Προϊστορία Ελλάδα-Καζακστάν: Το «γαλανόλευκο» απόλυτο, ο Ζαγοράκης και ο Σαμαράς (vids)

Προϊστορία Ελλάδα-Καζακστάν: Το «γαλανόλευκο» απόλυτο, ο Ζαγοράκης και ο Σαμαράς (vids)

Newsroom
gdgd

bet365

Η Εθνική μας κέρδισε και τις τρεις προηγούμενες φορές που αντιμετώπισε το Καζακστάν, όπου μετρά επιμέρους σκορ 7-2 υπέρ της. Οι Ζαγοράκης και Σαμαράς θα θυμούνται για πάντα από ένα παιχνίδι εναντίον του.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το αποψινό (21/3) ματς της Εθνικής μας με το Καζακστάν, όπου η «γαλανόλευκη» θέλει να βρεθεί ακόμη πιο κοντά στον μεγάλο της στόχο που δεν είναι άλλος από την πρόκρισή της στο Euro της Γερμανίας.

Η αναμέτρηση της «Opap Arena» θα είναι η 4η της ιστορίας μας κόντρα στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης και το plus για την Ελλάδα είναι πως η προϊστορία την ευνοεί, αφού μετράμε το απόλυτο (3χ3) και με 7-2 επιμέρους σκορ.

Μάλιστα οι Ζαγοράκης και Σαμαράς θα θυμούνται για πάντα ένα από αυτά τα παιχνίδια και δείτε το γιατί.

Ελλάδα-Καζακστάν 3-1, 17/11/2004

Ηταν Νοέμβριος του 2004 όταν η Ελλάδα έπαιξε για πρώτη φορά με το Καζακστάν. Τότε και με την «ιδιότητα» της Πρωταθλήτριας Ευρώπης ήταν από τα μεγάλα «ονόματα» του προκριματικού ομίλου για το Μουντιάλ του 2006 που έγινε στη Γερμανία - όπως κατά σύμπτωση και το Euro του καλοκαιριού που ακολουθεί - όπου συμμετείχαμε και οι δύο. Ομως η εκκίνηση της «γαλανόλευκης» στο group δεν ήταν καλή καθώς στην πρεμιέρα χάσαμε στην Αλβανία και ύστερα ακολούθησαν δύο ισοπαλίες κόντρα σε Τουρκία, Ουκρανία.

Την 4η αγωνιστική φιλοξενήσαμε το Καζακστάν σε έναν must win αγώνα που τελικά η Ελλάδα κέρδισε 3-1, σε ένα βράδυ που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη του Ζαγοράκη. Ο «κάπτεν» συμπλήρωσε τότε 100 συμμετοχές με το εθνόσημο και πριν τη σέντρα βραβεύτηκε, ενώ παράλληλα γνώρισε την αποθέωση από τους συμπαίκτες του και φυσικά την εξέδρα.

...

Στο «καθαρά» αγωνιστικό κομμάτι οι διεθνείς μας πέρασαν... εύκολο βράδυ και πήραν τη νίκη χάρις σε δύο τέρματα του Χαριστέα (24’, 45’) και ένα του Κατσουράνη (85’), ενώ οι φιλοξενούμενοι μείωσαν στο φινάλε με πέναλτι του Μπαλτίγεφ. Παρόλα αυτά όμως μείνανε 4οι στον όμιλο και δεν πήγαμε στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Ελλάδα: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Καψής(60’ Κατσουράνης),Φύσσας, Μπασινάς, Ζαγοράκης (71’ Καφές), Καραγκούνης, Τσιάρτας (72’ Γεωργιάδης), Βρύζας, Χαριστέας.

Καζακστάν-Ελλάδα 1-2, 07/09/2005

Το δεύτερο μεταξύ μας παιχνίδι για τον ίδιο όμιλο ήταν λίγο πριν το φινάλε του και ενώ είχαμε ήδη μείνει πίσω στη «μάχη» της πρόκρισης. Ωστόσο δεν τα παρατήσαμε, παρότι μάλιστα οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ στο 53' με τον Ζουμασκαλίεφ και σε ένα χρονικό σημείο όπου η «γαλανόλευκη» ήταν καλύτερη αλλά δεν εκμεταλλεύονταν τις ευκαιρίες που δημιουργούσε στο Αλμάτι.

Ο Γιαννακόπουλος όμως ισοφάρισε στο 77' με κεφαλιά και στο 88' ο Λυμπερόπουλος της χάρισε τη νίκη (2-1) με ανατροπή. Οι Καζάκοι μάλιστα «μέτρησαν» και δύο κόκκινες, λόγω αποβολής των Κάρποβιτς και Ροντιόνοφ λίγο πριν το φινάλε.

Ελλάδα: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Κατσουράνης (60' Καφές), Καψής ,Φύσσας (77' Γκέκας), Μπασινάς, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος, Καραγκούνης, Βρύζας (54' Λυμπερόπουλος), Χαριστέας.

Ελλάδα-Καζακστάν 2-0, 01/03/2006

Η τελευταία φορά που αντιμετωπίσαμε το Καζακστάν ήταν τον Μάρτιο του 2006 στο ΓΣΠ της Λευκωσίας και σε ένα τουρνουά που διοργάνωσε τότε η Κύπρος. Συγκρουστήκαμε μαζί τους στον τελικό του όπου η «γαλανόλευκη» επικράτησε 2-0 και έλαμψε το άστρο του Σαμαρά. Μόλις στα 21 του χρόνια, περίπου 40 ημέρες πριν είχε πάρει μεταγραφή από τη Χέρενφεν στη Μάντσεστερ Σίτι και στα φιλικά που έγιναν στο «Νησί της Αφροδίτης» συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στα πλάνα του Οτο Ρεχάγκελ και της «γαλανόλευκης».

Μάλιστα σκόραρε τόσο στο ντεμπούτου στις 28 Φεβρουαρίου όπου η Ελλάδα επικράτησε 1-0 της Λευκορωσίας στον ημιτελικό, όσο και κόντρα στο Καζακστάν που ήταν η μόλις 2η εμφάνισή του με το εθνόσημο, όταν και άνοιξε το σκορ στο 68'. Αυτόματα το όνομά του αποτέλεσε σημείο αναφοράς για όλη την ποδοσφαιρική και μη χώρα, αφού ας μην ξεχνάμε πως «ξενιτεύτηκε» πολύ μικρός και στην πατρίδα δεν υπήρχαν πολλές παραστάσεις/εικόνες από εκείνον.

...

Η Ελλάδα ήταν πολύ καλύτερη σε όλο το συγκεκριμένο παιχνίδι, στο πρώτο μισό απώλεσε σωρεία ευκαιριών, οι αντίπαλοί μας έμειναν με παίκτη λιγότερο στο 86' λόγω αποβολής του Τράβιν και ο Γιαννακόπουλος διαμόρφωσε, λίγο πριν το φινάλε, το μετέπειτα τελικό αποτέλεσμα.

Ελλάδα: Κοτσόλης (46' Χαλκιάς), Σεϊταρίδης, Φύσσας, Κυργιάκος, Γκούμας, Ζαγοράκης (64' Βύντρα), Μπασινάς, Καραγκούνης (46' Γιαννακόπουλος), Σαλπιγγίδης (46' Παπαδόπουλος), Αμανατίδης (46' Σαμαράς), Χαριστέας (46' Μάντζιος).

@Photo credits: eurokinissi
 

UEFA NATIONS LEAGUE Τελευταία Νέα