Κάναντι: «Ονειρευόμαστε τους ομίλους, στις πρώτες θέσεις και του χρόνου» (gTV)

Κάναντι: «Ονειρευόμαστε τους ομίλους, στις πρώτες θέσεις και του χρόνου» (gTV)

Νίκος Μαρούδας
Κάναντι: «Ονειρευόμαστε τους ομίλους, στις πρώτες θέσεις και του χρόνου» (gTV)

bet365

Ο Νταμίρ Κάναντι ανανέωσε το συμβόλαιό του με τον Ατρόμητο και δίνει στο gazzetta.gr την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη μετά την υπογραφή του σε αυτό, κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς, αλλά και θέτοντας τους στόχους της νέας σεζόν για το «αστέρι» με την μεγάλη πρόκληση της Ευρωπαϊκής συμμετοχής.

Μια απίθανη χρονιά σε λίγες αγωνιστικές φτάνει στο τέλος της για τον Ατρόμητο. Η ομάδα του Περιστερίου, για πάνω από το μισό πρωτάθλημα διεκδίκησε στα ίσα το τίτλο του πρωταθλητή. Πρωτεργάτης αυτού του επιτεύγματος δεν ήταν άλλος από τον Νταμίρ Κάναντι.

Ο Αυστριακός τεχνικός, ήρθε το καλοκαίρι στην χώρα μας όντας άγνωστος ακόμα σε όλο το ελληνικό κοινό. Από τους πρώτους του μήνες έγινε αντικείμενο συζήτησης και ειδικά μετά τα άσχημα αποτελέσματα στα φιλικά ε Αστέρα και Πανιώνιο. Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν του έδιναν πολλούς μήνες... ζωή στον πάγκο του Ατρόμητου. Ευτυχώς όμως, μεταξύ αυτών δεν είναι ο Γιώργος Σπανός και ο Γιάννης Αγγελόπουλος!

Ο ισχυρός άνδρας του Ατρόμητου και ο τεχνικός διευθυντής του συλλόγους τον στήριξαν από την πρώτη στιγμή και του έδειξαν μεγάλη εμπιστοσύνη. Δεδομένα πρέπει να νιώθουν απόλυτα δικαιωμένοι βλέποντας πως το αστέρι θα... λάμψει και πάλι στην Ευρώπη τη νέα σεζόν. Για τον λόγο αυτό δεν έχασαν και καθόλου χρόνου, ανανεώνοντας το συμβόλαιο του Αυστριακού από τον Μάρτιο.

Λίγες μόλις μέρες μετά από την ανανέωση αυτή, ο Νταμίρ Κάναντι έρχεται στο gazzetta.gr σε μια μεγάλη και αρκετά ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Κάνει τον απολογισμό του για την χρονιά που ολοκληρώνεται, μιλάει για το ευρωπαϊκό όνειρο που υπάρχει μπροστά, την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο και πολλά ακόμα...

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ

Έχοντας απέναντί μας τον κορυφαίο προπονητή της χρονιάς, έπρεπε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πήγαμε λοιπόν, τον Αυστριακό πίσω στο καλοκαίρι και την επιλογή του να έρθει στον Ατρόμητο, όπως επίσης και στα φιλικά προετοιμασίες και τις εξάρες από Αστέρα Τρίπολης και Πανιώνιο. Ο ίδιος όπως θα διαβάστε νιώθει απόλυτα δικαιωμένος με την επιλογή του να δουλέψει στην Ελλάδα...

Πως πήρατε την απόφαση το καλοκαίρι να έρθετε στην Ελλάδα και στον Ατρόμητο;

«Στις πρώτες μας συζητήσεις τόσο με τον τεχνικό διευθυντή, όσο και με τον πρόεδρο, με έπεισαν πως ο Ατρόμητος θα είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση και πως θα μπορούσαμε να πετύχουμε πάρα πολλά. Μέσα από τις συζητήσεις και το επαγγελματικό προπονητικό κέντρο που διαθέτει η ομάδα, κατάλαβα πως είναι αυτός ο σύλλογος για εμένα. Μου δώσανε το κατάλληλο κίνητρο ώστε να εργαστώ εδώ και να πετύχουμε όσα έχουμε πετύχει».

Νιώθετε δικαιωμένος πλέον με την επιλογή αυτή;

«Νομίζω πως έχω δικαιωθεί απολύτως, ήταν η σωστή επιλογή για εμένα, η σωστή απόφαση. Νιώθω απόλυτα δικαιωμένος, σε αυτό με βοήθησαν και οι άνθρωποι εδώ που είναι καταπληκτικοί απέναντι μου. Η Αθήνα είναι μια υπέροχη πόλη και νιώθω απόλυτα δικαιωμένος που ήρθα εδώ».

Στην αρχή της σεζόν υπήρξαν κάποια αρνητικά αποτελέσματα και με βαριά σκορ στα φιλικά. Σας προβλημάτισαν αυτά τότε σε ό,τι είχε να κάνει με το μέλλον σας στην ομάδα;

«Όχι δεν αγχώθηκα καθόλου, δεν φοβήθηκα καθόλου! Μην ξεχνάμε πως τότε είχαμε 15 καινούριους παίκτες στην ομάδα που θα έπρεπε να τους ενσωματώσουμε και μάλιστα γρήγορα. Δεν υπήρξε κανένα άγχος, κανένας φόβος. Μπορεί να είχαμε δύο ήττες με 6 γκολ κατά, όμως να μη ξεχνάμε πως είχαμε κερδίσει και τον Ολυμπιακό με 1-0 και αυτό ήταν πολύ σημαντικό. Για εμένα το φιλικό είναι απλά ένα φιλικό κι όχι η κατάκτηση του πρωταθλήματος όπως πολλοί νομίζουν εδώ».

Όταν αναλάβατε την ομάδα περιμένατε πως θα πετύχετε μια τέτοια πορεία με τον Ατρόμητο;

«Ο στόχος από την αρχή ήταν να έχουμε επιτυχίες. Όλοι μαζί είχαμε συζητήσει πως θέλουμε να έχουμε επιτυχίες μέσα στην ομάδα. Μάλιστα μετά τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα στα φιλικά, καθίσαμε κάτω όλοι μαζί, τα αναλύσαμε και είδαμε πως μπορούμε να έχουμε επιτυχίες. Οι μεταγραφές των Ρισβάνη, Ουάρντα, Μπουσουλάτζιτς και Γιαννιώτη που έγιναν στο τέλος μας ενίσχυσαν και μπήκαμε στον δρόμο των επιτυχιών».

Ο ερχομός των Ρισβάνη, Ουάρντα, Γιαννιώτη έφεραν κι αυτό το οικογενειακό κλίμα που υπάρχει στην ομάδα; Ήταν από την αρχή αυτό κι απλά έγινε ακόμα καλύτερο με την έλευση κι αυτών των τριών;

«Δεν είναι το οικογενειακό κλίμα το σημαντικό, αυτό υπάρχει σε κάθε ομάδα. Αυτό που μετράει είναι οι νίκες ή ήττες, αυτό μας ενδιαφέρει πάρα πολύ κι αυτό ήθελα να δημιουργήσω. Μια ομάδα με διάθεση και κίνητρο για να παίρνει τις νίκες, αυτό είναι το σημαντικό, να είμαστε πάντα έτοιμοι για τις επιτυχίες μας κι αυτός ήταν ο στόχος στον Ατρόμητο, μετά από 8 μήνες να καταφέρναμε είμαστε επιτυχημένοι και να παίρνουμε τις νίκες. Όπως είπα δεν είναι σημαντικό το οικογενειακό κλίμα, αλλά οι νίκες ή ήττες. Εδώ είμαστε επαγγελματίες και πρέπει να δουλεύουμε σαν επαγγελματίες κι όχι σαν να είμαστε σε μια οικογένεια!»

Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ, ΤΑ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΤΑΧ

Όποιον φίλαθλο ρωτήσεις στην Ελλάδα και δεν υποστηρίζει έναν εκ των ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό για το ποια ομάδα θα ήθελε να πάρει το φετινό πρωτάθλημα, θα σου απαντήσει με ευκολία. Ο Ατρόμητος! Οι Περιστεριώτες διεκδίκησαν τον τίτλο για παραπάνω από το μισό πρωτάθλημα και ο Νταμίρ Κάναντι αναφέρεται σε αυτό. Μιλάει για τα διαιτητικά λάθη που στέρησαν στην ομάδα του το δικαίωμα να κοιτάξει πιο πολύ προς τα πάνω, όπως επίσης και για τις ομοιότητες που έχει αυτή η σεζόν με εκείνη στην Αλτάχ. Ακόμα, δείχνει να πιστεύει πραγματικά πως η ομάδα του και την νέα σεζόν θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει ότι και φέτος!

Ο Ατρόμητος για πάνω από το μισό πρωτάθλημα διεκδίκησε τον τίτλο στα ίσια κόντρα σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Πιστέψατε πως μπορούσε η ομάδα σας να γίνει η Λέστερ της Ελλάδας;

«Ναι το πίστεψα! Είχαμε τις δυνατότητες, η απόδοσή μας μας έδειξε πως αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε. Για μικρές λεπτομέρειες αυτό δεν έγινε, κάποιες διαιτητικές αποφάσεις, μας έλειψαν κάποιοι παίκτες, αλλά δείξαμε απέναντι στον Ολυμπιακό, στην ΑΕΚ πως ήμασταν απολύτως ανταγωνιστικοί κι έτοιμοι και ίσως για πολύ μικρές λεπτομέρειες δεν καταφέραμε και στο Περιστέρι να τους κερδίσουμε. Ενδεχομένως αν δεν ήμασταν έτοιμοι για τον τίτλο, αυτό που δείξαμε είναι πως σίγουρα ανήκουμε στο Top 5 του πρωταθλήματος και σίγουρα πως μπορούμε να βρισκόμαστε σε μια θέση που οδηγεί στο Champions League και ακόμα είναι εφικτό αυτό».

Είναι γνωστό πως δίνετε πολύ σημασία στην ανάλυση του αντιπάλου. Είναι το βασικό στοιχείο της δουλειάς και της επιτυχίας του Ατρόμητου φέτος;

«Αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι δουλειάς μου. Το σημαντικό είναι και η δουλειά στην ομάδα. Πως θα έχουμε ένα υψηλό επίπεδό στις προπονήσεις, πως θα έχουμε ένταση στις προπονήσεις, πως θα προετοιμαζόμαστε πολύ καλά και πως θα δουλεύουμε ακόμα περισσότερο. Το σημαντικό είναι πως έχουμε καταφέρει να βελτιώσουμε τους ποδοσφαιριστές και έχουμε μεγάλη εξέλιξη στους παίκτες μας. Για παράδειγμα, ο Γιανιώτης κλήθηκε στην Εθνική, ο Ουάρντα το ίδιο, αλλά έχουμε ακόμα και τους Κιβρακίδη, Ρισβάνη, Βασιλακάκη, Χατζηισαΐα οι οποίοι έχουν βελτιωθεί, έχουν εξελιχθεί και θα μπορούσαν να κληθούν στην Εθνική ομάδα. Ο Μπουσουλάτζιτς επίσης θα μπορούσε επίσης να κληθεί στην Εθνική ομάδα της χώρας του. Εμένα ο στόχος μου είναι πως θα κάνω καλύτερους παίκτες, πως θα τους εξελίξω, πως θα προ οδεύσουν μαζί μου, αυτό είναι το πιο σημαντικό και μετά απ' αυτό έρχονται και οι αυτοματισμοί. Αυτοί οι ποδοσφαιριστές να μην ξεχνάμε πως για ένα χρόνο δεν έπαιζαν. Ο Γιαννούλης ήταν στην δεύτερη κατηγορία της Κύπρου, τότε θεωρούνταν ταλέντα και πλέον έχουν εξελιχθεί σαν παίκτες. Μην ξεχνάμε λοιπόν πως για ένα χρόνο δεν έπαιζαν και μαζί μας έχουν βελτιωθεί και εξελιχθεί πάρα πολύ. Αυτό είναι το δικό μου λιθαράκι κι αυτή είναι η δουλειά μου σαν προπονητής».

Αρκετά τα διαιτητικά λάθη φέτος κατά του Ατρόμητου. Γκολ στην Λάρισα δεν μέτρησε, γκολ οφσάιντ με τον Ολυμπιακό, το ίδιο με την ΑΕΚ, αμφισβητούμενο πέναλτι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα κι αρκετά ακόμα... Πως ζήσατε τον πρώτο σας χρόνο με την διαιτησία στην Ελλάδα;

«Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Όντως έγιναν κάποιες λάθος διαιτητικές αποφάσεις εναντίον μας, αυτά όμως εγώ είμαι πάντα της άποψης πως έρχονται την επόμενη φορά υπέρ σου. Όταν γίνεται κάτι αρνητικό, σου γυρνάει πίσω σαν θετικό κι αυτό είναι το σημαντικό. Είμαι στην Ελλάδα λίγους μήνες, αλλά ακούω πάρα πολλά για τις διαιτησίες, για τις διαιτητικές αποφάσεις, για τους διαιτητές, εγώ δεν ασχολούμαι με αυτά. Θέλω να επικεντρώνομαι στην προπόνηση, να δίνουν οι παίκτες τον καλύτερό τους εαυτό, να δίνουν τα πάντα στην προπόνηση σε θέμα τακτικής, σε θέμα δουλειάς και να εργάζονται πάνω στη φιλοσοφία που έχουμε. Αυτό είναι το σημαντικό. Κάτσαμε κι αναλύσαμε δέκα φάσεις που έχουμε αδικηθεί και πιστεύω πως όντως αν είχαμε πάρει αυτούς τους βαθμούς θα είχαμε πάει ακόμα πιο ψηλά. Αυτό είναι όμως το ποδόσφαιρο».

Βλέπετε ομοιότητες στην φετινή πορεία με την αντίστοιχη που είχατε κάνει με την Αλτάχ την οποία φτάσατε μέχρι και τους ομίλους του Europa League;

«Υπάρχουν πολύ μεγάλες ομοιότητες. Όπως κι εδώ, έτσι κι εκεί υπήρχαν μεγάλες δυνατότητες. Κι εδώ κι εκεί, είχα να ενσωματώσω αρκετούς νέους παίκτες περίπου όσους είχα κι εδώ στην αρχή συν κάποια παιδιά από τις ακαδημίες, όπως συνέβη και στον Ατρόμητο».

Η πιο δύσκολη στιγμή σας στο πρωτάθλημα με τον Ατρόμητο;

«Δύσκολη ερώτηση! Εγώ πάντα σκέφτομαι λύσεις, αυτό είναι το σημαντικό για εμένα, πως θα βρω λύσεις. Πάντα σαν χαρακτήρας προσπαθώ να βρω λύσεις κι όχι να “κλαίω” για το τι δεν πήγε καλά, γιατί δεν τα καταφέραμε, δεν μου αρκεί αυτό, δεν είναι τέτοιος ο χαρακτήρας μου. Πάντα ψάχνω να βρίσκω λύσεις».

Θεωρείτε πως πλέον ο Ατρόμητος έπιασε ταβάνι ή θα τον δούμε του χρόνου να διεκδικεί το πρωτάθλημα μέχρι και το τέλος;

«Η κάθε χρονιά ξεκινά από το μηδέν. Κάθε ομάδα που ξεκινά από το μηδέν, έχει στόχο το πρωτάθλημα! Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να παίρνουμε νίκες και να έχουμε την δυνατότητα να είμαστε όσο καλοί είμαστε φέτος. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να μην έχουμε καθόλου τραυματισμούς, φέτος δεν είχαμε πολλούς σοβαρούς τραυματισμούς κι είχαμε την τύχη οι παίκτες μας να μην έχουν χρόνο στις Εθνικές ομάδες. Αυτό ήταν από την άλλη πλευρά θετικό για εμάς. Το αρνητικό ήταν αυτή η άτυπη συμφωνία με τον ΠΑΟΚ που δεν μπορούσαμε να βάλουμε τους δανεικούς. Πρέπει να βελτιωθούμε ακόμα περισσότερο, αυτό είναι κάτι σημαντικό. Αυτό που θέλουμε είναι να κρατήσουμε την ομάδα στις πρώτες θέσεις. Αυτό που πετύχαμε φέτος δεν το περίμενε κανείς, θέλουμε να το κάνουμε και του χρόνου και ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί αν έχεις λίγη τύχη».

Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ, ΟΙ ΔΑΝΕΙΚΟΙ, ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Ήρθε όμως η στιγμή να μιλήσουμε για την ανανέωση του συμβολαίου του και φυσικά για όσα έρχονται την νέα σεζόν. Μεγάλος στόχος και όνειρο όλων στο Περιστέρι τι άλλο, από την παρθενική είσοδο της ομάδας σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Αυτό είναι και το μεγάλο κίνητρο του Κάναντι, ο οποίος δεν το κρύβει αλλά τονίζει πως θα πρέπει να υπάρξει και ισορροπία με το πρωτάθλημα. Ακόμα, δείχνει να είναι αρκετά χαλαρός με την ενδεχόμενη φυγή των δανεικών, ενώ μας αποκάλυψε πως ήδη εξετάζονται κάποιοι ποδοσφαιριστές από την ελληνική αγορά που ενδιαφέρει πολύ την ομάδα.

Πότε είχατε πάρει την απόφαση πως θα συνεχίσετε σίγουρα στον Ατρόμητο;

«Πάντα ήθελα να μείνω εδώ! Ακούμε πάρα πολλά για το ποδόσφαιρο, καθίσαμε με την διοίκηση τα συζητήσαμε, δεν υπήρξε κανένας προβληματισμός. Περισσότερο μιλήσαμε για το πως θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τα πράγματα, για την ενίσχυση τη ομάδας και για τα κίνητρα της νέας σεζόν. Για εμένα πολύ μεγάλο κίνητρο ήταν πως του χρόνου θα παίζουμε στο Europa League. Αυτό σίγουρα επηρεάζει θετικά την απόφασή μου. Αυτό είναι κάτι σημαντικό και για την Αυστρία και πάντα είναι σημαντικό να ακούγεται το όνομά σου στην πατρίδα σου».

Πάμε και στον Ατρόμητο της νέας σεζόν... Υπάρχουν πέντε ποδοσφαιριστές που πιθανότατα θα αποχωρήσουν από την ομάδα. Το σκέφτεστε αυτό, είναι κάτι που σας προβληματίζει για την νέα σεζόν;

«Την προηγούμενη σεζόν κατάφερα να προσαρμόσω στην ομάδα 15 καινούριους παίκτες, τώρα θα πρέπει να προσαρμόσω μόνο πέντε αν φύγουν αυτοί. Πολύ καλό αυτό για εμάς!»

Έχετε αρχίσει να σκέφτεστε την Ευρωπαϊκή πρόκληση με τον Ατρόμητο;

«Εγώ εκείνο που σκέφτομαι τώρα είναι το επόμενο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Αυτό μας ενδιαφέρει τώρα, πως θα κρατήσουμε πολύ ψηλά την ένταση στην ομάδα, το κίνητρο και τον ρυθμό. Έχουμε ακόμα τέσσερα πολύ σημαντικά παιχνίδια τα οποία πρέπει να κερδίσουμε, σκεφτόμαστε πως θα πάρουμε όλους τους βαθμούς που μας απομένουν, πως θα έχουμε σε υψηλό επίπεδο την δύναμη και την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Βέβαια, παράλληλα τρέχει και ο σχεδιασμός με τους ποδοσφαιριστές που θέλουμε, στις θέσεις που χρειαζόμαστε ενίσχυση. Όλα τρέχουν παράλληλα».

Θα μας πείτε κάποιο όνομα;

«Εμείς έχουμε μια λίστα, παρακολουθούμε κάποιους παίκτες, πλέον γνωρίζω και πολύ καλά το πρωτάθλημα. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας δώσω ονόματα, αλλά θα πρέπει να δούμε και τι θα μας αφήσει ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ κι η ΑΕΚ από παίκτες!»

Τι θεωρείτε πως χρειάζεται ο Ατρόμητος για να φτάσει μέχρι και τους ομίλους του Europa League για πρώτη φορά στην ιστορία του;

«Πρέπει να δούμε πρώτα σε ποια θέση θα τερματίσουμε στο πρωτάθλημα, γιατί ακόμα κανείς δεν ξέρει με όλα αυτά που συμβαίνουν. Πρέπει να δούμε τον αντίπαλο που θα έχουμε στην κλήρωση, εμείς θα πρέπει να κάνουμε πολύ σκληρή δουλειά να προετοιμαστούμε πάρα πολύ καλά και να κοιτάμε παιχνίδι με παιχνίδι και κάθε προκριματικό γύρο ξεχωριστά. Αν τερματίσουμε στην τέταρτη θέση θα πρέπει να δώσουμε δύο προκριματικούς γύρους. Από την εμπειρία μου με την Αλτάχ, είχαμε παίξει απέναντι στην Γκιμαράες και την Μπελενένσε δυο πολύ δύσκολες ομάδες, αλλά παίζουν ρόλο και τα ονόματα και η τύχη. Φυσικά είναι το πολύ μεγάλο μας όνειρο και ο μεγάλος μας στόχος. Μια πρόκριση στους ομίλους θα μας κάνει πολύ ευτυχισμένους».

Του δίνει ένα μεγαλύτερο κίνητρο το ενδεχόμενο να γίνει ο πρώτος προπονητής που θα στείλει τον Ατρόμητο σε ομίλους Ευρωπαϊκής διοργάνωσης;

«Σίγουρα και αποτελεί ένα μεγάλο και ισχυρό κίνητρο, αυτή είναι και η δουλειά μας. Πρέπει να συγκεντρωθούμε, να κάνουμε σκληρή δουλειά και να συμμετάσχουμε στην διοργάνωση. Το πιο σημαντικό για εμένα είναι να έχουμε μια ισορροπία σε όλους μας τους στόχους. Δεν πρέπει να εστιάσουμε μόνο στην Ευρώπη και να ξεχάσουμε εντελώς το πρωτάθλημα, πρέπει να βρούμε μια ισορροπία ώστε να είμαστε το ίδιο ανταγωνιστικοί και καλοί σε πρωτάθλημα και Ευρώπη. Ο Ατρόμητος δεν είναι συνηθισμένος σε κάτι τέτοιο, δεν το κάνει κάθε χρόνο αυτό. Αν είμαστε λοιπόν στην Ευρώπη θα έχουμε τρία παιχνίδια την εβδομάδα. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια ισορροπία, γιατί ενδεχομένως να έχουμε και τραυματισμούς. Δεν πρέπει να εστιάσουμε μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα. Οι παίκτες που έχω τώρα έχουν πολύ λίγες εμπειρίες από ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ένας - δύο ποδοσφαιριστές έχουν αγωνιστεί στην Ευρώπη».

Έχετε καταλήξει σε ποιες θέσεις ο Ατρόμητος θα χρειαστεί ενίσχυση ή είναι πολύ νωρίς να το πούμε αυτό;

«Σίγουρα έχουμε κάνει την ανάλυσή μας, έχουμε δει σε ποιες θέσεις χρειαζόμαστε ενίσχυση. Το πιο σημαντικό για εμένα είναι να έχω 20 ποδοσφαιριστές στο υψηλότερο επίπεδο, που να μπορούμε να τους εναλλάξουμε, γιατί να μην ξεχνάμε πως έχουμε και το Κύπελλο, οπότε ενδέχεται να συμμετέχουμε σε τρεις διοργανώσεις. Αυτός είναι ο στόχος, σε κάθε θέση να έχουμε παίκτες του υψηλότερου επιπέδου».

Να περιμένουμε και μεγαλύτερο το Αυστριακό στοιχείο του χρόνου στην ομάδα;

«Όχι για εμένα είναι το ίδιο απ' όπου κι αν προέρχονται. Θα εστιάσουμε πολύ και στους Έλληνες παίκτες, αυτό είναι κάτι που μας ενδιαφέρει, είναι ο στόχος μας να πάρουμε Έλληνες ποδοσφαιριστές. Αν δεν τα καταφέρουμε να καλύψουμε τις θέσεις που θέλουμε με Έλληνες, τότε θα στραφούμε σε ξένους ποδοσφαιριστές, αλλά δεν εστιάζω αν θα είναι από την Αυστρία ή κάπου αλλού».

ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΤΡΟΜΗΤΟ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κατά καιρούς στην Αυστρία έχει γίνει αναφορά στα προβλήματα του ποδοσφαίρου μας με αφορμή την παρουσία του Κάναντι στον πάγκο του Ατρόμητου. Ο Αυστριακός τεχνικός των Περιστεριωτών, μας αναφέρει όσα σχολιάζονται στην χώρα του τόσο για τα όσα έχει πετύχει με τον Ατρόμητο, αλλά και για την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Από την πλευρά του, ο ίδιος αναφέρει κάποιες πιθανές λύσεις που έχει στο μυαλό του, ενώ είναι ξεκάθαρος πως ένα GR-exit θα ήταν καταστροφικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Στην Αυστρία έχουν αντιληφθεί τι έχετε πετύχει με τον Ατρόμητο στην Ελλάδα;

«Σίγουρα έχουν ακούσει για τις επιτυχίες του Ατρόμητου, αλλά κυρίως αυτό που ακούγεται στην Αυστρία είναι σχετικά με τα σκάνδαλα, τις διαιτητικές αποφάσεις και το τι συμβαίνει στα δικαστήρια κι αυτό είναι πολύ άσχημο, είναι κάτι που με λυπεί. Πιστεύω πως το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι αρκετά καλό, αλλά πραγματικά είναι άσχημα τα όσα συνέβησαν στα τελευταία ντέρμπι. Όλα αυτά χαλάνε πολύ την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου στο εξωτερικό κι αυτό εμένα με στεναχωρεί πολύ, γιατί πιστεύω πως το ελληνικό ποδόσφαιρο αξίζει πολλά περισσότερα».

Τι γνώμη έχουν στην Αυστρία για το ελληνικό ποδόσφαιρο και πως σχολιάζουν όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό;

«Δυστυχώς ακούγονται λιγότερα για το ποδόσφαιρο και περισσότερα για τα εξωγενή στοιχεία του ποδοσφαίρου. Για τα φαινόμενα διαφθοράς, τα σκάνδαλα, τα όσα ακούγονται για τα στημένα παιχνίδια, για τους διαιτητές, δεν ακούγονται γενικά καλά στοιχεία. Εγώ όμως είμαι ευχαριστημένος, γιατί όσα ακούγονται για τα όσα πετύχαμε στον Ατρόμητο είναι μόνο θετικά, δεν με ενδιαφέρει τι γίνεται με τους άλλους συλλόγους, δεν ασχολούμαι με τους άλλους συλλόγους. Ασχολούμαι μόνο με το τι λένε για τον Ατρόμητο, γιατί κάναμε μια σούπερ χρονιά κι είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό. Νομίζω πως είναι καλύτερο πλέον να πάψουμε να μιλάμε για όσα συμβαίνουν γύρω από το ποδόσφαιρο, να μιλάμε πολύ λιγότερο. Να αρχίσουμε να μιλάμε κυρίως για ποδόσφαιρο και να κρίνονται τα παιχνίδια μέσα στον αγωνιστικό χώρο κι από τις αποδόσεις των ομάδων. Κι εγώ, από την στιγμή που δουλεύω στην Ελλάδα, έχω ένα μερίδιο ευθύνης σε αυτό, όπως και όλοι συνολικά, οι πρόεδροι, οι τεχνικοί διευθυντές, οι προπονητές, ακόμα κι εσείς οι δημοσιογράφοι έχετε μερίδιο ευθύνης. Όλοι μαζί συνολικά πρέπει να δουλέψουμε για να βελτιώσουμε την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Έχετε ζήσει κάτι αντίστοιχο στην Αυστρία;

«Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις δύο χώρες. Εδώ είναι εντελώς διαφορετική η κατάσταση, είναι διαφορετικά τα πράγματα και είναι ανόμοια η σύγκριση. Στην Μπουντεσλίγκα για παράδειγμα τον Μάρτιο μια ομάδα για να πάρει πιστοποιητικό συμμετοχής για το επόμενο πρωτάθλημα πρέπει να καταθέσει έναν φάκελο συμμετοχής για τα πάντα. Το προπονητικό κέντρο, το στάδιο, οικονομικά να είναι βιώσιμη, υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να διαθέτει κι αν δεν τα έχει όλα αυτά αποβάλλεται απευθείας από το πρωτάθλημα».

Έχετε κάποιες λύσεις στο μυαλό σας που θεωρείτε πως θα έβγαζαν το ελληνικό ποδόσφαιρο από αυτή την κρίση;

«Αυτό που θα έλεγα είναι να υπάρχει πειθαρχία και σεβασμός στους κανόνες, αλλά όχι μόνο να τα λέμε, αλλά και να τα κάνουμε! Αυτό θα έλεγε ο Νταμίρ Κάναντι! Αυτό είναι κάτι που θέλω να δω κι από την ομάδα μου μέσα στον αγωνιστικό χώρο δηλαδή να έχουμε ένταση, να παίζουμε με την φιλοσοφία μου, να κάνουμε λιγότερα φάουλ, να έχουμε πειθαρχία και πάντα να έχουμε διάθεση και θέληση να κερδίζουμε τα παιχνίδια. Τα ίδια θα έλεγα και για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πρέπει να έχει πειθαρχία, σεβασμό στους κανόνες κι έξω και μέσα από το γήπεδο, αλλά όχι μόνο στα λόγια».

Το GR-exit θα ήταν μια λύση ή μια καταστροφή για το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Θα ήταν καταστροφικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο, γιατί τότε δεν θα ερχόταν κανένας ποιοτικός ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα κι όσοι υπάρχουν ήδη θα φεύγανε. Νομίζω πως από τις παραινέσεις της FIFA και της UEFA θα πρέπει να μάθουμε όλοι. Οι παίκτες, οι προπονητές, ακόμα και οι διαιτητές. Κανένας Έλληνας διαιτητής δεν θα πάει στο Μουντιάλ, οπότε έχουμε αρκετή δουλειά ακόμα να κάνουμε».

Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΡΟΥΣΗ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Το όνομά του όπως είναι λογικό μπήκε στη λίστα πιο μεγάλων ομάδων με τα όσα πέτυχε φέτος στο Περιστέρι. Ο ίδιος δείχνει να είναι αφοσιωμένος μόνο στον Ατρόμητο, ουσιαστικά παραδέχεται πως υπήρξε κρούση από κάποιον μεγάλο της Ελλάδας χωρίς να μας αποκαλύπτει το όνομα της ομάδας, ενώ δεν κρύβει την επιθυμία του μελλοντικά να προπονήσει την Εθνική ομάδα της χώρας του.

Έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να αναλάβετε κάποια στιγμή την Εθνική Αυστρίας;

«Σίγουρα το να είσαι προπονητής της Εθνικής σου ομάδας είναι ένα στόχος. Εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένος από την καθημερινή δουλειά κι από την καθημερινή μου παρουσία στους αγωνιστικούς χώρους. Είναι τελείως διαφορετικό να είσαι προπονητής στην Εθνική ομάδα, γιατί δεν προπονείς κάθε μέρα, αλλά σε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε προς το παρών δεν σκέφτομαι κάτι τέτοιο, αλλά μετά από πολλά χρόνια θα ήταν κάτι που θα ήθελα να κάνω».

Πριν ανανεώσετε το συμβόλαιό σας είχατε κάποια κρούση από κάποιον από τους μεγάλους της Ελλάδας;

«Αυτό είναι το ποδόσφαιρο, πάντα θα υπάρχουν επαφές και συζητήσεις. Με αυτά ασχολείται ο εκπρόσωπός μου, εγώ καθόλου, πάντα κοιτάζω την δουλειά μου. Για εμένα η πρώτη μου προτεραιότητα είναι ο Ατρόμητος, ενδιαφέρομαι μόνο γι' αυτόν. Αυτή είναι η δουλειά μου κι εκεί εστιάζω. Στο ποδόσφαιρο πάντα υπάρχουν επαφές, αυτά τα χειρίζεται ο εκπρόσωπός μου».

Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Η ΛΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζει κάποιος που έρχεται στην Ελλάδα από τις χώρες της βόρειας Ευρώπης όπως ο Κάναντι, είναι ο καιρός! Ο Αυστριακός φαίνεται πως έχει προσαρμοστεί απόλυτα στην χώρα μας, κάτι που παραδέχεται και ο ίδιος. Μας μιλάει για τον καιρό που του έκανε πιο εύκολη την προσαρμογή του, τους ανθρώπους του Ατρόμητου που του στάθηκαν και στις δύσκολες ώρες μετά την ληστεία και δείχνει χαρούμενος με την αγάπη που του δείχνει ο απλός κόσμος στον δρόμο.

Πως είναι η ζωή στην Ελλάδα;

«Μπορώ να πω πως είμαι πολύ ευχαριστημένος στην Αθήνα. Πολύ καλή ποιότητα ζωής, φυσικά βοηθάει πολύ και ο καιρός, σε κάνει να νιώθεις καλύτερα. Οι άνθρωποι μας χαιρετάνε στον δρόμο, είναι πολύ χαρούμενοι, πολύ ευχαριστημένοι, μας αντιμετωπίζουν πολύ θετικά. Το φαγητό είναι εξαιρετικό. Βέβαια αν τρως πολύ εδώ έχεις τον κίνδυνο να παχύνεις, οπότε θα πρέπει να τρέχω περισσότερο (σ.σ. γέλια) για να διατηρούμαι σε ένα καλό επίπεδο. Συνολικά είμαστε πολύ ευχαριστημένοι κι είναι ένα καθοριστικός λόγος που συνέβαλε για την ανανέωση του συμβολαίου».

Ο κόσμος πως σας αντιμετωπίζει στον δρόμο; Υπάρχουν οπαδοί άλλων ομάδων που του ζητάνε να πάει στην ομάδα τους;

«Πολλοί μου δίνουν συγχαρητήρια και μου εύχονται καλή επιτυχία με τον Ατρόμητο, άλλοι μου ζητάνε να πάω στην ομάδα τους, ναι! Αυτό έρχεται ως μια επιβράβευση για το ποδόσφαιρο που έχουμε παίξει φέτος, όλοι αναγνωρίζουν και τα διαιτητικά λάθη και πως θα μπορούσαν αν είναι αλλιώς τα πράγματα, είναι κάτι που μου λένε. Αλλά αυτό μπορεί να έρθει αντίστοιχα θετικά την επόμενη σεζόν».

Υπήρξε δυσκολία στην προσαρμογή στην Ελλάδα;

«Όχι δεν είχα κανένα πρόβλημα. Από την πρώτη στιγμή όλοι στον σύλλογο μας βοήθησαν πάρα πολύ να προσαρμοστούμε σε όλα. Μας βοήθησαν πάρα πολύ και με το αυτοκίνητο και με το διαμέρισμα που μένουμε, ακόμα κι όταν είχαμε την αρνητική εμπειρία της ληστείας, μας βοήθησαν να νιώσουμε την ασφάλεια την οποία χρειαζόμασταν και μας έδωσαν τις απαραίτητες πληροφορίες και για το που μπορούμε να πάμε να φάμε, δεν είχα κανένα πρόβλημα προσαρμογής».

Προλάβατε στους πρώτους κι όλας μήνες να δείτε το άσχημο πρόσωπο της χώρας μας με την ληστεία. Φοβηθήκατε τότε σκεφτήκατε να φύγετε; Υπάρχει ακόμα κάποιος φόβος;

«Ποτέ δεν είχα τέτοιες σκέψεις. Δεν σκέφτηκα στιγμή να φύγω από εδώ. Ήταν ένα μεγάλο σοκ για εμάς, δεν το εύχομαι ποτέ σε κανέναν να το ζήσει, ήταν κάτι δύσκολο για την οικογένειά μου. Αυτό όμως μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε χώρα στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα έχουν συμβεί άλλα 2-3 τέτοια περιστατικά, αλλά δεν μας επηρεάζουν, μπορούν να συμβούν παντού».

Η ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΚ

Για το φινάλε της συζήτησής μας αφήσαμε την διαφαινόμενη κατάκτηση του τίτλου από την ΑΕΚ. Ο Νταμίρ Κάναντι θεωρεί πως η Ένωση πλέον πολύ δύσκολα θα χάσει το πρωτάθλημα και ξεκαθαρίζει πως αυτό ο τίτλος καταλήγει δίκαια στην ΑΕΚ και πως ήταν κάτι που πραγματικά της άξιζε.

Θεωρείτε πως η μάχη του πρωταθλήματος έχει ολοκληρωθεί και η ΑΕΚ είναι ήδη πρωταθλήτρια; Αν ναι, το παίρνει δίκαια το πρωτάθλημα;

«Νομίζω πως πλέον η ΑΕΚ έχει πολλές πιθανότητες και πολύ δύσκολα θα χάσει το πρωτάθλημα. Αλλά αυτή τη σεζόν και ο ΠΑΟΚ κι ο Ατρόμητος έπαιξαν ένα πολύ καλό ποδόσφαιρο. Νομίζω πως η ΑΕΚ εν τέλει το αξίζει αυτό το πρωτάθλημα. Κράτησε την συνοχή της, κράτησε τον κορμό και νομίζω πως αυτό το αξίζει από την συνολική της παρουσία στην χρονιά».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα