Το ΑΕΚ - ΠΑΟΚ μπορεί να αποδειχθεί “ματς της χρονιάς”

Το ΑΕΚ - ΠΑΟΚ μπορεί να αποδειχθεί “ματς της χρονιάς”

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος προσπαθεί να μαντέψει το game plan του Ματίας Αλμέιδα και του Ραζβάν Λουτσέσκου για το ντέρμπι της Κυριακής στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Δεν είναι καθόλου εύκολο να μπεις στο μυαλό ενός προπονητή και να καταφέρεις να μαντέψεις το πλάνο παιχνιδιού που ετοιμάζει σε ένα ντέρμπι. Στη δεδομένη στιγμή είναι παραπάνω από δύσκολο να καταλάβεις τι ετοιμάζουν ο Ματίας Αλμέιδα και ο Ραζβάν Λουτσέσκου σε μια από τις πιο καθοριστικές συναντήσεις της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ στην φετινή σεζόν. Διότι και οι δύο έχουν δημιουργήσει εκπλήξεις στα Play off με τις επιλογές τους.

Ο Ματίας Αλμέιδα έδωσε σε δύο σερί ντέρμπι την μπάλα στον αντίπαλο, ή πιο σωστά συμβιβάστηκε με την ιδέα να μοιραστεί την κατοχή επειδή εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο θα αύξανε τις πιθανότητες της ομάδας του να νικήσει. Τον δικαίωσε το αποτέλεσμα στο πρώτο ντέρμπι - αυτό απέναντι στον Ολυμπιακό. Τον δικαίωνε μέχρι το 32’ το αποτέλεσμα στο ντέρμπι της περασμένης Τετάρτης στη Λεωφόρο απέναντι στον Παναθηναϊκό. Στο δεύτερο ημίχρονο όμως, όταν η κατάσταση του παιχνιδιού ζητούσε από την ΑΕΚ να επιστρέψει στην “κανονική λειτουργία”, να κρατήσει πολύ την μπάλα και να επιτεθεί απέναντι σε μια οργανωμένη άμυνα που είχε τοποθετηθεί χαμηλά στο τερέν, η ομάδα του Αλμέιδα δεν ανταποκρίθηκε.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΠΡΑΚΟΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΣΤΗ SUPERLEAGUE

Τι θα κάνει τώρα απέναντι στον ΠΑΟΚ; Η ιστορία του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει τον Λουτσέσκου λέει ότι η ΑΕΚ θα επιστρέψει στο χτίσιμο των επιθέσεων με κοντινές πάσες και θα εγκαταλείψει το άμεσο ποδόσφαιρο που έπαιξε στα 3 εκ των τελευταίων 4 ημιχρόνων της, με όραμα να έχει μεγαλύτερη κατοχή της μπάλας και να την αξιοποιήσει για να νικήσει. Θα προσπαθήσει να το κάνει απέναντι σε μια ομάδα που πρεσάρει αποτελεσματικά όταν ανεβαίνει ψηλά στο γήπεδο για να πιέσει στην μπάλα στο αντίπαλο μισό του τερέν. Και ο λόγος για να το κάνει, στο δικό μου μυαλό, είναι ότι οι ποδοσφαιριστές του αισθάνονται πιο άνετα όταν παίζουν με αυτόν τον τρόπο. Σε ένα “ματς της χρονιάς” θέλεις οι ποδοσφαιριστές σου να αισθάνονται ασφάλεια με τον τρόπο παιχνιδιού που ακολουθούν.

Φυσικά το τι θα ζητήσει ο Αλμέιδα από τους ποδοσφαιριστές του εξαρτάται και επηρεάζεται από τον τρόπο του αντιπάλου. Αν ο Λουτσέσκου βάλει τον ΠΑΟΚ να αμυνθεί στα μέτρα που αμύνθηκε στο μεγαλύτερο διάστημα του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, δηλαδή να ξεκινά την πίεση είτε στη μεσαία γραμμή είτε και χαμηλότερα, θα το κάνει “εύκολο” για την ΑΕΚ να ξεκινά την επιθετική ανάπτυξη από την άμυνά της. Αν έπρεπε να μαντέψω, θα πόνταρα στο ότι ο Ρουμάνος προπονητής δεν έχει σχεδιάσει έτσι την αρχή του παιχνιδιού. Δηλαδή περιμένω τον ΠΑΟΚ να τοποθετηθεί ψηλά στο γήπεδο για να αμυνθεί πιέζοντας την ΑΕΚ. Και περιμένω ότι στο αρχικό διάστημα δεν θα κάνει ότι έκανε στο πρώτο 20’λεπτο στη Λεωφόρο, που έβαζε τον Ντομινίκ Κοτάρσκι να ξεκινά με κοντινές πάσες τις επιθέσεις, αλλά θα βάλει τον τερματοφύλακά του να ψάξει με μακρινές μεταβιβάσεις τους επιθετικούς.

Φυσικά η ιστορία των ντέρμπι στα Play off μας έχει δείξει ότι συχνά οι ομάδες βγαίνουν από την τακτική που σχεδιάζουν οι προπονητές. Ο Λουτσέσκου είχε σχεδιάσει πρέσινγκ ψηλά στη Λεωφόρο, όπως μας είπε μετά τη λήξη ο Ντεσπόντοφ, αλλά το “γρήγορο” γκολ του ΠΑΟΚ άλλαξε τα ένστικτα στον Παναθηναϊκό, που έγινε πολύ πιεστικός και “ανάγκασε” τον ΠΑΟΚ να υποχωρήσει και να παίξει με άμεσες επιθέσεις. Στο β’ ημίχρονο του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ο Αλμέιδα ζητούσε σέντρες, αλλά οι ποδοσφαιριστές του δυσκολεύονταν να φέρουν την μπάλα στον χώρο που εκείνος ζητούσε και με τον τρόπο που εκείνος ζητούσε.

Αυτό είναι ένα ντέρμπι με τις προδιαγραφές να βαδίσει στα χνάρια όσων έχουν προηγηθεί στα Play off και να παραμείνει απρόβλεπτο μέχρι το τελευταίο διάστημα της διάρκειάς του. Είναι μια μεγάλη δοκιμασία και για τις δύο ομάδες σε σχέση με τις φιλοδοξίες τους για την κατάκτηση του τίτλου. Κι αν οι δύο προπονητές καταφέρουν να μεταδώσουν την αγωνιστική νοοτροπία που φανταζόμαστε και παίξουν και οι δύο ομάδες μόνο για τη νίκη, αυτό μπορεί να αποδειχθεί ένα “ματς της χρονιάς” ανάμεσα στις ομάδες που προπορεύονται σήμερα. Η αριθμητική μπορεί να δείχνει ότι ο ΠΑΟΚ έχει την άνεση να παίξει και για την ισοπαλία, αλλά αν τον έχω διαβάσει καλά ο Λουτσέσκου θα πάει στη Νέα Φιλαδέλφεια με τη συνείδηση ότι η ομάδα του πρέπει να παίξει για μια νίκη που θα την κάνει να πιστέψει βαθύτερα ότι μπορεί να κατακτήσει τον τίτλο.

Συγκρίνοντας τα στοιχεία της αγωνιστικής συμπεριφοράς τους στα 3 ματς των Play off μέσα από το Comparisonator ο παρατηρητής διαπιστώνει ότι η ΑΕΚ κάνει μέχρι εδώ περισσότερα πράγματα καλά.

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ στατιστικά

Ομως εδώ που βρισκόμαστε είναι απίθανο να διακρίνεις ποια ομάδα θα μεγαλώσει περισσότερο την δυναμική της σε αυτό το μίνι πρωτάθλημα. Δεν έχει ξεχωρίσει καμία. Και αυτό, αν το δεις από αυτή την οπτική γωνία, είναι ευτύχημα για όλους εμάς, που δεν μπορούμε να προβλέψουμε τον πρωταθλητή.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.