Ο Μανώλης Σάλιακας έμαθε να επιμένει ακόμα και όταν οι «μεγάλοι» δεν τον «έβλεπαν»

Ο Μανώλης Σάλιακας έμαθε να επιμένει ακόμα και όταν οι «μεγάλοι» δεν τον «έβλεπαν»

Ο Μανώλης Σάλιακας έμαθε να επιμένει ακόμα και όταν οι «μεγάλοι» δεν τον «έβλεπαν»

bet365

Ο Γιάννης Σαπουντζάκης γράφει για τον Μανώλη Σάλιακα που κλήθηκε στην Εθνική για τα σπουδαία ματς του Nations League και ουδέποτε απασχόλησε τους «μεγάλους» όσο θα έπρεπε.

Στο Αμβούργο μπορεί να είχε συννεφιά το πρωί της Τρίτης. Όχι, για τον Μανώλη Σάλιακα δεν ήταν ένα συννεφιασμένο πρωινό. Ήταν ένα ηλιόλουστο. Η κλήση του στην Εθνική ομάδα για το ματς το Καζακστάν και (ελπίζουμε) με την Γεωργία ή το Λουξεμβούργο, ήταν η επιβράβευση για όσα έχει κάνει και φέτος με την φανέλα της Ζανκτ Πάουλι. Οι 28 συμμετοχές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία στο βασικό σχήμα, που έχουν συνδυαστεί και με 2 γκολ και 1 ασίστ, αποτυπώνουν με τον πιο πειστικό τρόπο το πόσο έχει κερδίσει ο Έλληνας ποδοσφαιριστής τους ανθρώπους της γερμανικής ομάδας στην οποία αγωνίζεται από το καλοκαίρι του 2022.

Από την πρώτη κλήση ως το επίσημο ντεμπούτο

Κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική ομάδα τον Ιούνιο του 2021 για δύο φιλικά κόντρα σε Βέλγιο και Νορβηγία, ενώ ακόμα αγωνιζόταν στον ΠΑΣ Γιάννινα και αυτό έδινε τότε στην επιτυχία του ακόμα μεγαλύτερη αξία. Άλλωστε, δεν είναι πολλοί οι ποδοσφαιριστές που καλούνται στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, χωρίς να ανήκουν σε ομάδα του top-5. Ο πρώτος άνθρωπος που του έδωσε την ευκαιρία να φορέσει το εθνόσημο στο στήθος ήταν ο Τζον Φαν’τ Σχιπ.

Στο ντεμπούτο του κόντρα στο Βέλγιο αγωνίστηκε για 10’ στο φινάλε, ενώ ακολούθησαν περίπου άλλα τόσα τρεις μήνες αργότερα σε ένα άλλο φιλικό κόντρα στην Ελβετία. Παρακολούθησε όλους τους αγώνες των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ από τον πάγκο και έκτοτε έπρεπε να κάνει αρκετή υπομονή για να συμπεριληφθεί ξανά σε αποστολή. Κοντά στα δύο χρόνια, χρειάστηκε να περάσουν.

Τον Οκτώβριο του 2023 είδε από τον πάγκο την μεγάλη νίκη της Εθνικής μας κόντρα στην Ιρλανδία στο Δουβλίνο. Ήταν, όμως, ένα πρώτο «μήνυμα» προς εκείνον από τον Γκουστάβο Πογέτ. Στην αυλαία του ομίλου των προκριματικών, κόντρα στη Γαλλία στη Φιλαδέλφεια, ο Σάλιακας πέρασε ως αλλαγή στο φινάλε και πραγματοποίησε έτσι το επίσημο ντεμπούτο του με την Εθνική.

Οι «μεγάλοι» του ελληνικού ποδοσφαίρου που ποτέ δεν τον «είδαν»

Κι όμως, αυτός ο ποδοσφαιριστής δεν απασχόλησε όσο θα έπρεπε τους «μεγάλους» του ελληνικού πρωταθλήματος. Πράγματι, το καλοκαίρι του 2021 είχε βρεθεί κοντά στον Παναθηναϊκό. Τότε η τελική απόφαση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήταν, στο δίλημμα που υπήρχε, να αποκτηθεί ο Γιάννης Κώτσιρας αντί για τον άλλοτε παίκτη του ΠΑΣ Γιάννινα. Παρ’ όλα αυτά, με δεδομένη και την εξαιρετική πρώτη του χρονιά σε ένα πολύ απαιτητικό πρωτάθλημα όπως η δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας, θα μπορούσαν κάλλιστα οι διεκδικητές του τίτλου στην Ελλάδα να έχουν στραφεί προς την περίπτωση του Σάλιακα.

Άλλωστε, πρόκειται για μία θέση στην οποία όλες οι μεγάλες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος έχουν κατά καιρούς «πονέσει» και αναζητήσει λύσεις από το εξωτερικό οι οποίες στο φινάλε δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα παιδί που έχει κάνει τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο στην ακαδημία του Ολυμπιακού, όπου και μεταπήδησε από εκείνη του Εργοτέλη. Οι ερυθρόλευκοι, ωστόσο, ουδέποτε του έδωσαν τις ευκαιρίες που ενδεχομένως του αναλογούσαν. Οι μόλις έξι συμμετοχές σε τρεις σεζόν, αλλά πολύ περισσότερο οι τρεις δανεισμοί κατά σειρά σε Καρμιώτισσα, Χανιά και Λαμία, το αποδεικνύουν. Κι όμως, ο Κρητικός έχει μάθει πάντα να παλεύει και στο τέλος να δικαιώνεται.

Η νέα του κλήση για την Εθνική ομάδα αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών του. Αποτελεί, όμως και έναν καλό λόγο να αναρωτηθούν οι «μεγάλοι» για τις ευκαιρίες που ουδέποτε επεδίωξαν να του δώσουν.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σαπουντζάκης
Γιάννης Σαπουντζάκης

Όσο θυμάται τον εαυτό του, τρέχει πίσω από μία μπάλα. Για να δει αγώνες, όχι να παίξει (αν εκεί πήγε το μυαλό σας!) Σαν να έχει βάλει στόχο της ζωής του να γυρίσει κάθε γήπεδο του κόσμου στο οποίο κυλάει η ασπρόμαυρη θεά. Ονειρευόταν μια μέρα να ασχοληθεί με την δημοσιογραφία και εν τέλει τα κατάφερε. Κρατούσε πάντα αρχείο από όλους τους αγώνες που παρακολουθούσε (και όχι μόνο). Είχε πάντα αδυναμία στις συνεντεύξεις και όταν δεν έχει κανονίσει με κάποιον άλλον, προτιμά να στέκεται μπροστά στον καθρέφτη και να παίρνει από τον ίδιο του τον εαυτό. Γιατί όχι; Δεν έχει ενδιαφέρον να γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας; Αφού εργάστηκε για τέσσερα και κάτι χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανε το επόμενο βήμα στο γραφείο Τύπου του Παναθηναϊκού πριν φορέσει τη φανέλα με το g στο στήθος.