Ο Παναθηναϊκός έπαθε με τον ΠΑΟΚ και έμαθε με την ΑΕΚ

Νίκος Ρόλλας
Παίκτες Παναθηναϊκού

bet365

Οι διαφορές στην αντιμετώπιση των δύο παιχνιδιών, με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ από τον Παναθηναϊκό και τον Φατίχ Τερίμ.

Ο εφετινός Παναθηναϊκός έχει έναν... μοναδικό τρόπο να συνέρχεται από κάθε στραβοπάτημά, κάτι που επανέλαβε και χθες το βράδυ στην Λεωφόρο αν και βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο πριν την σέντρα, με την πίεση να αυξάνεται κατακόρυφα μετά το γρήγορο γκολ του Βίντα. Ωστόσο, σε σύγκριση με το προηγούμενο παιχνίδι του, αυτό με τον ΠΑΟΚ δηλαδή, οι «πράσινοι» έδειξαν βελτίωση σε καθοριστικούς τομείς του παιχνιδιού που τους επέτρεψαν να κάνουν την ανατροπή και να μείνουν «ζωντανοί» στην διεκδίκηση του τίτλου.

Τα φάουλ που... έκοβαν την ΑΕΚ

Βλέπωντας κανείς τα δύο πρώτα γκολ που δέχθηκε ο Παναθηναϊκός από τον ΠΑΟΚ, καταλαβαίνει πως αμφότερα θα μπορούσε να τα γλιτώσει αν κάποιος έκανε ένα φάουλ στον Ντεσπόντοφ και στον Μεϊτέ, προκειμένου να μην διανύσουν τόσα πολλά μέτρα με την μπάλα στην κατοχή τους. Αυτό λοιπόν το λάθος δεν το επανάλαβαν κόντρα στην Ένωση. Μόλις κάποιος παίκτης του Ματίας Αλμέιδα άρχιζε να ανεβαινει, δημιουργώντας υποψία υπεραριθμίας, τότε αμέσως ένας «πράσινος» έπεφτε πάνω του και αν δεν μπορούσε να τον κόψει, του έκανε φάουλ.

Είναι χαρακτηριστικό πως την Κυριακή οι ποδοσφαιριστές του Φατίχ Τερίμ έκαναν όλο κι όλα 6 φάουλ, ενώ χθες τα διπλάσια, 12 δηλαδή, με τον Μπερνάρ να είναι πρώτος 3, τους Ακαϊντίν, Μαντσίνι, Τσέριν, Ιωαννίδη να ακολουθούν με 2 και τον Χουάνκαρ με 1. Ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, είναι η φάση του 85ου λεπτού όπου ο Ελίασον μόλις έχει περάσει το κέντρο, έχοντας κενό χώρο μπροστά του και σκάει από πίσω του ο Ιωαννίδης και τον ρίχνει στο έδαφος, προκειμένου να μην επιτρέψει στους «κιτρινόμαυρους» να γίνουν απειλητικοί.

Ιωαννίδης και Ελίασον

Σιγουριά στις κινήσεις

Από εκεί και πέρα, οι παίκτες του Παναθηναϊκού, έχοντας μπροστά τους και έναν αντίπαλο, ο οποίος όπως και ο ΠΑΟΚ δεν συγχωρεί τα λάθη, δεν ρίσκαραν το παραμικρό στις ενέργειές τους όταν η μπάλα βρισκόταν στο δικό τους μισό. Κάτι στο οποίο, προφανώς και έπαιξε σημαντικό ρόλο, η λάθος διαχείρηση της φάσης του 5ου λεπτού από τον Χουάνκαρ που είχε ως αποτέλεσμα το γκολ του Βίντα.

Κάθε φορά λοιπόν που οι «πράσινοι» έπαιρναν την κατοχή της μπάλας κοντά στην περιοχή του Ντραγκόφσκι και δεν υπήρχε ελεύθερος παίκτης κοντά για να κυκλοφορήσει η μπάλα και να ξεκινήσει το build up της επίθεσης, την έδιωχναν μέσα. Το ίδιο και σε κάθε γέμισμα των φιλοξενούμενων, καθώς με το σκορ στο 2-1 δεν υπήρχε λόγος για κάτι τέτοιο. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και η τακτική δικαιώθηκε.

Γεντβαι

Μπορεί η εξέδρα να ζητούσε να κρατήσουν την μπάλα οι παικτες του Φατίχ Τερίμ προκειμένου να περάσει ο χρόνος, όμως με τον Αράο, σχεδόν από το 50ο λεπτό, να παίζει ως τρίτο στόπερ, γεμίζοντας τον χώρο μπροστά από την εστία του «τριφυλλιού», οι γηπεδούχοι ένιωθαν σιγουριά όσο περνούσε ο χρόνος.

Η αρχική εντεκάδα και οι αλλαγές

Για να γίνουν όμως τα παραπάνω, απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να υπάρχει και η σωστή εντεκάδα. Κάτι που το έκανε ο Φατίχ Τερίμ αφήνοντας στην άκρη τα πειράματα της προηγούμενης Κυριακής, καθώς δικαιωθηκε τόσο με τις επιλογές που έκανε (με εξαίρεση ίσως την επιλογή του Βέρμπιτς) για την ομάδα που ξεκίνησε το παιχνίδι, όσο και με τις αλλαγές που έκανε, καθώς με τις απουσίες Σπόραρ, Σέκενφελντ, Παλάσιος οι επιλογές ήταν περιορισμένες.

Κάπως έτσι λοιπόν, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κάνει την μεγάλη ανατροπή, να πάρει τη νίκη, να μειώσει την διαφορά από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και να μείνει... ζωντανός στην μάχη για την διεκδίκηση του τίτλου.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα