φάση του αγώνα-μία χρονιά που έδινε η ομάδα του. Τραβήχτηκε για να μην πάρει κάρτα!!! Πολλά χρόνια θα κάνουμε να ξεχάσουμε αυτή την απόφαση…

* Από σήμερα το βράδυ μία διαφορετική ποδοσφαιρική, τηλεοπτική εκπομπή ποδοσφαιρικής ανάλυσης. To Football Factory στις 22:00 και διαδικτυακά https://www.youtube.com/channel/UCGf_W8E7JDoqJzJ4Mt_3q_w

Αλλά και στην TV 100, στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης. Όταν έχεις στο team Ζήση Βρύζα που έχει ζήσει το ποδόσφαιρο από κάθε πιθανή θέση, τότε σίγουρα όλα είναι διαφορετικά…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.