Ολυμπιακός: Όταν έρχονται τα πολύ δύσκολα πρέπει να έχεις προσωπικότητες…

Ολυμπιακός: Όταν έρχονται τα πολύ δύσκολα πρέπει να έχεις προσωπικότητες…

Ολυμπιακός: Όταν έρχονται τα πολύ δύσκολα πρέπει να έχεις προσωπικότητες…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta δέκα πράγματα με αφορμή το χθεσινό ντέρμπι του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο.

Χωρίς πρόλογο: Δηλαδή, πώς θα γίνει, η ΑΕΚ θα παίρνει κάθε χρόνο το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό; Πέρυσι αξιοποίησε τη συγκυρία ότι αντίπαλος του Ολυμπιακού στην προτελευταία αγωνιστική ήταν ο αιώνιος αντίπαλος του Παναθηναϊκός στο Καραϊσκάκη. Φέτος ήταν η ίδια η ΑΕΚ άτυχη, να είναι ο αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη την προτελευταία αγωνιστική-και τη συγκυρία την αξιοποίησε ο ΠΑΟΚ.

Ωραία είναι τα συστήματα και οι τακτικές και τα σχέδια στο ποδόσφαιρο, αλλά όταν έρχονται τα πολύ δύσκολα, εκεί μετράνε οι ισχυρές προσωπικότητες, όπως είχαμε την ευκαιρία να αντιληφθούμε χθες βράδυ στη Λεωφόρο.

Καταλύτης του ντέρμπι στην ανατροπή του υπέρ του Παναθηναϊκού σκορ (2-0) ήταν η παρουσία δύο έμπειρων παικτών, του Ιμπόρα και του Γιόβετιτς, που μπήκαν αλλαγή και έβαλαν τις βάσεις για να γίνει το 2-2, δίνοντας τη δυνατότητα σε ένα παίκτη πολύ υψηλής ποιότητας, τον Ποντένσε, να κάνει πραγματικά τη διαφορά, όπως αυτός ξέρει να την κάνει.

Ο Πορτογάλος έκανε γιο γιό την άμυνα των «πράσινων» σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις κι όπως ήταν λογικό από τις πέντε ήρθαν δύο γκολ που έφεραν την ισοπαλία και έδωσαν στον Ολυμπιακό το δεδομένο ευρωπαϊκό εισιτήριο, με συνέπεια ο ίδιος να παίξει απαλλαγμένος από αυτό το βάρος στον τελικό με τη Φιορεντίνα, αντιθέτως με τον Παναθηναϊκό, που θα πνίγεται από το άγχος στον τελικό του με τον Άρη, καθώς θα ξέρει ότι αν δεν κερδίσει θα μείνει εκτός Ευρώπης.

Ποντένσε

Ήταν ένα προσωπικό σόου του Ποντένσε το χθεσινό παιχνίδι και δη το β΄ ημίχρονο, με κερασάκι στην τούρτα το υπέροχο γκολ με τη λόμπα, που προς τιμήν τους χειροκρότησαν και οπαδοί του ΠΑΟ. Ο «κοντός» τα έκανε όλα σε αυτό το σπουδαίο παιχνίδι, απειλώντας ο ίδιος συνεχώς, αλλά και φτιάχνοντας φάσεις για τους συμπαίκτες του συνεχώς. Κι όταν λέω τα έκανε όλα, κυριολεκτώ-μέχρι που έκανε ροντέο το ματς κι αποβλήθηκε και μάλιστα από άλλον Πορτογάλο διαιτητή. Ο (μέτριος διαιτητής) Γκοντίνιο δεν άντεχε τις διαμαρτυρίες του Ποντένσε από τα πρώτα λεπτά του αγώνα για πολλές και διάφορες διαμαρτυρίες, και ήταν σαν να περίμενε την ευκαιρία να τον πετάξει εκτός αγώνα.

Ο Ποντένσε είχε προλάβει, όμως, να καθορίσει το αποτέλεσμα του αγώνα υπέρ του Ολυμπιακού, έχοντας συμπαραστάτη έναν άλλο χαρισματικό κυνηγό, τον Γιόβετιτς, που παρά τα 34,5 χρόνια του μπήκε μέσα στο 61’ και αφενός μεν συνεργάστηκε άψογα με τον Πορτογάλο, αφετέρου δε έψαξε να αξιοποιήσει τον Ελ Κααμπί, πάνω απ΄όλα όμως έκανε το καθοριστικό δεύτερο γκολ, βάζοντας στα δίκτυα τον παίκτη του ΠΑΟ, που είχε την ατυχία να πηδήσει μαζί του την στιγμή του άλματος για το 2-2. Τον αισθάνθηκε…άσχημα η άμυνα του ΠΑΟ και πραγματικά είναι άξιον απορίας πώς αυτός ο παίκτης είχε μηδέν χρόνο συμμετοχής στα έξι από τα εφτά προηγούμενα παιχνίδια της ομάδας, με συνέπεια π.χ. να εμφανιστεί ξεδοντιασμένη στην Τούμπα, στην ήττα 0-2 από τον ΠΑΟΚ, που την έβγαλε εκτός μάχης τίτλου…

Γιόβετιτς

Πίσω τους, ο…τεράστιος (κι από κορμί!) Ιμπόρα έδεσε τη μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού, που στο α΄ημίχρονο είχε ξεκάθαρα χάσει τη μάχη του κέντρου με τον ξεζουμισμένο πιά Έσε, τον Όρτα, που είχε ξεμείνει στα δύο γκολ του με την ΑΕΚ και τον Καρβάλιο, έναν παίκτη με ωραία πάσα, αλλά και δυνατότητα να χωθεί για το γκολ (δύο φορές στο τσακ δεν βρήκε χθες καλά την μπάλα σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση), όμως το εντελώς αντίθετο του Ιμπόρα-χωρίς προσωπικότητα. Με τον Μεντιλίμπαρ να τα βάζει με τον εαυτό του, για το πώς τον εμπιστεύθηκε ως βασικό σε θέση πίσω από τον φορ σε ένα τέτοιο παιχνίδι, την στιγμή κατά την οποία δεν τον είχε ξαναβάλει ποτέ βασικό από το ντεμπούτο του στον Ολυμπιακό, πριν τρεις μήνες, σε εκείνο το 1-0 με τη Φέρεντσβαρος στο Καραϊσκάκη!

Ο Ιμπόρα δεν έκανε…παπάδες, έκανε όμως σωστά τη δουλειά του αμυντικού χαφ. Κράτησε τη θέση του, έκοψε-ενίοτε κι εντυπωσιακά, έκλεψε, έπαιξε την μπάλα ανάμεσα στις γραμμές, πήρε τις κεφαλιές, προωθήθηκε, πάτησε περιοχή και απείλησε σουτάροντας κι η φάση του κρίσιμου 2-1 που ξανάβαλε τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι ξεκίνησε από δική του επέμβαση. Ο Ισπανός συνέχισε όπως τον είχαμε δει στα παιχνίδια με την Άστον Βίλα και νομίζω ότι έχει κερδίσει μία θέση στην ενδεκάδα του τελικού με τη Φιορεντίνα.

Ιμπόρα

Και μία ακόμη αλλαγή του Μεντιλίμπαρ, ο Ζέλσον, βοήθησε την ομάδα, όχι τόσο γιατί έκανε τίποτα σπουδαίο, όσο γιατί ήταν δραστήριος και μαχητικός, με τον Βάσκο προπονητή να μετανιώνει, πάντως, για την είσοδο του Κίνι στο παιχνίδι αντί του Ρίτσαρντς-τον καταλαβαίνω, γιατί ο Ισπανός μπακ ενώ είχε διάθεση να βοηθήσει έκανε υπερβολικά πολλά φάουλ για τον χρόνο της συμμετοχής του (στο 76’ μπήκε). Τέσσερα φάουλ είναι πολλά, ειδικά δε εκείνο στο 110΄ήταν παντελώς αχρείαστο αφού έλεγχε τη φάση ο Έσε. Κι αν ο Πέρεθ σούταρε καλύτερα στην πάσα του Μπακασέτα, ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να χάσει μέσα από τα χέρια του το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Προσωπικότητα, παρεμπιπτόντως, έβγαλαν, κι όχι μόνο χθες, κι ο Ρόντινεϊ με τον Κάρμο, με τον πρώτο να βγάζει πάρα πολλές επιθέσεις και πλαγιοκοπήσεις και τον δεύτερο να κρατάει πίσω τα μπόσικα, να έχει απολύτως κρίσιμες επεμβάσεις, αλλά και να περνάει ορισμένες έξοχες πάσες μπροστά!

Κατά τα άλλα, είναι αλήθεια ότι το α΄ ημίχρονο θα μπορούσε να ήταν 3-0 για τον ΠΑΟ, αφού ο Ολυμπιακός έφαγε υπερβολικά πολλές φάσεις, με πραγματικά κακό αμυντικά παιχνίδι και τον Κάρμο να ήταν αδύνατο να συμμαζέψει τα πάντα. Το ποδόσφαιρο, ωστόσο, είναι τέτοιο που το 1-0 έγινε στο 45+5 μόνο και μόνο γιατί ο Ρίτσαρντς υπολόγισε λάθος τη φάση κι έριξε τον Μαντσίνι, σε άλλο ένα από τα…ατελείωτα πέναλτι που κάνουν φέτος οι «ερυθρόλευκοι» αμυντικοί.

Τζολάκης

Μία κουβέντα για τον Τζολάκη: Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να αντιδράσει καλύτερα στο σουτ του Μπερνάρντ, που μου φάνηκε πολύ καλό, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι δίνει πολύ σημαντικές βοήθειες για την άμυνα του, όταν βγαίνει και καθαρίζει ψηλές σέντρες, κόρνερ, φάουλ κ.λπ. Είναι μεγάλη ανακούφιση για τους στόπερ, αλλά και τους μπακ, να έχει αυτή την ευχέρεια ο γκολκίπερ.

Άσχετο:

Αναρωτιέμαι πραγματικά τι νόημα έχει να μην παίζει ποτέ εδώ και τρεις ολόκληρους μήνες ο Αλεξανδρόπουλος (με τη διευκρίνηση ότι ήταν ένα μήνα τραυματίας), την στιγμή κατά την οποία ο Ολυμπιακός έχει παροπλισμένο τον Μαντί Καμαρά και κατά κοινή ομολογία υπάρχει λειψανδρία στη μεσαία γραμμή, με συνέπεια να έχουν αφήσει τα κόκκαλα τους στο γήπεδο και ο Έσε κι ο Τσικίνιο.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο Σωτήρης έχει χούγια που κακώς δεν κόβει μέσα στο παιχνίδι, όμως μου μοιάζει δύσκολο να μην μπορεί να παίξει ένα παιχνίδι, για να μην πω ότι μου μοιάζει δύσκολο να μην μπορεί να γίνει μέλος ενός ροτέϊσον 20 παικτών.

Όπως δέχομαι και ότι κάθε προπονητής, ακόμη κι ο καλύτερος, έχει όπως λέμε «τα δικά του» και πολύ απλά δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη με αυτά. Εδώ ο Βαλβέρδε δεν ήθελε να βλέπει τον Μήτρογλου. Κι έφυγε ο Ερνέστο, έπαιξε ενάμιση χρόνο ο «Γερμανός» κι ο Ολυμπιακός τον πούλησε 12 εκ. Ευρώ στην Πρέμιερ Λιγκ!

Η φωτογραφία της ημέρας:

Έλεος! Δεν δίνεις πάσα σε αυτή τη φάση στο σέντερ φορ σου και πας να βάλεις εσύ το γκολ; Και τελικά καταφέρνεις, Όρτα, να μην σουτάρεις καν; Με το σκορ 0-1; Σε παιχνίδι στο οποίο παίζονταν μία θέση στην Ευρώπη; Πολύ καλά έκανε ο προπονητής που σε έβγαλε έξι λεπτά αργότερα.

η

Να θυμίσω ότι ο Πορτογάλος λίγο νωρίτερα είχε κάνει πάσα σε παίκτη του ΠΑΟ ένα μέτρο έξω από την περιοχή του Τζολάκη στο ξεκίνημα επίθεσης του Ολυμπιακού και εκ τύχης αποφεύχθηκε ευκαιρία του αντίπαλου…

Και για το τέλος ένα Emoji για τον Κοστίνια, που για άλλη μία φορά μπήκε στην καλύτερη ενδεκάδα της αγωνιστικής στο πορτογαλικό πρωτάθλημα

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.