Μόνο το 1/4 των πρωταθλημάτων της Α' εθνικής κατακτήθηκαν από Έλληνες προπονητές!

Μόνο το 1/4 των πρωταθλημάτων της Α' εθνικής κατακτήθηκαν από Έλληνες προπονητές!

bet365

Ο Λάκης Πετρόπουλος και ο Τάκης Λεμονής σώζουν την ... παρτίδα για τους Έλληνες προπονητές στα χρόνια της Α' εθνικής.
Virtual Sports* που ξεχωρίζουν για τα καταπληκτικά γραφικά τους. |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Στα 60 χρόνια της Α' εθνικής μόνο 16 σεζόν τελειώσαν με την πρωταθλήτρια ομάδα να έχει στην άκρη του πάγκου της Έλληνα προπονητή.

Οι ομάδες της Α' εθνικής και ειδικά αυτές που πρωταγωνιστούν δεν εμπιστεύονταν διαχρονικά τους Έλληνες προπονητές και εάν τους εμπιστεύονταν τις περισσότερες φορές θα ήταν παλαιοί ποδοσφαιριστές τους.

Μόνο το 1/4 των πρωταθλημάτων από το 1959 έως το 2020 έχουν κερδηθεί από Έλληνες προπονητές και την... παρτίδα σώζουν ο Λάκης Πετρόπουλος που κατέκτησε 5 με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό και ο Τάκης Λεμονής που κέρδισε άλλα 4 με τον Ολυμπιακό.

Ο τελευταίος Έλληνας που πήρε το πρωτάθλημα ήταν ο Τάκης Λεμονής την περίοδο 2016-17 όπου και ανέλαβε την ομάδα στα πέντε τελευταία παιχνίδια. Ο Λεμονής είναι και ο τελευταίος που κατέκτησε πρωτάθλημα ενώ κάθισε ολόκληρη σεζόν στον πάγκο μιας ομάδας (Ολυμπιακός).

Ας δούμε τους Έλληνες προπονητές που τα κατάφεραν στα 60 χρόνια της Α' εθνικής.

1. Μηγιάκης-Τσούτσος-Σίμος (1960)

Το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της Α' εθνικής το κατέκτησε ο Παναθηναϊκός με Έλληνες προπονητές στον πάγκο του. Εκείνη τη σεζόν (1959-60) η ομάδα της Αθήνας είχε επιλέξει να έχει στον πάγκο της τον Αντώνη Μηγιάκη μαζί με τον Οδυσσέα Σούτσο και τον Νίκο Σίμο.

Ο Μηγιάκης που ήταν μεγάλη μορφή του Παναθηναϊκού και της εθνικής ομάδας ως ποδοσφαιριστής και είχε διατελέσει και προπονητής στην εθνική ομάδα ήταν ο επικεφαλής εκείνη τη σπουδαία χρονιά για τους "πράσινους".

Για την ιστορία ο Παναθηναϊκός κερδίζει το πρωτάθλημα στο μπαράζ του Φαλήρου με την ΑΕΚ αφού επικράτησε με 2-1.

Ο Αντώνης Μηγιάκης θ' αναλάβει ως υπηρεσιακός και το 1976 με την ομάδα να κατακτά το πρωτάθλημα του 1977 αλλά με προπονητή τον Κάζιμιρ Γκόρσκι.

2. Λάκης Πετρόπουλος (1969, 1970, 1973, 1974, 1975)

Ο Λάκης Πετρόπουλος ήταν ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και είναι από τους ελάχιστους στην ιστορία της ομάδας που έχει κατακτήσει πρωτάθλημα με τους "πράσινους" και ως παίκτης και ως προπονητής.

Αφού θήτευσε δίπλα στον μεγάλο Στέφαν Μπόμπεκ την περίοδο 1968-69 οδηγεί τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Είναι πρώτος με 90β. και τον ακολουθεί ο Ολυμπιακός με 88β.

Θα κερδίσει το πρωτάθλημα και την περίοδο 1969-70 πάλι με τον Παναθηναϊκό και θα μετακομίσει στον Πειραιά για να ηγηθεί της ομάδας του Νίκου Γουλανδρή.

Με τον Ολυμπιακό κατακτά τα πρωταθλήματα του 1973, του 1974 και του 1975. Στη τελευταία του σεζόν (1974-75) παραιτήθηκε 9 αγωνιστικές πριν από το φινάλε και ανέλαβε η παλιά δόξα της ομάδας του Πειραιά Γιώργος Δαρίβας.

Ο Λάκης Πετρόπουλος είναι ο Έλληνας με τους περισσότερους τίτλους στην Α' εθνική!

3. Γιώργος Δαρίβας (1975)

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και μέλος της θρυλικής ομάδας του '50 που κατέκτησε 6 σερί πρωταθλήματα μετά από το τέλος της καριέρας του ήταν κατά διαστήματα δίπλα στους προπονητές της ομάδας.

Την περίοδο 1974-75 και συγκεκριμένα στην 25η ημέρα ο Λάκης Πετρόπουλος, ενώ ο Ολυμπιακός είναι και πάλι το φαβορί για τον τίτλο, θα παραιτηθεί και θ' αναλάβει ο Γιώργος Δαρίβας.

Θα παραμείνει στον πάγκο για 9 αγώνες και θα οδηγήσει τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του 3ου σερί πρωταθλήματος με διαφορά 2 βαθμών από την 2η ΑΕΚ.

4. Ανδρέας Σταματιάδης (1979)

Διακρίθηκε ως παίκτης της ΑΕΚ στη δεκαετία του '60 και είναι πάντα κοντά στον σύλλογο έχοντας προσφέρει απ' όλα τα πόστα. Ο Ανδρέας Σταματιάδης την εποχή του Λουκά Μπάρλου είναι πάντα δίπλα στους προπονητές (Φάντροκ, Τσαϊκόφσκι, Πούσκας) ως βοηθός ενώ κατά διαστήματα αναλαμβάνει και υπηρεσιακός.

Είναι ο άνθρωπος που οδήγησε την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα του 1979. Ο Πούσκας φεύγει τον Μάρτιο στην 24η ημέρα και για 10 αγωνιστικές στο τιμόνι της ομάδας είναι ο Ανδρέας Σταματιάδης.

Στο φινάλε η ΑΕΚ ισοβαθμεί με τον Ολυμπιακό (56β) αλλά η ομάδα του Πειραιά δεν θα κατέβει να παίξει στο μπαράζ και έτσι η Ένωση για 2η σερί χρονιά είναι πρωταθλήτρια.

Ο Ανδρέας Σταματιάδης υπηρέτησε για χρόνια ως προπονητής και τις εθνικές ομάδες και το 1988 θα οδηγήσει την Ελπίδων στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

5. Αλκέτας Παναγούλιας (1982, 1987)

Είναι ο ένας από τους τρεις προπονητές της λίστας που δεν έπαιξε ποδόσφαιρο στην ομάδα με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα. Ο "Αμερικάνος" που είχε αγωνιστεί στα νιάτα του στον Άρη είχε αρχίσει την προπονητική καριέρα στις εθνικές ομάδες και το 1980 οδηγεί την εθνική ανδρών στα τελικά του Euro.

Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα είναι σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Το 1981 ο Σταύρος Νταϊφάς θα του εμπιστευτεί τον πρωταθλητή Ολυμπιακό. Αναλαμβάνει στην 13η ημέρα της περιόδου 1981-82 και οδηγεί τον Ολυμπιακό στο 3ο σερί πρωτάθλημα.

Θα συνεχίσει και την επόμενη περίοδο αλλά θα φύγει στα μέσα της και θ' αναλάβει ο Γκόρκσι ο οποίος και θα πάρει άλλο ένα πρωτάθλημα. Τον Οκτώβριο του 1986 θ' αναλάβει και πάλι τον Ολυμπιακό στη θέση του Αντώνη Γεωργιάδη.

Στο τέλος της σεζόν θα κατακτήσει με 10 βαθμούς διαφορά από τον Παναθηναϊκό το πρωτάθλημα.

6. Βασίλης Δανιήλ (1991)

Αναλαμβάνει τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό το 1990 και θα μείνει για 2 χρόνια στον πάγκο του. Είναι η 2η θητεία του στην ομάδα της Αθήνας και τη σεζόν 1990-91 θα την οδηγήσει στο νταμπλ.

Ο Παναθηναϊκός στο τέλος της σεζόν είναι 1ος με 54β και ακολουθεί ο Ολυμπιακός με 46β. Κάποια χρόνια αργότερα θ' αναλάβει και την εθνική ανδρών (1999-2001).

Στην πρώτη του θητεία στον Παναθηναϊκό δεν κατέκτησε το πρωτάθλημα όλοι θυμούνται πως απέκλεισε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ την Γιουβέντους του Ρας και του Λάουντρουπ.

7. Γιάννης Μαντζουράκης (2000)

Ο Ολυμπιακός αρχίζει τη σεζόν με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς συνεχίζει με τον άλλοτε τεχνικό της Νάπολι του Μαραντόνα, τον Αλμπέρτο Μπιγκόν, και τον Απρίλιο του 2000 αναλαμβάνει ο Γιάννης Μαντζουράκης.

Ο "Ρουμάνος" παλιός παίκτης του ΠΑΟΚ θα καθίσει στον πάγκο για το πρωτάθλημα της σεζόν 1999-2000 για οχτώ παιχνίδια και θα κατακτήσει το πρωτάθλημα που θα είναι το 4ο συνεχόμενο.

Θα παραμείνει και στις αρχές της επόμενης σεζόν αλλά στη συνέχεια θα πάρει τη θέση του ο βοηθός του, Τάκης Λεμονής.

8. Τάκης Λεμονής (2001, 2002, 2007, 2017)

Ο Γιάννης Μαντζουράκης θα απολυθεί μετά από την 7η ημέρα του πρωταθλήματος της σεζόν 2000-01 και θ' αναλάβει ο Τάκης Λεμονής ο οποίος είναι παλιός παίκτης της ομάδας με κατακτήσεις τίτλων στις αρχές της δεκαετίας του '80.

Ο Λεμονής θα οδηγήσει τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2001 και θα συνεχίσει για να πάρει και εκείνο της περιόδου 2001-02 όπου κάθισε στον πάγκο και στις 26 αγωνιστικές.

Στην αρχή της περιόδου 2002-03 θα απολυθεί. Θα επιστρέψει στην ομάδα στα μέσα της περιόδου 2006-07 και θα την οδηγήσει σ' ένα ακόμη πρωτάθλημα. Θα απολυθεί τον Μάρτιο του 2008.

Ο Τάκης Λεμονής θα είναι ο μοναδικός Έλληνας στην εποχή του Βαγγέλη Μαρινάκη που θα κατακτήσει το πρωτάθλημα. Αναλαμβάνει για 5 αγώνες στο φινάλε της σεζόν 2016-17 και οδηγεί τον Ολυμπιακό στο τελευταίο, έως σήμερα, πρωτάθλημα της ιστορίας του.

9. Νίκος Νιόπλιας (2010)

Με σπουδαία ποδοσφαιρική καριέρα στην εθνική ομάδα, στον ΟΦΗ και τον Παναθηναϊκό θα κληθεί ν' αναλάβει τους "πράσινους" ως προπονητής τον Δεκέμβριο του 2009.

Ο Τεν Κάτε έχει φύγει και ο Νίκος Νιόπλας με συνεργάτη τον Κριστόφ Βαζέχα είναι ο νέος προπονητής. Οδηγεί τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2010 που είναι και ο τελευταίο της ιστορίας του.

Παράλληλα κατακτά και το Κύπελλο Ελλάδος.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα