«Αγόρασε η ΕΠΟ κτήριο για το VAR, γράφω βιβλίο με πολλές πικάντικες ιστορίες»
Για την πρόοδο που έχει συντελεστεί με την τοποθέτηση του κεντρικού συστήματος VAR στη χώρα μας, την εκπαίδευση των διαιτητών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, το ντέρμπι που διέκοψε ο Γερμανός ρέφερι Μάρκο Φριτς, αλλά και για το βιβλίο που ετοιμάζει μίλησε στο gazzetta.gr ο Ηρακλής Τσίκινης.
Ο πρώην διεθνής διαιτητής από το 2000 έως το 2008 «σφύριξε» σε ματς Α’ Εθνικής και το 2004 χρίστηκε διεθνής διαιτητής. Μετά το τέλος της διαιτητικής του καριέρας έγινε παρατηρητής διαιτησίας.
Ο κ. Τσίκινης τόνισε πως διεξάγονται ήδη στην Πιερία σεμινάρια για το VAR, ενώ σημείωσε πως η ΕΠΟ έχει βρει κτήριο όπου θα χρησιμοποιείται ως στρατηγείο!
«Έχουν ξεκινήσει μαθήματα και η εκπαίδευση των διαιτητών συνεχίζεται με σεμινάρια στην Πιερία, τα οποία αφορούν στη χρήση του VAR.
Αυτοί που θα βρίσκονται στο κεντρικό δωμάτιο θα είναι εν ενεργεία βοηθοί διαιτητές αλλά και κάποιοι ίσως που έχουν αποσυρθεί. Δηλαδή, κάποιος που συνεχίζει να σφυρίζει μπορεί να κάνει και χρήση του VAR όταν κάτι τέτοιο αποφασίζεται από την επιτροπή.
Η εκπαίδευση του VAR δεν είναι εύκολη. Χρειάζονται συνεχόμενα σεμινάρια, τα οποία θα ενταθούν μέσα στο καλοκαίρι. Η χρήση του VAR είναι κάτι καινούργιο, χρειάζεται εξειδίκευση με την τεχνολογία και έχει κάποιους κανόνες. Θεωρώ πως θα είναι άρτια η εκπαίδευση και τόσο η ΚΕΔ, όσο και οι διαιτητές θα είναι έτοιμοι από τη νέα σεζόν.
Επίσης, θέλω να σημειώσω πως τo VAR βρίσκεται σε διαδικασία εγκατάστασης. Η ΕΠΟ έχει βρει ήδη κτήριο επί της Λεωφόρου Κηφισίας όπου θα είναι το κεντρικό σύστημα και εκεί θα βρίσκονται τα δωμάτια με τις οθόνες».
Ο Ηρακλής Τσίκινης τάσσεται υπέρ της χρήσης του VAR, αρκεί όπως διευκρινίζει να μην είναι αλόγιστη!
«Θέλω να τονίσω πως η χρήση του VAR δεν τελειοποιεί το ποδόσφαιρο απλά θα ελαχιστοποιήσει τα σοβαρά λάθη. Επίσης δίνεται μεγάλη σημασία στο να μην υπάρχει υπέρμετρη χρήση του VAR.
Το VAR θα χρησιμεύει για μια κόκκινη κάρτα που δεν έχει δει ο διαιτητής και ό,τι έχει να κάνει με ένα αποτέλεσμα που μπορεί να είναι σημαντικό. Δηλαδή, μια ακύρωση ενός γκολ, οφσάιντ, ένα πέναλτι. Δεν θα χρησιμοποιείται το VAR αλόγιστα».
Εγώ θεωρώ πως με τη σωστή χρήση του VAR και όχι με την αλόγιστη που θα είναι εις βάρος της εξέλιξης και του θεάματος του παιχνιδιού πως θα βοηθήσει στην εξάλειψη των λαθών που θα είναι και άδικο για μια ομάδα. Βοηθάει με αυτό τον τρόπο στο να αποδοθεί δικαιοσύνη σε έναν αγώνα. Εκτιμώ πως το μέτρο του VAR βρίσκεται στη θετική κατεύθυνση. Επαναλαμβάνω όμως είμαι ενάντια στην αλόγιστη χρήση του VAR».
Ο παλαίμαχος ρέφερι δεν παράλειψε να σχολιάσει στο gazzetta.gr την απόφαση του Γερμανού ρέφερι, Μάρκο Φριτς να διακόψει το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ.
«Θεωρώ πως ήταν σωστή η απόφαση του Γερμανού διαιτητή να διακόψει το ντέρμπι. Ο διαιτητής είναι αυτός που κρίνει εάν υπάρχει επικινδυνότητα, εάν κινδυνεύουν οι αξιωματούχοι ή οι ποδοσφαιριστές από επεισόδια που γίνονται στο γήπεδο.
Θεωρώ πως εάν βρισκόμασταν σε ευρωπαϊκό γήπεδο θα είχε διακοπεί η αναμέτρηση από το τρίτο λεπτό και όχι εκεί που το διέκοψε ο διαιτητής. Δεν θέλω να κρίνω όμως την Δικαιοσύνη που αποφάσισε να συνεχιστεί ο αγώνας.
Ο δικαστής έκρινε μάλλον τυπικά το θέμα, καθώς υπάρχει στους δικούς μας κανονισμούς αυτή η περιβόητη 'μια ώρα' για να περιμένει ο διαιτητής. Στο εξωτερικό και στις άλλες ομοσπονδίες δεν υπάρχει αυτό. Μόνο εδώ συμβαίνει.
Πιστεύω παράλληλα πως η αυστηροποίηση των ποινών θα είναι υπέρ της εξάλειψης της βίας. Όσο αφήνουμε περιθώρια στους κανόνες θα έχουμε και περισσότερη βία».
Ο Ηρακλής Τσίκινης μεταξύ άλλων αυτό το διάστημα ολοκληρώνει βιβλίο που θα αφορά την πορεία του στην διαιτησία, αποκαλύπτοντας άγνωστες ιστορίες.
«Μου πήρε μεγάλο διάστημα για να γράψω αυτό το βιβλίο. Θα είναι μια αυτοβιογραφία πάνω στην διαιτητική εμπειρία μου, πως ξεκίνησα και πως ολοκλήρωσα την πορεία μου στη διαιτησία.
Θεώρησα πως επειδή ο χώρος αυτός είναι πολύ δύσκολος και περίεργος, ήταν καλό να γράψει κάποιος μερικά πράγματα όσον αφορά τι περνάει ένας διαιτητής, τι δυσκολίες αντιμετωπίζει, πως συμπεριφέρεται, πως ζει μέσα από την διαιτησία.
Μέσα από αυτό το βιβλίο, το οποίο θα εκδοθεί σύντομα θα περιέχονται πολλά πράγματα για την διαδικασία που περνάει κάποιος για να γίνει διαιτητής, πικάντικα πράγματα που αφορούν σχέσεις διαιτητών με παράγοντες με τους φιλάθλους. Είναι η ζωή ενός διαιτητή που καταγράφεται.
Ως παράδειγμα μπορώ να αναφέρω μια ιστορία. Έπαιζα ένα παιχνίδι Παναθηναϊκός-Ξάνθη, όπου στο παιχνίδι αυτό ήταν τιμωρημένος ο Παναθηναϊκός με συνέπεια το ματς να διεξάγεται στην Πάτρα. Ήταν ένα παιχνίδι δύσκολο, είχε πολύ ένταση, είχαμε πάρα πολύ κόσμο στο γήπεδο. Ξαφνικά, από ένα σημείο και μετά λες και το γήπεδο βουβάθηκε.
Υπήρχε μια ησυχία που είχε παραξενέψει και τους διαιτητές και τους παίκτες. Τι είχε συμβεί; Εκείνη την ημέρα είχε γίνει το δυστύχημα στα Τέμπη, με πολλά θύματα, τα παιδιά είχαν χάσει τη ζωή τους και προφανώς μαθεύτηκε το δυστύχημα στο γήπεδο και επηρέασε τους φιλάθλους. Εμείς παίζαμε χωρίς να ξέρουμε τι έχει γίνει. Ήταν ένα πολύ δύσκολο και σημαντικό γεγονός που άγγιξε όλο τον κόσμο και εμείς μάθαμε το τραγικό γεγονός όταν ολοκληρώθηκε το παιχνίδι.
Το βιβλίο θα περιέχει πολλές πικάντικες ιστορίες και πράγματα που κανείς δεν ξέρει».
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.