Ο Μεντιλίμπαρ επικράτησε με τον τρόπο της Μπριζ

Ο Μεντιλίμπαρ επικράτησε με τον τρόπο της Μπριζ

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο Μεντιλίμπαρ επικράτησε με τον τρόπο της Μπριζ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την ιδέα των άμεσων και των γρήγορων επιθέσεων του Ολυμπιακού στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είχε δει τον ΠΑΟΚ να δοκιμάζεται και να μην ανταποκρίνεται καλά στο άμεσο παιχνίδι της Μπριζ, στη ρεβάνς της Τούμπας. Είχε δει τους Βέλγους να προβληματίζουν τον ΠΑΟΚ, που προσπαθούσε να πιέσει ψηλά στο τερέν, τόσο με τις μακρινές μεταβιβάσεις στην πλάτη της αμυντικής γραμμής του ΠΑΟΚ που ήταν ψηλά τοποθετημένη στο τερέν όσο και με τις γρήγορες επιθέσεις κάθε φορά που επανακτούσαν την κατοχή της μπάλας. Ο Ισπανός είχε δει την δική του ομάδα να προβληματίζει πολύ την Φενέρμπαχτσε στο εντός έδρας παιχνίδι όταν την πίεσε ψηλά στο τερέν. Και όταν ετοίμασε το αγωνιστικό σχέδιο για το ματς με τον ΠΑΟΚ, ο Μεντιλίμπαρ πάντρεψε τα καλά στοιχεία της Μπριζ με τα καλά στοιχεία της ομάδας του στο ματς με τη Φενέρ. Και κάπως έτσι προέκυψε ένα σχέδιο που αποδείχθηκε αποτελεσματικό παρόλο που ο Ολυμπιακός έπαιξε με πολλές αλλαγές στο βασικό σχήμα του.

Όπως απέναντι στην Φενέρ, ο Μεντιλίμπαρ έβαλε τον τερματοφύλακά του να κάνει περισσότερες άμεσες επιθέσεις, σημαδεύοντας στο βάθος της επίθεσης του Ολυμπιακού. Το ίδιο έκανε αρκετές φορές και η Μπριζ, δημιουργώντας πρόβλημα στον ΠΑΟΚ που αμυνόταν ψηλά στο γήπεδο. Όπως έκανε η Μπριζ, κάθε φορά που επανακτούσε την κατοχή της μπάλας ο Ολυμπιακός προσπάθησε να κάνει γρήγορες επιθέσεις και να τις ολοκληρώνει με μικρό αριθμό μεταβιβάσεων, με στόχο να προλάβει τον ΠΑΟΚ προτού αυτός τοποθετηθεί οργανωμένα για να αμυνθεί. Με αυτούς τους τρόπους ο Ολυμπιακός έχτισε το μεγαλύτερο μέρος των επιθέσεων που κατέληξαν σε τελική προσπάθεια.

Με τον τρόπο που έπαιξε, ο Ολυμπιακός είχε το μικρότερο ποσοστό ολοκλήρωσης στις οργανωμένες επιθέσεις του (16%, όταν ο μέσος όρος του φέτος είναι 26%). Νοιαζόταν να ολοκληρώνει γρήγορα τις επιθέσεις, κι αυτό τον οδήγησε σε επιθέσεις με ρίσκο. Η πίεση που άσκησε όμως στον ΠΑΟΚ ήταν πολύ αποτελεσματική, και τον οδήγησε στο πολύ μικρό ποσοστό ολοκλήρωσης των δικών του οργανωμένων επιθέσεων (9%, όταν ο μέσος όρος του είναι 22%). Σε δεύτερο σερί εντός έδρας παιχνίδι, μετά από αυτό με τους Τούρκους, ο Ολυμπιακός του Μεντιλίμπαρ έδειξε ότι έχει μάθει τον τρόπο να νικά χωρίς να έχει την κατοχή της μπάλας (43%-57%). Και αυτό είναι μεγάλο όφελος για τον Ολυμπιακό, διότι ο προπονητής πείθει τους ποδοσφαιριστές του για την αποτελεσματικότητα ενός εναλλακτικού σχεδίου του και έχει αποκτήσει παραδείγματα για να τους πείθει να το εμπιστεύονται το σχέδιο ακόμη και όταν αυτό δεν δείχνει το “συνηθισμένο” και το “ασφαλές”.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έδειχνε εξοικειωμένος με το πλάνο που εκτελούσε παρόλο που είχε μια ενδεκάδα στην οποία υπήρχαν 5-6 ποδοσφαιριστές που δεν βρίσκονται μόνιμα στο βασικό σχήμα του στην διάρκεια του τελευταίου διμήνου. Όλο αυτό δείχνει ότι ο Ισπανός προπονητής έχει ήδη καταφέρει να συνεννοηθεί καλά με το σύνολο των ποδοσφαιριστών σε σχέση με τις αρχές του παιχνιδιού, αλλά και ότι καταφέρνει να τους κρατά σε καλή ψυχολογική και αγωνιστική κατάσταση ακόμη και αυτούς που δεν βρίσκονται μόνιμα στο βασικό σχήμα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.