Ολυμπιακός: Ο Έμερι με 2 αλλαγές κέρδισε πιο δύσκολα την Μπόρνμουθ, από τον Μεντιλίμπαρ που έκανε 8 με ΠΑΟΚ!

Ολυμπιακός: Ο Έμερι με 2 αλλαγές κέρδισε πιο δύσκολα την Μπόρνμουθ, από τον Μεντιλίμπαρ που έκανε 8 με ΠΑΟΚ!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για τη στρατηγική των Μεντιλίμπαρ και Έμερι σε Ολυμπιακό και Άστον Βίλα.

Είχε γούστο, πάντως, η χθεσινή ημέρα! Από πλευράς στρατηγικής των δύο προπονητών, του Ολυμπιακού και της Άστον Βίλα, στην αντιμετώπιση των αγώνων τους στο πρωτάθλημα, τρεις ημέρες μετά τις προκρίσεις των ομάδων τους μετά από 120λεπτες μάχες στην Τουρκία (Φενέρμπαχτσε) και στη Γαλλία (Λιλ) και εν τέλει μέσα από τη διαδικασία των πέναλτι.

Ο μεν Έμερι, με την Άστον Βίλα να παλεύει για την 4η θέση και ένα εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ και να υποδέχεται την 13η στη βαθμολογία Μπόρνμουθ, έκανε μόλις δύο αλλαγές στην ενδεκάδα του σε σχέση με την Πέμπτη. Και μάλιστα υποχρεωτικές και οι δύο, αφού ο Ντάγκλας Λουίς είχε τιμωρία λόγω καρτών κι ο Ζανιόλο τραυματίστηκε στο ματς με τη Λιλ. Τις θέσεις τους πήραν ο Μπέϊλι κι ο Ρότζερς. Με την Βίλα να κερδίζει με δυσκολία με 3-1, παρότι έπαιξε με σχεδόν ολόκληρη τη βασική ενδεκάδα της. Βλέπετε, η Μπόρνμουθ προηγήθηκε με 1-0 και έως το 78ο λεπτό το σκορ ήταν στο εύθραυστο 2-1.

Ο δε Μεντιλίμπαρ με τον επίσης 4ο στην Ελλάδα Ολυμπιακό να παλεύει για μία θέση στην πρώτη τριάδα έως και το πρωτάθλημα και να υποδέχεται τον 3ο στη βαθμολογία ΠΑΟΚ, έκανε οκτώ αλλαγές στην ενδεκάδα του σε σχέση με την Πέμπτη. Χωρίς καμία να ήταν υποχρεωτική. Μάλιστα, τρεις (Φορτούνη, Κάρμο, Ρόντινεϊ) δεν τους είχε καν στην 20άδα, ενώ από τους άλλους πέντε, δεν χρησιμοποίησε ούτε λεπτό τους Ορτέγκα, Ντόη, Γιόβετιτς κι απλά έβαλε αλλαγή τους δύο στα τελευταία λεπτά, τον Έσε στο 78’ και τον Ελ Κααμπί στο 84’. Με τον Ολυμπιακό να κερδίζει πιο εύκολα τον ΠΑΟΚ απ΄ ότι η Βίλα την Μπούρνεμουθ με 2-1, καθώς το σκορ ήταν 2-0 έως το 92ο λεπτό.

Είδαμε λοιπόν ότι δύο Βάσκοι προπονητές κάτω από παρόμοιες συνθήκες έκαναν εντελώς διαφορετική μεταχείριση στις ομάδες τους, κάτι που αν μη τι άλλο προκαλεί ένα ενδιαφέρον. Και δεν κάνω την επισήμανση για να υποστηρίξω ότι ο δικός μας είναι μάγκας κι ο άλλος…δάγκας (άλλωστε, προφανέστατα δεν είναι ο Έμερι), αλλά για να καταδείξω το μέγεθος της επιτυχίας του εγχειρήματος του Μεντιλίμπαρ να πάει με οκτώ αλλαγές από την ευρωπαϊκή του ενδεκάδα σε ένα ντέρμπι στο οποίο αν ο Ολυμπιακός δεν κέρδιζε, θα ήταν ουσιαστικά εκτός κούρσας τίτλου, καθότι θα έμενε οκτώ βαθμούς πίσω από την πρώτη ΑΕΚ, έστω με ένα ματς λιγότερο.

ΝΑΒΑΡΟ

Μην κοροϊδευόμαστε, το ρίσκο που πήρε ο προπονητής ήταν μεγάλο. Για παράδειγμα με τον Ναβάρο, τον οποίο είχε βάλει στα δύο προηγούμενα ντέρμπι κι εκείνος είχε απογοητεύσει, με τον Ολυμπιακό ηττημένο και στα δύο: τόσο με τον Παναθηναϊκό (1-3) που ήταν 73 λεπτά βασικός χάνοντας την ευκαιρία του αγώνα για να κάνει το 2-0 υπέρ του Ολυμπιακού, όσο και με την ΑΕΚ (0-1) που μπήκε στο 61’ και δεν ακούμπησε την μπάλα. Κι όμως ο Ναβάρο χθες έγινε επίκεντρο της στόχευσης του Ολυμπιακού επιθετικά, βγαίνοντας συνεχώς στο α΄ ημίχρονο στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, κερδίζοντας με αυτό τον τρόπο το πέναλτι για το 1-0 και βάζοντας κι ένα γκολ που ακυρώθηκε με οριακό οφσάιντ. Επιπλέον έτρεξε, έκλεψε, έκοψε, απείλησε άλλες δύο φορές, βοήθησε σε αμυντικό κόρνερ.

Μπορούμε να προσέξουμε ότι ο Μεντιλίμπαρ λόγω του φόβου η ενδεκάδα του να έχει μεγάλη έλλειψη χημείας, επέλεξε να βάλει μαζί τέσσερις Πορτογάλους από τη μέση και πάνω (Τσικίνιο, Όρτα, Ζέλσον, Ποντένσε) , τρεις Ισπανούς (Κίνι, Ιμπόρα, Ναβάρο), δύο Έλληνες, γκολκίπερ και στόπερ, στην άμυνα (Τζολάκη, Ρέτσο) και δύο Άγγλους (Άμπι, Ρίτσαρντς) στην αριστερή πλευρά της άμυνας. Μία καλή ιδέα, που άμβλυνε την αναπόφευκτη απουσία συνοχής και ομοιογένειας της ενδεκάδας.

Βοήθησε, επιπλέον πολύ, ότι όχι καιρό πριν, αλλά δύο εβδομάδες νωρίτερα, ο έμπειρος προπονητής είχε κάνει παρόμοιο πράγμα και στη Λαμία, βάζοντας τότε βασικούς τους Άμπι, Ρίτσαρντς και Ζέλσον, με τον Κίνι αλλαγή στο ημίχρονο, με αποτέλεσμα χθες αυτοί οι παίκτες να μην εμφανιστούν από το…πουθενά, αλλά να έχουν στα πόδια τους ένα παιχνίδι πρωταθλήματος και δη εκτός έδρας, θεωρητικά όχι εύκολο, με αντίπαλο από τα play off.

Όπως έπαιξε, θετικά, το ρόλο του και το ότι ο Ιμπόρα επί Μεντιλίμπαρ έχει γίνει ενεργός και μόλις την Πέμπτη είχε παίξει 75 λεπτά (β΄ημίχρονο και παράταση) κόντρα στη Φενέρμπαχτσε, οπότε είχε ρυθμό. Και τον είδαμε χθες να εξελίσσεται σε παίκτη-κλειδί. Όχι μόνο κερδίζοντας αρκετές μάχες στον αέρα στο κέντρο και σε «στημένα», αλλά με προσφορά τόσο ανασταλτική, όσο και δημιουργική. Κάλυψε π.χ. δύο φορές που χρειάστηκε τον Άμπι, βγήκε πλάγια και πέρασε δύο σέντρες, σούταρε, είχε αρκετές καλές πάσες εκ των οποίων μία έξυπνη κάθετη στον Ναβάρο για σουτ.

κινι - τάισον

Ο Ισπανός αμυντικός μέσος δικαίωσε πλήρως τον συμπατριώτη του προπονητή, που απέδειξε ότι δεν καταλαβαίνει από ηλικίες. Θα βάλει και τον 36χρονο Ιμπόρα, θα βάλει και τον ούτε καν 21χρονο Άμπι. Θα βάλει και τον 34χρονο Κίνι, αλλά και τον 21χρονο Τζολάκη. Θα βάλει (με τη Φενέρμπαχτσε) και τον 34χρονο Γιόβετιτς, αλλά και τον 21χρονο Ντόη! Αρκεί να πιστεύει ότι θα του κάνουν τη δουλειά.

Άσχετο:

Ο Ολυμπιακός πρέπει να επικεντρωθεί αυτή την στιγμή αποκλειστικά στον αγώνα με τον Άρη. Γιατί αν δεν κερδίσει εκεί, δεν θα έχει νόημα το χθεσινό πολύτιμο τρίποντο. Ο Άρης μέσα στο Χαριλάου, τόσο με τον ΠΑΟ, όσο και με την ΑΕΚ, έκανε το ίδιο πράγμα-πολύ καλό α΄ ημίχρονο, αλλά κακό β΄. Κατανοούμε νομίζω όλοι ότι ο Άρης σε αυτά τα play off, πάνω απ΄όλα έχει στόχο να κόψει βαθμούς από τον Ολυμπιακό κι από τον ΠΑΟΚ. Ήδη, έχει κερδίσει τον ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα. Και θα περιμένει τώρα και το παιχνίδι της Τετάρτης, με στόχο να κόψει βαθμούς κι από τον Ολυμπιακό, ο οποίος βρίσκεται σε μία θέση «ισορροπίας τρόμου», αφού έτσι όπως εξελίσσεται η μάχη της κούρσας του πρωταθλήματος, δεν έχει την παραμικρή πολυτέλεια να φέρει έστω ισοπαλία, γιατί πολύ απλά θα τεθεί άμεσα εκτός μάχης. Αντίθετα, με νίκη του, αν μη τι άλλο θα εκμεταλλευθεί το αποτέλεσμα στο ΑΕΚ-ΠΑΟ την ίδια ημέρα, αλλά και το ΠΑΟΚ-ΑΕΚ την Κυριακή, όταν ο ίδιος θα φιλοξενεί τη Λαμία. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μετά θα πάει με ηρεμία και ψυχολογία για τους ημιτελικούς με την Άστον Βίλα και στο τέλος, μέσα σε μία εβδομάδα θα τα παίξει όλα για όλα με ΠΑΟΚ έξω, ΑΕΚ μέσα και ΠΑΟ έξω, επιχειρώντας ένας μικρό (η, μεγάλο) ποδοσφαιρικό θαύμα. Όλα, όμως, αυτά θα περάσουν από το Χαριλάου την Τετάρτη…

Η φωτογραφία της ημέρας:

Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πώς ανέλαβε χθες την ευθύνη της εκτέλεσης του πέναλτι ο Ποντένσε. Ένας παίκτης που ποτέ στην καριέρα του δεν έχει κτυπήσει πέναλτι! Κι ας είναι καλά ο Κίνι, που λες και είχε ψυλλιαστεί τι θα γινόταν και πανέξυπνα ξεκίνησε σπριντ έξω από την περιοχή πριν καν σουτάρει ο συμπαίκτης του, με συνέπεια να φτάσει πρώτος στην μπάλα και με ένα σουτ…σέντερ φορ να ανοίξει το σκορ.

Μπορεί δε να έλειπε ο Ελ Κααμπί, αλλά δεν έλειπε ο Τσικίνιο, που απ΄ότι είδαμε από την τηλεοπτική μετάδοση μάλλον ήθελε να το κτυπήσει-έχει δε στην καριέρα του εφτά εκτελέσεις με εφτά γκολ…Ακόμη κι ο Ναβάρο έχει 14 εκτελέσεις (10 εύστοχες)…Κι ο Ιμπόρα έχει τρία γκολ σε τέσσερις εκτελέσεις…

ΠΟΝΤΕΝΣΕ

Τέλος πάντων, ευτυχώς για τον Ολυμπιακό που ο Ποντένσε έβγαλε προσωπικότητα στο β΄ ημίχρονο και ήταν…κανονικός Ποντένσε, κάνοντας μεγάλη διαφορά στη φάση του δεύτερου γκολ, σε μία φάση που εκτυλίχθηκε έτσι όπως αγαπάει ο Μεντιλίμπαρ, δηλαδή με ταχύτητα. Μέσα σε 15 ακριβώς δευτερόλεπτα! Τον Ποντένσε να έχει γυρίσει για να κάνει άμυνα, να παίρνει την μπάλα σχεδόν μέσα στην περιοχή του Τζολάκη μετά την πτώση του Σάστρε, να αρχίζει κούρσα από εκεί, να ντριμπλάρει έναν παίκτη του ΠΑΟΚ, να παίζει το ένα-δύο με τον Όρτα και να βλέπει με την άκρη του ματιού του τον Ζέλσον να σηκώνει το χέρι και να του ζητάει πάσα, συγκλίνοντας από θέση μέσα δεξιά και τρυπώνοντας σε θέση φορ. Όντως, η πάσα του κοντού στην πλάτη των Κουλιεράκη και Μπάμπα ήταν άψογη κι ο Ζέλσον με ψυχραιμία νίκησε τον Κοτάρσκι.

Παίρνοντας και ψυχολογία από την μαγική του αυτή ενέργεια, ο Ποντένσε έκανε κι άλλα σπουδαία πράγματα στη συνέχεια, μπορούσε να σκοράρει κι ο ίδιος σε εκείνο το πλασέ που πέρασε λίγο άουτ, είχε άλλες δύο έξοχες προσωπικές ενέργειες που όμως δεν τις ολοκλήρωσε, αλλά και καλές, έξυπνες πάσες, ενώ γύρισε και πίσω να μαρκάρει. Είχε ξεκινήσει καλά το ματς, με μία επίκίνδυνη σέντρα και με ωραία συνεργασία με τον Ρίτσαρντς, όμως είχε ένα πισωγύρισμα η εικόνα του στο β΄μισό του α΄ ημιχρόνου μετά το χαμένο πέναλτι. Αλλά ο Μεντιλίμπαρ τον στήριξε, δεν τον έκανε αλλαγή κι ο παίκτης του ανταπέδωσε την εμπιστοσύνη.

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.