Ο χειρότερος Παναθηναϊκός της τριετίας σε ντέρμπι και η απόλυτη κυριαρχία της ΑΕΚ στις μονομαχίες

Ο χειρότερος Παναθηναϊκός της τριετίας σε ντέρμπι και η απόλυτη κυριαρχία τις ΑΕΚ στις μονομαχίες

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για το εφιαλτικό βράδυ του Παναθηναϊκού στην Νέα Φιλαδέλφεια και την μεγάλη διαφορά των δύο ομάδων στο συγκεκριμένο παιχνίδι..

Κατά γενική ομολογία ο Παναθηναϊκός ήταν ποδοσφαιρικά άθλιος κόντρα στην ΑΕΚ, έχασε με κάτω τα χέρια, δεν το έπαιξε ποτέ αυτό το παιχνίδι με την νοοτροπία και την απόδοση που του έπρεπε και η κυριαρχική Ένωση που μετέτρεψε το ντέρμπι τίτλου σε παράσταση για έναν ρόλο, βρίσκεται πολύ κοντά στην κατάκτηση του τίτλου.

Από την στιγμή που τα xGoals μπήκαν στην ζωή του αθλήματος, ένα μέτρο σύγκρισης της απόδοσης δύο ομάδων μπορεί να προκύψει από την επίδοσή τους σε αυτό τον δείκτη. Όσο πιο μεγάλη η απόσταση των δύο ομάδων, τόση και η διαφορά στην απόδοσή τους.

Το σύνολο του Ματίας Αλμέιδα έφτασε στα 3.5xGoals και εκείνο του Φατίχ Τερίμ έμεινε στα 0.39! Χάος. Κανονικό. Επί της ουσίας ο Παναθηναϊκός δεν δημιούργησε τίποτα, δεν απείλησε, δεν βρήκε καλές ποιοτικά τελικές και για αυτό σε καμία στιγμή του αγώνα δεν μπήκε στη διεκδίκηση του αποτελέσματος.

Ανασταλτικά; Όταν δίνεις 3.5 «σίγουρα» γκολ στον αντίπαλο, σε ντέρμπι τίτλου, δεν έχεις καμία απολύτως τύχη για το οτιδήποτε. Η ανασταλτική λειτουργία του «τριφυλλιού» ήταν αποκαρδιωτική.

Συνδυασμός της τακτικής υπεροχής της ΑΕΚ και της κάκιστης βραδιάς που βρέθηκαν ως ατομικές μονάδες οι «πράσινοι».

Για παράδειγμα ο Ακαϊντίν εκτός από το λάθος στο δεύτερο γκολ, δεν μπορεί να σταματήσει τον Ελίασον στο πρώτο, έχει τρομακτικά προβλήματα με τον Πινέδα παίζοντας ως δεξιός στόπερ στην τριάδα στο δεύτερο μέρος και γενικά ήταν πάρα πολύ κακός. Όπως και ο Χουάνκαρ με τον Ελίασον για παράδειγμα.

Η διαφορά λοιπόν των δύο ομάδων όσον αφορά την απόδοσή τους ήταν εντυπωσιακή. Αυτό το +3.1xGoals της ΑΕΚ είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια σε παιχνίδια μεγάλων ομάδων και είναι κάτι που έχει να συμβεί στον Παναθηναϊκό εδώ και τρία χρόνια!

Προφανώς σε αυτή την τριετία υπήρχαν μεγάλα ματς που οι «πράσινοι» και ήταν χειρότεροι από τον αντίπαλο και δεν πήραν την νίκη. Για παράδειγμα στο περσινό 0-0 με την ΑΕΚ στη Λεωφόρο, ο Παναθηναϊκός έμεινε στο 0.31 και η Ένωση ανέβηκε στο 2.24. Ή την σεζόν 2021/2022 στο Καραϊσκάκη, ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε το ματς στο 2.02 και το «τριφύλλι» στο 0.14, με το τελικό 0-0 να αδικεί τότε τους «ερυθρολεύκους».

Ο Παναθηναϊκός έχει να παρουσιαστεί τόσο κακός σε ντέρμπι, να ηττηθεί ολοκληρωτικά από τον αντίπαλο από τον Απρίλιο του 2021. Ο Άρης είχε αφήσει εκτός Ευρώπης τότε το σύνολο του Λάζλο Μπόλονι, επικρατώντας με 2-1 στη Λεωφόρο. 0.24xGoals το «τριφύλλι», 3.6 οι «κίτρινοι»! Στο πιο κρίσιμο, στο πιο σημαντικό παιχνίδι της χρονιάς για το πρωτάθλημα, ο Παναθηναϊκός, όσο σκληρό και αν ακούγεται, δεν υπήρχε στο γήπεδο και αυτό βαραίνει εξίσου προπονητή και παίκτες.

Από κει και πέρα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μία ματιά μέσα από το Wyscout στην αποτελεσματικότητα των δύο ομάδων στις μονομαχίες. Επιθετικές και αμυντικές. Σε ένα κομμάτι του παιχνιδιού που η ΑΕΚ κυριάρχησε, σε ένα κομμάτι της αναμέτρησης που έκανε και την μεγάλη διαφορά. Δείγμα της καλύτερης πνευματικής και ποδοσφαιρικής προετοιμασίας του «δικεφάλου» για αυτό το ματς.

Στις αμυντικές μοναμαχίες η Ένωση είχε 66% κερδισμένες. Ο Παναθηναϊκός μόλις 43.3%. Στις επιθετικές μονομαχίες η ΑΕΚ έφτασε στο 56.7% ενώ οι «πράσινοι» στο ισχνό, 34%! Αυτοί οι αριθμοί τα λένε πραγματικά όλα όσα έγιναν στο παιχνίδι.

Υ.Γ1: Ανεξάρτητα από την κατάληξη της σεζόν, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να απαντήσει στον εαυτό του, σε κάποια πολύ σημαντικά ερωτήματα ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Σε κομβικής σημασίας ζητήματα. Θα έρθει η ώρα να τα συζητήσουμε κι αυτά σε τούτη την γωνιά, όταν ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Ίσως στη περίοδο των διακοπών για το Πάσχα. Θα πρέπει, όμως, να έχουμε ένα πράγμα πάντα στο μυαλό μας όσον αφορά το ποδόσφαιρο και την λήψη αποφάσεων: Είναι λάθος, πραγματικά μεγάλο λάθος και οδηγεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα όταν το μοναδικό κριτήριο αφορά τα αποτελέσματα. Αυτό που έχουμε μάθει να λέμε απλά και λαϊκά «δοκάρι και μέσα μάγκας, δοκάρι και έξω άχρηστος». Είτε αξιολογείς το έργο ενός προπονητή, είτε την απόδοση των ποδοσφαιριστών, είτε την γενικότερη λειτουργία του οργανισμού είναι ζωτικής σημασίας τα κριτήρια. Να υπάρχουν κριτήρια. Ποδοσφαιρικά και πάνω από όλα σταθερά. Θα επανέλθουμε όταν έρθει η ώρα...

Υ.Γ2: Σε συνέχεια του παραπάνω υστερογράφου: Δεν γίνεται να έχουν βγει ανίκανοι να βοηθήσουν εδώ και καιρό ποδοσφαιριστές με την δεδομένη ποιότητα του Αϊτόρ, του Μαντσίνι και του Σένκεφελντ, ή την ετοιμότητα του Ζέκα. Όπως και πολλά άλλα πράγματα «δεν γίνονται» αλλά κάθε πράγμα στον καιρό του. Μαγική λέξη στο ποδόσφαιρο και στη ζωή γενικότερα: Κριτήρια.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα