Παναθηναϊκός: Η επιλογή του Τερίμ στα εξτρέμ που δεν ταίριαξε στο παιχνίδι

Παναθηναϊκός: Η επιλογή του Τερίμ στα εξτρέμ που δεν ταίριαξε στο παιχνίδι

Η επιλογή του Τερίμ στα εξτρέμ που δεν ταίριαξε στο παιχνίδι

bet365

Η απουσία του Μπερνάρντ, η έμπνευση του Τερίμ στα εξτρέμ που δεν βγήκε και η «απενεργοποίηση» επιλογών στις θέσεις αυτές.

Ο Παναθηναϊκός υπέστη μία πολύ άσχημη ήττα από την ΑΕΚ στο χθεσινό παιχνίδι στην «OPAP Arena» με 3-0, τόσο σε επίπεδο αποτελέσματος όσο και σε επίπεδο εικόνας και απόδοσης.

Πέρα από την γενικότερη νωθρή εικόνα που παρουσίασε με την έλλειψη πάθους και έντασης και την απώλεια των περισσότερων μονομαχιών, μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην απογοητευτική απόδοση του «τριφυλλιού» είχε η κακή.. μέρα των εξτρέμ του.

Η απώλεια του Μπερνάρντ αποτέλεσε σημαντικό πρόβλημα, αφού μιλάμε για έναν από τους πιο επιδραστικούς ποδοσφαιριστές στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Ήταν όμως κάτι που λίγο πολύ ήταν πιθανό να συμβεί στον αγώνα αυτό, αφού η παρουσία του ήταν αμφίβολη από τον τραυματισμό που αποκόμισε στο ματς με την Λαμία.

Ο Φατίχ Τερίμ επέλεξε να επαναφέρει τον Παλάσιος στην ενδεκάδα, ο οποίος ήταν εκτός αποστολής από το ματς με τη Λαμία χωρίς να αντιμετωπίζει κάποιο θέμα και να μετακινήσει τον Λημνιό στα αριστερά, διατηρώντας τον στην ενδεκάδα, σε μία θέση που ναι μεν έχει ξαναπαίξει, αλλά δεν είναι και το αγαπημένο του να παίζει με ανάποδο πόδι.

Παρ' ότι ο Βραζιλιάνος έμεινε εκτός αποστολής τελικά και ο Τούρκος είχε αποφασίσει να παίξει με σχήμα με εξτρέμ άφησε εκτός αποστολής τόσο τον Μαντσίνι όσο και τον Αϊτόρ, έχοντας μόνο τον Βέρμπιτς στον πάγκο, πιθανότατα συνυπολογίζοντας και τον Τζούρισιτς για την θέση αυτή αν παραστεί κάποια ανάγκη. Βέβαια, ο Σέρβος είχε αντιμετωπίσει κάποια μικροπροβλήματα και είχε κάνει μόνο δύο προπονήσεις.

Ωστόσο οι επιλογές αυτές του προπονητή των «πρασίνων» δεν βγήκαν. Η σκέψη του να πάει με τον Παλάσιος και τον Λημνιό βασικούς είναι πιθανό να οφειλόταν και στην δύναμη που έχει η ΑΕΚ στα άκρα. Έτσι βάζοντας δύο πολύ ταχυδυναμικούς εξτρέμ, με καλή τακτική προσήλωση, θα μπορούσε να δώσει αρκετές βοήθειες στα μπακ του και να αντιμετωπίζει τις απειλές της «Ένωσης». Μόνο που αυτό δεν βγήκε ιδιαίτερα και προκάλεσε κι ένα διαφορετικό πρόβλημα.

Η χρήση δύο εξτρέμ, που το φόρτε τους είναι να τρέχουν με την μπάλα στον χώρο, δημιούργησε θέμα στην ανάπτυξη των «πρασίνων», γιατί δεν μπορούσαν να δώσουν πράγματα στο κομμάτι αυτό. Δεν είχαν την απαραίτητη τεχνική για να κρατήσουν την μπάλα σε καταστάσεις πίεσης ή να κάνουν αυτή την μία κίνηση που θα απελευθερώσει την ομάδα από το πρέσινγκ του αντιπάλου ή ακόμα περισσότερο την δυνατότητα να πάνε στο 1vs1 και να διαταράξουν την αμυντική ισορροπία των «κιτρινόμαυρων». Κι αυτό το θέμα με το πρέσινγκ είναι κάτι που όταν παίζεις στην OPAP Arena με την ΑΕΚ το ξέρεις εξ' αρχής πως θα το αντιμετωπίσεις και πρέπει να είναι από τα βασικά πράγματα που να έχεις σχεδιάσει από πριν πως θα αντιμετωπίσεις.

Παράλληλα, η πολύ καλή αντιμετώπιση που υπήρχε στον Ιωαννίδη και στον Μπακασέτα έριξε τα επίπεδα δημιουργίας του «τριφυλλιού» από τον κεντρικό άξονα κι έτσι από την στιγμή που και τα πλάγια δεν μπορούσαν να δώσουν το κάτι παραπάνω, ο Παναθηναϊκός δεν κατέστη καθόλου απειλητικός με αποτέλεσμα να φτάσει σ' αυτό το τραγικό 0,39xG με έξι σουτ σε ολόκληρο το παιχνίδι, τα οποία είναι το ένα πιο ακίνδυνο από το άλλο.

Η διάγνωση του προβλήματος και η αντιμετωπίση που απέτυχε

aek_pao

Ο Φατίχ Τερίμ είναι πολύ έμπειρος και έξυπνος προπονητής. Αντιλήφθηκε γρήγορα πως οι επιλογές που έκανε στα εξτρέμ δεν βγήκαν με αποτέλεσμα να πάρει την απόφαση να τους αλλάξει και τους δύο στο ημίχρονο.

Εκείνο που δεν περίμενε κανείς πιθανότατα, ήταν να αλλάξει εντελώς τον σχηματισμό του και να πάει απέναντι στην ΑΕΚ στο δεύτερο μέρος χωρίς καθόλου εξτρέμ. Απέναντι σε μία ομάδα που έχει κατ' εξοχήν τεράστια δύναμη στις πτέρυγές της και χθες είχε έναν Ελίασον σε τρομερή κατάσταση, αλλά κι έναν πολύ καλό Πινέδα.

Η απόφαση αυτή δεν ωφελήσε καθόλου τους «πράσινους» οι οποίοι παρέμειναν ακίνδυνοι και προβληματικοί και σε όλο το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα χωρίς καταφέρουν στιγμή να υποβάλλουν σε κάποια πίεση την άμυνα της «Ένωσης» ή έστω να πάρουν τον έλεγχο της αναμέτρησης.

Η «ακύρωση» της γραμμής με την μεγαλύτερη γκάμα επιλογών

palacios_intime

Οι επιλογές που έκανε ο Φατίχ Τερίμ στα εξτρέμ δεν ήταν δύσκολο να προβλεφθούν. Ο Τούρκος τεχνικός έδειξε από το ξεκίνημα των Play Off πως πλέον πως εμπιστεύεται έναν συγκεκριμένο κορμό ποδοσφαιριστών με αποτέλεσμα όλοι οι υπόλοιποι παίκτες του ρόστερ να... παροπλίζονται σιγά σιγά, αφού είτε δεν έπαιζαν καθόλου είτε έπαιζαν ελάχιστα λεπτά ως αλλαγή στο φινάλε των αγώνων.

Όταν όμως αυτοί έχουν καιρό να αγωνιστούν είναι πιθανό όταν κληθούν να μπουν ξαφνικά να παίξουν 90 λεπτά να μην αποδώσουν όπως πρέπει.

Προσοχή δεν λέμε πως είναι λάθος να θέλει ένας προπονητής να βρει έναν συγκεκριμένο κορμό πάνω στον οποίο θα στηρίζεται. Λάθος είναι να μην χρησιμοποιούνται οι υπόλοιποι παίκτες σχεδόν καθόλου και στην ουσία να μην γίνεται χρήση του πλεονεκτήματος που διαθέτει μια ομάδα που έχει βάθος στο ρόστερ της.

Π.χ. στις θέσεις των εξτρέμ στις οποίες αναφερόμαστε ο Παναθηναϊκός διαθέτει συνολικά 6+1 παίκτες που μπορούν να αγωνιστούν με αποτελεσματικότητα εκεί. Οι Μαντσίνι, Λημνιός, Παλάσιος, Αϊτόρ, Βέρμπιτς, Μπερνάρντ, αλλά και ο Τζούρισιτς, που μπορεί να εξυπηρετήσει και τις τρεις θέσεις πίσω από τον φορ.

Ο χρόνος που πήραν οι παίκτες για τις θέσεις των εξτρέμ από την έναρξη των Play Off:

ΠαίκτηςΑγώνεςΛεπτά ΣυμμετοχήςΜέσος όροςΑναλογία επί του συνόλου των λεπτών
Μπερνάρντ646566,468,6%
Μαντσίνι48912,713,1%
Παλάσιος524134,435,6%
Βέρμπιτς517324,725,5%
Τζούρισιτς3365,17,5%
Αϊτόρ0000
Λημνιός316223,123,9%

Μάλιστα, όλοι αυτοί είναι παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Άλλοι παίζουν με ανάποδο πόδι, συγκλίνουν κι εκτελούν, άλλοι παίζουν στην πλευρά του... καλού τους ποδιού, άλλοι παίρνουν την μπάλα από το πλάι και κλείνουν προς τα μέσα για να δημιουργήσουν.

Χθες επιλέχθηκαν δύο εξτρέμ που τα στοιχεία τους δεν ταίριαζαν στο ματς αυτό ενώ υπήρχαν άλλοι που τα χαρακτηριστικά τους πληρούσαν τις απαιτήσεις του αγώνα όπως είναι π.χ. ο Αϊτόρ ή ο Μαντσίνι. Ειδικά ο Αργεντινός, που σε κάθε παιχνίδι που του δίνεται η ευκαιρία να αγωνιστεί τα δίνει όλα. Είναι άρτιος τεχνικά, ικανός στο 1vs1 ενώ βγάζει τεράστιο πάθος κι ένταση στα παιχνίδια αυτά. Αλλά πως να ρίξεις τον Αργεντινό στο ματς τελικό την σεζόν όταν στα υπόλοιπα έξι παιχνίδια έχει παίξει μόλις στα έξι κι σ' αυτά 89 λεπτά μπάινοντας όλες τις φορές ως αλλαγή;

Όταν πέρυσι ο Παναθηναϊκός έχανε το πρωτάθλημα κι ένας από τους βασικούς λόγους ήταν το μικρό ροτέισον που είχε σε σχέση με την ΑΕΚ του είναι κρίμα φέτος που αυτή η ανορθογραφία διορθώθηκε με την δουλειά που έγινε το καλοκαίρι και τον Γενάρη, να μην εκμεταλλεύεται το «όπλο» του αυτό.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα