ΠΑΟΚ: Ένα γκολ, ένα πρωτάθλημα… (vid)

Ο Νέτο Γκουερίνο σκοράρει στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0 του 1976

bet365

Ο Νέτο Γκουερίνο, σαν σήμερα πριν από 48 χρόνια, έγραψε ιστορία με το γκολ που πέτυχε στο 89ο λεπτό του ντέρμπι με την ΑΕΚ στην Τούμπα και χάρισε στον ΠΑΟΚ το πρώτο πρωτάθλημα της. Το Gazzetta θυμίζει…

Εδώ και λίγες ημέρες οι περισσότερο ποδοσφαιρόφιλοι στην Ελλάδα συζητούν για το γκολ του Ζόαν Σάστρε στο τελευταίο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ που διαμόρφωσε το τελικό 3-2 και χάρισε στον «Δικέφαλο του Βορρά» μια πολύτιμη νίκη στη μάχη του τίτλου.

Ας γυρίσουμε το χρόνο πίσω, στις 2 Μαΐου 1976, για να θυμηθούμε ένα άλλο ιστορικό γκολ σε ντέρμπι των δύο «Δικεφάλων». Σαν σήμερα πριν από 48 χρόνια. Σχεδόν μισό αιώνα πίσω. Ο ΠΑΟΚ υποδέχονταν την ΑΕΚ στην κατάμεστη Τούμπα και γνώριζε πως με νίκη θα κατακτούσε και μαθηματικά το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του.

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0 (1976) - Γκουερίνο

Μετά τα δύο Κύπελλα που είχαν προηγηθεί (1972, 1974) όλη η Θεσσαλονίκη ζούσε με το όνειρο του πρωταθλήματος και τελικά ο Νέτο Γκουερίνο, ένας Βραζιλάνος που έγινε… Έλληνας, έμελλε να βάλει την υπογραφή του σ’ αυτή την ιστορική επιτυχία.

Το γκολ που χάρισε ένα πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ, έγινε κόμικς και μπορεί άνετα να σταθεί στο Top-5, μαζί με το γκολ του Ζήση Βρύζα στο Χάιμπουρι, το γκολ του Γιώργου Γεωργιάδη στον τελικό με τον Αρη στην Τούμπα, το γκολ του Ζλάταν Μουσλίμοβιτς στην Πόλη, του Μίκαελ Κρμέντσικ στον τελικό του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, σε μια σειρά ιστορικών γκολ.

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0 (1976)

Είναι, όμως, αυτό του Νέτο Γκουερίνο στη νίκη 1-0 επί της ΑΕΚ, σαράντα οχτώ χρόνια πριν σαν σήμερα, το σημαντικότερο γκολ στην 98χρονη ιστορία του Δικεφάλου;

Οι άνω των 45 ετών ΠΑΟΚτσήδες θα το ψήφιζαν με «κλειστά μάτια». Παμψηφεί. Οι λίγο μικρότεροι προς τα εκεί κλίνουν, ενώ οι πιτσιρικάδες μεγάλωσαν είτε θυμούμενοι αμυδρά τον Βρύζα να «χορεύει» την άμυνα της Αρσεναλ, είτε πανηγυρίζοντας ακούγοντας τον Αραβα σπίκερ («bye, bye Fener») το γκολ από το «Αλάνι» στο «Σουκρού Σαράτσογλου» και οι νεότεροι θυμούνται την πάσα του Αντρίγια Ζίβκοβιτς στον Κρμέντσικ και την «εκτέλεση» του Ολυμπιακού στο 92ο λεπτό του τελικού στο ΟΑΚΑ το 2021. Μπαμ και κάτω!

Ήταν ο τίτλος που καθιέρωσε τον ΠΑΟΚ της δεκαετίας του ’70 στη συνείδηση της φίλαθλης Ελλάδας ως τη μεγάλη ομάδα έξω από το ποδοσφαιρικό κατεστημένο της Αθήνας. Έχει λοιπόν κάθε δικαίωμα ο Βραζιλιάνος επιθετικός να καυχιέται για εκείνο το γκολ στο 89ο λεπτό της αναμέτρησης με την ΑΕΚ.

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0 (1976)

Η Τούμπα με τον κόσμο σαν τσαμπιά στις κερκίδες ήταν ηφαίστειο σε πλήρη ενέργεια. Ο ΠΑΟΚ υποδεχόταν (με 45.010 εισιτήρια) για την 27η αγωνιστική του πρωταθλήματος την 2η στην βαθμολογία ΑΕΚ. Πριν το ντέρμπι ο ΠΑΟΚ είχε 43 βαθμούς και η ΑΕΚ 41, με σύστημα βαθμολογίας 2-1-0. Υπολειπόταν 3 αγωνιστικές για το φινάλε του Πρωταθλήματος.

Οι γηπεδούχοι έχασαν κορυφαία ευκαιρία για το 1-0 στο 18ο λεπτό. Ο σπεσιαλίστας Σταύρος Σαράφης δεν σκόραρε με πέναλτι. Το κέρδισε ο Γκουερίνο. Απέκρουσε ο «πορτιέρο» της ΑΕΚ, Γιώργος Σιδηρόπουλος, με ρεκόρ 700 λεπτών ανέπαφης εστίας.

Στον 89ο λεπτό ο Κούλης Αποστολίδης κέρδισε φάουλ από τον Απόστολο Τόσκα. Το εκτέλεσε ο Γιώργος Κούδας. Διεκδίκησε την μπάλα ο Παναγιώτης Κερμανίδης από το Λάκη Νικολάου στη καρδιά της άμυνας της ΑΕΚ. Αυτή κύλησε λίγο αριστερά στη μικρή περιοχή. Προς την πλευρά της «Θύρας 4». Εκεί την άγγιξε ο Νέτο Γκουερίνο. Κι έστειλε εαυτόν κι αλλήλους στον έβδομο ουρανό!

@Photo credits: ΑΡΧΕΙΟ

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα