ΑΕΚ: Γιατί είναι στην Ελλάδα, η καλύτερη ομάδα...

ΑΕΚ: Γιατί είναι στην Ελλάδα, η καλύτερη ομάδα...

ΑΕΚ: Γιατί είναι στην Ελλάδα, η καλύτερη ομάδα...

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης εξηγεί γιατί η ΑΕΚ, του κορυφαίου όλων Αλμέιδα, σε έναν ακόμη τελικό τίτλου, ήταν ισοπεδωτική και ανέδειξε τη χαοτική διαφορά που υπάρχει, ενώ έχει υστερόγραφα...

Στη ζωή, μα κυρίως στο ποδόσφαιρο, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και πάντα στο τέλος της όποιας κουβέντας, ανάλυσης και συζήτησης, θα έρχεται η αλήθεια: εκτυφλωτική, αμείλικτη, σκληρή να αναδεικνύει τι ισχύει και τι όχι... Όπως ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση της ΑΕΚ και της αναμέτρησης αυτής με τον Παναθηναϊκό στης Φιλαδέλφειας τα μέρη. Σε έναν ακόμη τελικό, αντίστοιχο με τον περσινό (εκείνη τη φορά στην Λεωφόρο) όπου η Ένωση δεν είχε κερδίσει και ας το άξιζε με τρόπο εμφατικό παρά τις απουσίες της, σε μια και τότε μάχη 10ετιας για τον αντίπαλό της... Είχε και σε εκείνο το παιχνίδι αναδειχθεί η μεγάλη διαφορά της μετέπειτα νταμπλούχου ΑΕΚ του Αλμέιδα με τον Παναθηναϊκό του Γιοβάνοβιτς!

Έτσι και πολύ καλύτερα σαφώς έγινε και στο ντέρμπι το χθεσινό. Τούτη τη φορά η συγκυρία ήταν ακόμη πιο δύσκολη βέβαια για τους πράσινους, παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια εικονική πραγματικότητα από πλευράς ορισμένων απόψεων και ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες, για κάποιον απόλυτα άγνωστο λόγο, ο Παναθηναϊκό εμφανιζόταν να έχει πλεονέκτημα. Πως διάολο μπορούσε να ισχύει αυτό παίζοντας στη μοναδική άχαστη έδρα για περισσότερο από ένα χρόνο, μόνο αυτοί που το υποστήριζαν και έγραφαν, στο "σπίτι" της νταμπλούχου ΑΕΚ, θα έπρεπε να το δικαιολογήσουν. Και φυσικά δεν το έκαναν. Διότι απλά το ήλπιζαν, σίγουρα το ευχόντουσαν και δεδομένα κάτι άλλο από την πραγματικότητα σε επίπεδο ποδοσφαίρου, παρακολουθούσαν.

Θαρρείς και είχαν ανάγκη να πείσουν και να πειστούν πως δεν υπάρχει η διαφορά μεταξύ της ΑΕΚ και των ανταγωνιστών της. Στην πραγματικότητα βέβαια αυτή, η διαφορά εννοώ, είναι χαοτική, όταν η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα πιάσει τα σχετικά καλά της ταβάνια. Τη στιγμή δε που σε επίπεδο δυναμικού, ρόστερ, δεν υπάρχει σύγκριση ακόμη και η απόσταση αν και μειώθηκε σχετικά, παραμένει πολύ μεγάλη, πέρυσι ήταν απλά: τεράστια! Γεγονός που επιβεβαιώθηκε στην επιβλητική νίκη με σκορ (που αδικεί την ΑΕΚ και την απόδοσή της) 3-0 επί του Παναθηναϊκού στην Νέα Φιλαδέλφεια, σε ένα ματς τελικό για τις δύο ομάδες, ο οποίος τελικά είχε μόνο έναν πρωταγωνιστή: τον Δικέφαλο!

Γιατί είναι στην Ελλάδα, η καλύτερη ομάδα, γεγονός που επιβεβαιώνει σε κάθε μεγάλο ματς και ακόμη περισσότερο σε σπουδαίο τελικό και δη πρωταθλήματος, όπως το έκανε φέτος αλλά και πέρυσι επαναλαμβάνω. Δεν αποτέλεσε κάτι το διαφορετικό σε σειρά περισσότερων από 20 με 25 ντέρμπι σερί σε επίπεδο αποτελέσματος το ματς με τους πράσινους διεκδικητές. Απλά ήταν τόσο εμφατική η επικράτηση, τόσο εμφανής η διαφορά μεταξύ των δύο αντιπάλων, τόσο χαοτική η απόσταση σε επίπεδο νοοτροπίας, επιθυμίας, φιλοσοφίας και πάγκου, που στους υπόλοιπους έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από το αναμενόμενο. Διότι στην πραγματικότητα αυτό που έγινε ήταν το αναμενόμενο.

Παράδοση άνευ όρων του Τερίμ στον Αλμέιδα!

αλμειδα-τεριμ

Η ΑΕΚ κυριάρχησε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, υποχρέωσε τον Παναθηναϊκό να γίνει ...σάκος του μποξ και το ερώτημα που έμενε να απαντηθεί ήταν, στο πού θα σταματήσει το... έργο! Στο 50% πιο εύστοχοι να ήταν οι νταμπλούχοι θα είχαμε σκορ που θα ξέφευγε σε κάθε περίπτωση και την ΑΕΚ να καταγραφεί μια ιστορική σε επίπεδο έκτασης σκορ νίκη. Το ματς έληξε στο 3-0 τη στιγμή που μόνο ο Πόνσε (σε 3 περιπτώσεις), ο Πινέδα (σε άλλες δυο), ο Αραούχο και ο Ελίασον (από μια ο καθένας) θα μπορούσαν να είχαν χαρίσει στην ομάδα ένα έως δύο ακόμη γκολ. Χωρίς καμία δόση υπερβολής το σημειώνω αυτό και έχοντας δει ξανά τον αγώνα.

Έγινε τόσο κακή ομάδα ο Παναθηναϊκός σε ένα ματς; Μπορεί να συμβεί και αυτό ειδικά όταν στερείται τις υπηρεσίες ενός πολύτιμου ποδοσφαιριστή όπως είναι ο Μπερνάρντ. Ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση οφείλεται αποκλειστικά στην ΑΕΚ... Διότι ο Ματίας Αλμέιδα παρουσίασε ένα σύνολο που ήταν απόλυτα έτοιμο για τελικό, σε αντίθεση με τον εντελώς εκτός ματς Φατίχ Τερίμ, ο οποίος έμοιαζε να τα 'χει χαμένα, να μην καταλαβαίνει τι συμβαίνει στο χορτάρι και τελικά να παραδίδεται στον αντίπαλο προπονητή που τον έδεσε κόμπο! Παράδοση άνευ όρων του Τερίμ στον Αλμέιδα. Στόχος ήταν να τελειώσεις τον Παναθηναϊκό και πώς το κάνεις αυτό, Απλά: κλείνεις τον Μπακασέτα (πολύ εύκολο να το πετύχεις) και βγάζεις εκτός ματς τον Ιωαννίδη, άλλος παίκτης βαρόμετρο για τέτοια ματς, με τόσο μεγάλη απαίτηση ανταπόκρισης, δεν υπάρχει στους πράσινους (και με δεδομένη την απουσία του Μπερνάρντ επαναλαμβάνω).

Ο Κάλενς έκανε και πάλι, όπως στο ματς της κανονικής περιόδου στην Λεωφόρο όπου επικράτησε η Ένωση, απλή αναφορά στο χορτάρι τον Φώτη Ιωαννίδη, έναν δεδομένα εξαιρετικό φορ και οι υπόλοιποι είχαν μετά εύκολο έργο. Σίγουρα δεν περίμενα τόσο εύκολο όσο ο Ελίασον, έχοντας απέναντι του τον Χουάνκαρ, ο οποίος πρέπει να την... άκουσε από τα όσα του έκανε ο δεξιός εξτρέμ των "κιτρινόμαυρων"! Αντίθετα το περίμενα από τον Πινέδα που χρησιμοποιήθηκε σωστά στα αριστερά και έκανε απίστευτα πράγματα. Αδικήθηκε από το γεγονός ότι δεν βρήκε γκολ σε δύο μίνιμουμ περιπτώσεις. Αναμενόμενο ήταν και το γεγονός ότι ο Πόνσε θα εκθέσει ανεπανόρθωτα τον Τούρκο στόπερ του Παναθηναϊκού.

Προτού καν γίνει το λάθος για το 2-0 από τον Αικαντίν, ο Αργεντινός φορ της ΑΕΚ, είχε τρεις περιπτώσεις για να σκοράρει με τον προσωπικό του αντίπαλο να τον χάνει σε όλες, τη στιγμή που κέρδισε τις περισσότερες μάχες μαζί του. Την ίδια ώρα οι Σιμάνσκι και Γιόνσον κυριαρχούσαν στον άξονα της μεσαίας γραμμής, αφού εκεί υπήρχε και ο Αραούχο χάρη στην έξυπνη επιλογή του Αλμέιδα να τον ξεκινήσει, τη στιγμή ππυ και ο Πινέδα όταν χρειαζόταν κινούνταν εκεί, με αποτέλεσμα φυσικά να δημιουργούν υπεραριθμία και να μαζεύουν τους πράσινους γύρω τους και να ελευθερώνεται χώρος για Ελίασον και Πόνσε. Πράγματα και κινήσεις που ΔΕΝ κατάλαβε ποτέ ο Τερίμ, ο οποίος αλήθεια είναι, φάνηκε να μην περιμένει αυτήν την ενδεκάδα της ΑΕΚ με αποτέλεσμα να το εκμεταλλευτεί η ομάδα του Πελάδο σε απόλυτο βαθμό.

Σημαντική νίκη, η πρωταθλήτρια συνιστά το μεγάλο φαβορί να διατηρήσει τον τίτλο, αλλά δεν τον πήρε ακόμη τη στιγμή που έρχεται για την ΑΕΚ ματς τελικός ξανά (για τον ΠΑΟΚ) στην Θεσσαλονίκη...

ΑΕΚ

Υγ: Απίστευτη η δύναμη της έδρας στην οποία η ΑΕΚ παραμένει άχαστη εντός συνόρων. Η Νέα Φιλαδέλφεια έπνιξε τον Παναθηναϊκό σε βαθμό που το είχε κάνει αντίστοιχα πέρυσι με τον Ολυμπιακό για το Κύπελλο. Το γήπεδο έβραζε, σε κάποια φάση ήταν όλοι στο πόδι και δεν μπορούσαμε για αρκετή ώρα να ακούσουμε τον διπλανό μας, γεγονός που συνέβη διότι πήγε και το ματς, βοήθησε που λέμε και η ομάδα, αφού από το πρώτο κομμάτι του αγώνα φάνηκε η επιθυμία για νίκη και μάλιστα με τρόπο πειστικό από τους νταμπλούχους. Εκπληκτική ατμόσφαιρα στο γήπεδο της ομάδας που εννοείται ηγείται και των περισσότερων εισιτηρίων στο πρωτάθλημα.

Υγ2: Εκπληκτικό ματς από τα ακραία μπακ. Συγκλονιστική εμφάνιση, μια ακόμη στα play off, του Χατζισαφί. Το ίδιο ισχύει και για τον Ρότα στο δεξί άκρο της άμυνας: αλάνθαστος και σημαντικός για την ομάδα. Κανείς δεν υστέρησε και δεν πρέπει σε τέτοια μεγάλα ματς (απ' όλα τα επίπεδα) σε εικόνα και αποτέλεσμα να στέκεσαι σε έναν με δύο ποδοσφαιριστές, όλοι τα πήγαν περίφημα.

Υγ3: Να σημειωθεί και να καταγραφεί πως το δήθεν φιλικό με τον Άρη, εντός και εκτός έδρας, ήταν πολύ πιο δύσκολο από αυτό το χθεσινό με τον Παναθηναϊκό στης Φιλαδέλφειας τα μέρη...

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...