Ολυμπιακός: Γιόβετιτς και Ζέλσον δίνουν άλλη ποιότητα επιθετικά και μπορεί να κάνουν διαφορά στα Play Off

Ολυμπιακός: Γιόβετιτς και Ζέλσον δίνουν άλλη ποιότητα επιθετικά και μπορεί να κάνουν διαφορά στα Play Off

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta δέκα πράγματα για τους δύο πρωταγωνιστές χθες του Ολυμπιακού.

Καμιά φορά το ποδόσφαιρο κρύβει μεγάλη ειρωνεία: ο Ολυμπιακός σε τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια παίζει κατά κοινή ομολογία από καλά έως πολύ καλά. Έχει τρεις νίκες, βάζοντας 14 γκολ (!), έξι στη Μακάμπι, τρία στον Άρη και πέντε στη Λαμία. Κι όμως στο τέταρτο παιχνίδι του, το ντέρμπι με την ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια, παρότι έκανε οκτώ ευκαιρίες για γκολ, έμεινε στο μηδέν!

Σε ένα απίστευτα συνεπές παιχνίδι, τόσο αμυντικά, όσο και δημιουργικά, ο Ολυμπιακός των 14 γκολ στα τρία άλλα από τα τέσσερα τελευταία παιχνίδια του, όχι απλά δεν κέρδισε, αλλά έχασε κιόλας από την ΑΕΚ με γκολ στο 90’, σε ένα ντέρμπι που δυστυχώς για τον ίδιο μπορεί και να κρίνει όλο το πρωτάθλημα-να υπενθυμίσω ότι με νίκη επί της ΑΕΚ τώρα ο Ολυμπιακός θα ήταν ο ίδιος στο +3 από την αντίπαλο του κι όχι -3 όπως είναι (κι άρα θα ήταν και στο -1 από τον ΠΑΟΚ), ενώ ακόμη κι αν έμενε η ισοπαλία οι δύο ομάδες θα ήταν ισόβαθμες, στο -3 από την κορυφή.

Τέλος πάντων, αυτά γίνονται στο ποδόσφαιρο, αλλά γίνονται μία φορά στα τόσα χρόνια όσα είδαμε την περασμένη Κυριακή στη Φιλαδέλφεια, με τον Ολυμπιακό να χάνει τεράστια ευκαιρία για διπλό. Και τελικά μόνο αυτός να χάνει από την ΑΕΚ, όπως είδαμε με τη νίκη του ΠΑΟ 2-1 στη Λεωφόρο, αλλά και το 2-2 του ΠΑΟΚ χθες…

Αναφορικά με το παιχνίδι του Ολυμπιακού στη Λαμία, απλά επιβεβαιώθηκε πρώτον η καλή κατάσταση της ομάδας και δεύτερον ότι υπάρχουν δύο επιθετικοί που δίνουν άλλη ποιότητα επιθετικά. Και μιλάω φυσικά για τον Γιόβετιτς και τον Ζέλσον Μαρτίνς, οι οποίοι ήταν ο ένας καλύτερος από τον άλλο-και παρεμπιπτόντως, ο Πορτογάλος, που ζήτησε αλλαγή, τελικά δεν έχει κάτι κι είναι όλα καλά.

Ο Γιόβετιτς το φώναζε εδώ και καιρό, όταν ο Μεντιλίμπαρ τον έβαζε από 15 έως 30 λεπτά, ότι ήταν έτοιμος να μπει και να κάνει διαφορά. Πράγματι δε, τώρα που έπαιξε βασικός με τον Άρη και τη Λαμία έκανε εμφατικά τη διαφορά- ότι είναι μέσα στα τέσσερα από τα οκτώ γκολ του Ολυμπιακού, λέει πολλά, αλλά όχι τα πάντα. Ο έμπειρος κυνηγός, στο ρόλο που του ταιριάζει περισσότερο, δηλαδή πίσω από τον φορ, κάνει παπάδες, έστω τώρα στο τέλος της σεζόν.

Γιόβετιτς

Χθες πέραν του γκολ που σημείωσε (1-0), του πέναλτι που κέρδισε (2-0) και της σέντρας στο 3-0, ο Μαυροβούνιος πέρασε άλλες τέσσερις πάσες για γκολ (!) που τα έχασαν οι συμπαίκτες του, ενώ στάθηκε κι άτυχος που δεν σκόραρε και δεύτερη φορά, στο φινάλε, με τον Κορνέζο να σώζει την εστία του με εξαιρετικό τάκλιν. Τι είναι η μπάλα, ε; Ο Κορνέζος έβαλε αυτογκόλ (0-4) και έκανε γκάφα στο 0-5, κι αμέσως μετά γλίτωσε τη Λαμία από άλλα δύο γκολ προ της γραμμής.

Κακά τα ψέματα, ο Μαυροβούνιος, που ήταν στην αρχική ενδεκάδα την Τετάρτη με τον Άρη πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες (!), έχει μειονεκτήματα στο παιχνίδι του: χάνει πολλές κόντρες, κόβεται στις διεκδικήσεις, επιχειρεί πολλές δύσκολες πάσες που δεν περνάνε και ανασταλτικά δεν είναι ό,τι το καλύτερο. Όμως, η ποιότητα του δεν κρύβεται και έχει αρχίσει και βοηθάει λίγο πίσω. Έχει ποδοσφαιρικη ευφυία-ίσως θυμάστε την στιγμή στα πρώτα λεπτά που σπάει την μπάλα υπέροχα με το κεφάλι στον Ελ Κααμπί κι ο Μαροκινός πάει να του γυρίσει κι αυτός την μπάλα. Ο Γιόβετιτς λες και είχε μάτια δεξιά-αριστερά και στην πλάτη, κατάλαβε ότι είχε βγει οφσάιντ κι άφησε τη φάση, για να εμπλακεί ο Μασούρας, που έρχονταν από πίσω.

Ο Ζέλσον είχε κι αυτός καιρό, κάπου 2,5 μήνες, να επιλεγεί στην αρχική ενδεκάδα του Ολυμπιακού, από τις 28 Ιανουαρίου και το 3-1 με τον ΠΑΣ στο Καραϊσκάκη. Μας είχε προϊδεάσει, όμως, από τα δύο προηγούμενα παιχνίδια (με ΑΕΚ και Άρη) στα οποία είχε μπει αλλαγή, ότι έχει γυρίσει καλά. Και τον είδαμε χθες να είναι πραγματικά πολύ επικίνδυνος και στα 70 λεπτά στα οποία έπαιξε. Η ασίστ για το 1-0 ήταν η αρχή, με τη συνέχεια ακόμη καλύτερη, καθώς δημιουργούσε συνεχώς κινδύνους με τις καλές συνεργασίες, αλλά και τις προσωπικές του ενέργειες. Η φοβερή πάσα με τακουνάκι που έβγαλε στον Μασούρα στο 46’ ήταν όλα τα λεφτά!

Ζέλσον

Είναι πραγματικά κρίμα που δεν σκόραρε κι έτσι ακόμη δεν έχει ανοίξει λογαριασμό στον Ολυμπιακό, σε αντίθεση με το δημιουργικό κομμάτι, στο οποίο μετράει τρεις πολύτιμες ασίστ. Ειδικά στο τετ α τετ με τον γκολκίπερ, από τον οποίο και νικήθηκε, έπρεπε να πλασάρει καλύτερα. Μοιάζει να μην το έχει εύκολο το γκολ, με βάση την ποιότητα γενικά των τελειωμάτων του, που δεν είναι ανάλογη της δημιουργικής ικανότητας του. Πρόσεξα, όμως, χθες ότι ενώ έκανε πολλές καλές κινήσεις για να βγει στο γκολ, πήρε ελάχιστες πάσες. Ίσως είναι ακόμη και θέμα χημείας, καθώς το παιδί δεν έχει παίξει πολύ.

Σημαντικό, όμως, ότι ο Ζέλσον παρουσίασε από πλευράς τακτικής προσέγγισης την ιδέα να ξεκινάει μεν αριστερά, αλλά κλίνει πολύ προς τα μέσα και πολύ συχνά να γίνεται δεξιός εξτρέμ, κάνοντας υπεραθμίες από εκεί με τον Μασούρα και τον Ρόντινεϊ, όπως συνέβη στο 1-0. Ακόμη ότι έβγαλε διάθεση, πίεσε ψηλά και έκλεψε μπάλες και γύρισε και πίσω να βοηθήσει. Είναι κι αυτός όπως ο Γιόβετιτς λίγο αδύναμος στις διεκδικήσεις και λίγο επιπόλαιος στις πάσες, ωστόσο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με το απρόβλεπτο του παιχνιδιού του μπορεί να δώσει σημαντικές λύσεις στο φινάλε των play off.

Ξέρετε, στο ποδόσφαιρο δεν θέλει πολύ να γίνεις ήρωας, ιδιαίτερα αν είσαι παίκτης με ταλέντο και κλάση, κάτι που ισχύει απολύτως τόσο για τον Γιόβετιτς, όσο και για τον Ζέλσον.

Άσχετο:

Είναι σαφές ότι οι προπονητές τώρα που κρίνονται όλα, προσπαθούν να βρουν λύσεις αιφνιδιάζοντας τους αντιπάλους τους. Το κάνει ο Μεντιλίμπαρ εμφανίζοντας ως βασικό τον Γιόβετιτς, σε θέση μεσοκυνηγού. Το έκανε χθες κι ο Αλμέιδα, αλλάζοντας θέση στον Γκατσίνοβιτς, περνώντας τον επίσης σε ρόλο δεύτερου επιθετικού, από εκεί που ενάμιση χρόνο τον βάζει έξω αριστερά-και είδαμε ότι του βγήκε χθες στη φάση του πρώτου γκολ.

Γενικά πολλά θα κριθούν από τέτοιου είδους κινήσεις των προπονητών. Ο Λουτσέσκου χθες έσωσε ένα βαθμό που μπορεί να του δώσει ακόμη και το πρωτάθλημα, κάνοντας μετά το 2-0 της ΑΕΚ τρεις αλλαγές, διαδοχικά τους Ντεσπόντοφ, Σαμάτα και Οζντόεφ. Το ίδιο κι ο Τερίμ που πέρασε στο ημίχρονο τον Σπόραρ, ο οποίος και του έδωσε τη νίκη, σε συνδυασμό με την παρουσία μίας άλλης αλλαγής, του Ντζούρισιτς στο δεύτερο γκολ.

Αλμέιδα

Γι΄ αυτό κι επιμένω αναφορικά με την πολυτιμότητα των Γιόβετιτς και Ζέλσον στον Ολυμπιακό. Καλοί, πολύ καλοί, είναι οι Ποντένσε, Φορτούνης, Ελ Κααμπί, Μασούρας, αλλά δεν φτάνουν. Χρειάζονται κι άλλες ποιοτικές λύσεις, που αυτοί οι δύο μπορεί να τις δώσουν. Όπως φυσικά κι ο Ελ Αραμπί, παίζοντας λίγο στο τέλος.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Ο Μασούρας έκανε και χθες πολύ και αρκετά καλή δουλειά. Π.χ. από δικές του μπαλιές ξεκίνησαν τρία γκολ! Το πρώτο (πάσα σε Ζέλσον κι ασίστ του Ζέλσον), το τρίτο (πάσα σε Γιόβετιτς και σέντρα του Γιόβετιτς) και το τέταρτο (όμορφο τακουνάκι στον Έσε και σέντρα του Έσε). Επιπλέον ήταν πολύ συνεπής ανασταλτικά, γυρνώντας πίσω, κάνοντας ανακτήσεις και κλέβοντας μπάλες, κάτι που πάντα εκτιμάει κάθε προπονητής.

Μόνο που πρέπει να δουλέψει λίγο ο ίδιος το μυαλό του, γιατί βλέπουμε πάλι κάτι που έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, όταν και τότε είχε περιόδους, όπως τώρα, χάνοντας τη ρέντα του στο σκοράρισμα. Εκβιάζει το γκολ και το μόνο που κερδίζει έτσι είναι να χάνει τις εντυπώσεις, αφού τα τελειώματα του δεν είναι καλά. Και προφανώς αυτό του χαλάει και την ψυχολογία, με συνέπεια να κάνει πολύ κακές πάσες, να χάνει εύκολα μπάλες και να κόβεται εξίσου εύκολα.

Μασούρας

Χθες μάλιστα υπήρξαν δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις στις οποίες έπρεπε να πασάρει στον Ζέλσον και δεν το έκανε, με συνέπεια ο συμπαίκτης του να διαμαρτυρηθεί. Κι όχι μόνο αυτό-σε μία άλλη στιγμή έπρεπε ο Ζέλσον να του δώσει την μπάλα του Μασούρα, αλλά κι ο Πορτογάλος δεν το έκανε. Διότι, όπως έχω εξηγήσει, αυτά είναι αλυσίδα. Κάνει ένας παίκτης το λάθος να μην πασάρει στο συμπαίκτη, μετά θα τον ακολουθήσει κι ο συμπαίκτης του κ.ο.κ.

Πρέπει να βρει πάλι την εμπιστοσύνη στον εαυτό του ο Έλληνας διεθνής, κι αυτό δεν γίνεται μόνο με το να έρθουν τα γκολ. Γίνεται με το γενικότερο τρόπο παιχνιδιού. Χθες λ.χ. είχε πραγματικά εξαιρετικές συνεργασίες με τον Ρόντινεϊ, αλλά δεν πέρασε ούτε μία καλή σέντρα.

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.