Ο άνθρωπος που θα βάλει τέλος στον… αυτόματο

Ο άνθρωπος που θα βάλει τέλος στον… αυτόματο

Ο άνθρωπος που θα βάλει τέλος στον… αυτόματο

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για τον... κανονικό αθλητικό διευθυντή που χρειάζονται στην Τούμπα, τον άνθρωπο που θα «χτίσει» το νέο ΠΑΟΚ των επόμενων ετών.

Με την πανδημία να έχει χτυπήσει τις πόρτες μας, πέρσι τέτοια εποχή, ο ΠΑΟΚ είχε βγει στην αγορά για να βρει έναν αθλητικό διευθυντή, στο βιογραφικό του οποίου οι πωλήσεις θα ήταν πάνω-πάνω. Εκείνο το διάστημα το προφίλ του Όλαφ Ρέμπε φάνταζε να ταιριάζει απόλυτα με τα «θέλω» της ιδιοκτησίας, καθώς ο «Δικέφαλος» θα περνούσε από την εποχή του πλούτου και των τρελών συμβολαίων στη φάση του εξορθολογισμού και των πωλήσεων.

Το αν πέτυχε ή απέτυχε το πείραμα με τον 42χρονο Γερμανό στο ρόλο του αθλητικού διευθυντή, προφανώς, το έκρινε η ιδιοκτησία του συλλόγου την ώρα που της παρουσίασε την πρόταση της Νυρεμβέργης. Ήταν αρχές Μαρτίου όταν «έσκασε» το θέμα, μεσολάβησε ένα διάστημα τριών εβδομάδων μέχρι ο Ρέμπε να αποχωρήσει για να πιάσει δουλειά σε μια ομάδα της Β’ κατηγορίας στη Γερμανία.

Έκτοτε, οι «ασπρόμαυροι» μοιάζουν στα μάτια των ουδέτερων να έχουν βάλει τη λειτουργία «στον αυτόματο». Πάνε με την κεκτημένη εμπειρία των προηγούμενων ετών. Αλλά κι αυτό δε φτάνει. Αντιλαμβάνομαι πόσο σκληρό είναι να σκέπτεται κανείς έτσι, ωστόσο η πραγματικότητα συνήθως είναι σκληρή. Και αυτό, από το οποίο μπορεί να γλιτώσει ο ΠΑΟΚ, είναι μία πραγματικότητα, που λέει ότι πρέπει να έρθει άμεσα, ο άνθρωπος που θα βγάλει τον «αυτόματο».

Η δουλειά δεν γίνεται να προχωρήσει έτσι, το θετικό είναι πως η απόφαση έχει παρθεί (κόντρα σε οποιαδήποτε άλλη σκέψη) και σύντομα θα περάσει το κατώφλι της Τούμπας ο νέος (όγδοος) αθλητικός διευθυντής της εποχής Σαββίδη. Το ξεκαθάρισε ο Μάκης Γκαγκάτσης στη σημερινή έκτακτη Γ.Σ. της ΠΑΕ. «Γίνονται κινήσεις για να βρεθεί ο κατάλληλος για τη θέση του τεχνικού διευθυντή», είπε. «Δε θα γίνει απρόσεκτη επιλογή. Έφυγε πριν 20 ημέρες ο αθλητικός διευθυντής. Δε θέλουμε μια γρήγορη κίνηση για την οποία μπορεί να μην είμαστε σίγουροι. Η θέση είναι πολύ σημαντική στο οργανόγραμμα της ΠΑΕ. Υπάρχουν υποψήφιοι. Κάθε μέρα περνάνε από συνεντεύξεις και από τον ιδιοκτήτη. Αυτή τη στιγμή πάντως, ο προπονητής στηρίζεται απόλυτα από τη διοίκηση και τον μεγαλομέτοχο», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

Στρατηγική δεν είναι οι ατελείωτες αγορές

Τι (μας) είπε ο κ. Γκαγκάτσης; Αυτό που αντιλαμβάνονται όλοι όσοι έχουν ζήσει έστω και λίγο μέσα σε αποδυτήρια ή έχουν βρεθεί σε διοικητικό πόστο. Κανένα πλοίο, ακόμη και το πιο εξελιγμένο, δεν νοείται να επαφίεται ότι θα ταξιδέψει με την προτέρα ταχύτητα. Δίχως αξιόπιστο χέρι μέρα-νύχτα στο πηδάλιο, δεν θα πάει μακριά. Σίγουρα, δεν θα φτάσει στον απώτατο προορισμό.

Στον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη αρμόζει μια στιβαρή διεύθυνση του ποδοσφαιρικού τμήματος. Αρμόζει ένα νέο ποδοσφαιρικό «αφεντικό» που θα παρεμβαίνει, που θα χαράζει τον δρόμο, που δε θα αφήνει σημαντικά θέματα να λιμνάζουν στη θέση τους. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, σ’ ένα δομημένο οργανισμό, πάνω απ’ τον προπονητή, υποτίθεται πως υπάρχει η ηγεσία που εκπονεί τη στρατηγική. Στρατηγική δεν είναι οι ατελείωτες αγορές, χειμώνα-καλοκαίρι, δίχως διακριτό στόχο.

«Η πορεία της ομάδας ναι, είναι καθοδική», παραδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ μιλώντας ανοικτά, απευθυνόμενος δίχως αναστολές προς τους μικρομετόχους, που σε κάθε Γενική Συνέλευση πρωταγωνιστούν με τα ερωτήματά τους. «Θα προγραμματιστεί η νέα χρονιά με τέτοιο τρόπο ώστε να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Φέτος είμαστε πίσω από τα δικά μας λάθη. Ήταν μια αποτυχημένη αγωνιστικά χρονιά, αλλά και μια μεταβατική χρονιά λόγω του οικονομικού εξορθολογισμού», συμπλήρωσε.

Όχι το χαρτί του οργανογράμματος, αλλά το πνεύμα του

Ο Μάκης Γκαγκάτσης, που έχει την εμπειρία δεκατριών χρόνων τριβής με την «ασπρόμαυρη» καθημερινότητα, γνωρίζει πολύ καλά ότι καμία συνταγή δεν είναι τυφλοσούρτης. Η υπεροχή του ΠΑΟΚ μπορεί να προκύψει μέσω ενός νέου σχεδιασμού, ένα καινούργιο οργανόγραμμα. Όχι το χαρτί του οργανογράμματος, αλλά το πνεύμα του. Η φιλοσοφία του. Η καθαρή ποδοσφαιρική οπτική του. Κι αν το γνωρίζει ο αντιπρόεδρος, το γνωρίζει και ο ιδιοκτήτης ακόμα και τώρα που βρίσκεται καθηλωμένος από την πανδημία στη φάρμα του.

Οι αδυναμίες, οι ατέλειες εδώ κι εκεί, προφανώς υπάρχουν. Βάσει της μεγάλης εικόνας και της ανάλυσης του ρόστερ προκύπτει η έλλειψη, όχι ενός ή δύο πρωτοκλασάτων, αλλά πολλών περισσότερων (τουλάχιστον επτά-οκτώ) ποδοσφαιριστών για όλες σχεδόν τις γραμμές. Για να βγει ο λογαριασμός μιας ολόκληρης χρονιάς και να μπουν οι βάσεις για μια νέα ομάδα, χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις.

Τα μηνύματα που έρχονται από το μακρινό Ροστόφ λένε πως θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις κι είναι κάτι πολύ ευχάριστο μπροστά στη μαυρίλα που έχει πλακώσει τους «ασπρόμαυρους». Μέσα σ’ αυτό το μουντό κλίμα πέριξ της Τούμπας, έχει γίνει σε συνεργασία με τον προπονητή η αξιολόγηση των προτεραιοτήτων και των αναγκών και προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας πρώτος σοβαρός σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά. Όχι μόνον για όσους έρθουν, αλλά και γι’ αυτούς που είτε θα μείνουν (μέσω των ανανεώσεων), είτε θα κληθούν να αποχωρήσουν ακόμα κι αν έχουν υπογεγραμμένη σύμβαση εργασίας με την ΠΑΕ.

Αυτοί που θα του αλλάξουν επίπεδο

Στη Μικράς Ασίας δείχνουν να είναι έτοιμοι να μπουν στη μάχη των μεταγραφών. Οι επιλογές στις λίστες περιλαμβάνουν σπουδαία ονόματα ποδοσφαιριστών, που θα μπορέσουν να ανεβάσουν το επίπεδο και την ποιότητα της ομάδας. Όμως, καμία λίστα, με ονόματα πάνω σ’ ένα άψυχο χαρτί, μπορεί να αλλάξει από μόνη την εικόνα της ομάδας. Αυτό μπορεί και πρέπει να το κάνει ο νέος αθλητικός διευθυντής, που αυτή τη στιγμή αναζητείται. Λείπει ο άνθρωπος που θα έχει τη δικαιοδοσία να πάρει αποφάσεις, να διαπραγματευτεί με ομάδες, παίκτες και μάνατζερ. Να τρέξει τον σχεδιασμό. Να «ψήσει», για παράδειγμα, τον Τόμας Βάτσλικ (ο Τσέχος «κίπερ» της Σεβίλλης είναι ο «νάμπερ ουάν» στόχος για τη θέση του τερματοφύλακα) να μη περιμένει κάποια πρόταση από ομάδα της Primera, αλλά να πει το «ναι» στην πρόταση του ΠΑΟΚ, που όχι απλά τον θέλει, αλλά πιστεύει ότι μ’ αυτόν κάτω από τα δοκάρια θα αλλάξει επίπεδο.

Υπάρχουν κι άλλοι τέτοιοι παίκτες για όλες τις θέσεις, όπως π.χ. ο Πορτογάλος στόπερ, Νταμιέν Ντα Σίλβα της Ρεν (μένει ελεύθερος το καλοκαίρι), που ο «Δικέφαλος» θα ενισχυθεί το καλοκαίρι, όμως ξαναλέω ότι αυτό που λείπει σήμερα από το οργανόγραμμα της ομάδας είναι ο αθλητικός διευθυντής.

Όταν θα ανακοινωθεί και πιάσει δουλειά στην Τούμπα, όλα θα είναι πολύ καλύτερα. Αρκεί να μην έχουμε πιάσει Ιούνιο και βάλε…

To 5o My Story είναι στον «αέρα» με τον Νίκη Ζήση να εξιστορεί μια ιστορία 6 ετών με τον Αντερσον Βαρεχάο, μετά την αγκωνιά.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.