Το Brexit και οι πιθανές συνέπειες για την Premier League

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Το Brexit και οι πιθανές συνέπειες για την Premier League

bet365

Hard ή Soft αποχώρηση, οι «Κοινοτικοί» που ίσως γίνουν ξένοι, οι άδειες εργασίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και λογικά θα υπάρξουν μεταβολές στο ποδοσφαιρικό παραμύθι του. Γράφει ο Γιώργος Καραμάνος.

Στην Downing Street οι επιτελείς έχουν πάρει φωτιά. Η Τερέζα Μέι και οι άμεσοι συνεργάτες της φαίνεται ότι τα επόμενα 24ωρα θα είναι έτοιμοι για αυτό που πλέον μοιάζει αναπόφευκτο. Το Brexit όλα δείχνουν ότι θα πάψει να αποτελεί απλά έναν πιασάρικο όρο και θα γίνει μία σκληρή πραγματικότητα για όσους δεν θα ήθελαν να συμβεί. Ενα τεράστιο ντοσιέ με 500 σελίδες, στις οποίες περιγράφονται οι βασικοί άξονες της αποχώρησης των Αγγλίας, Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αναμένεται να κατατεθεί προς μελέτη και υπογραφές στα υπόλοιπα μέλη της τελευταίας. Και το ερώτημα που γεννιέται μέσα από όλη αυτή την περίεργη διαδικασία και αφορά ένα αθλητικό site και κατ' επέκταση όλον τον αθλητισμό της Μεγάλης Βρετανίας και των Ευρωπαίων, είναι το τι θα σημαίνει για την Premier League το Brexit που έρχεται...

Οταν τον Ιούνιο του 2016 το 51,9% των 30 εκατ. Βρετανών που πήρε μέρος στο δημοψήφισμα, ψήφιζε υπέρ της απόσχισης, το αφεντικό της Premier, Ρίτσαρντ Σκάνταμορ, έσπευδε να λάβει θέση υπέρ της παραμονής: «Η παρουσία της χώρας μας στην Ευρώπη έχει ξεκάθαρα περισσότερα πλεονεκτήματα και ειδικά για το ποδόσφαιρο είναι ευνόητα. Θα πρόκειται για μεγάλο λάθος το να κλείσουμε τα σύνορά μας και να ξαναγίνουμε όπως παλιά», εξηγούσε ο άνθρωπος που θεωρείται ο Νο1 υπεύθυνος πίσω από την τεράστια ποδοσφαιρική επιτυχία στο Νησί.

Ουσιαστικά, αυτό που φοβούνται στην Premier League, είναι αυτό που έγραψαν την περασμένη Τρίτη οι «Times». Η έγκυρη εφημερίδα αποκάλυψε ότι η FA έχει ήδη προτείνει την επόμενη μέρα στο μεγάλο πρωτάθλημα. Σύμφωνα με την ιδέα της, αντί για 17 παίκτες εκτός Νησιού, κάθε club θα έχει δικαίωμα να διατηρεί στο ρόστερ του 12 (σ.σ.: 13 εξ αυτών έχουν περισσότερους των 12). Δεν είναι όμως μόνο αυτή η δυσκολία. Το πρόβλημα μεγαλώνει, καθώς οι προερχόμενοι από την Ευρωπαϊκή Ενωση ποδοσφαιριστές, είναι πιθανό να μην θεωρούνται πλέον «Κοινοτικοί», αλλά ξένοι, μιας και στην περίπτωση που υπάρξει το λεγόμενο «hard Brexit» θα αλλάξει το status εργασιακών όρων μεταξύ των δύο πλευρών.

Η μεγαλύτερη συνέπεια αυτής της εργασιακής μεταβολής, θα είναι ότι οι Ευρωπαίοι θα εμπίπτουν στην κατηγορία που βρίσκονται τώρα οι Βραζιλιάνοι, Αργεντινοί, Ρώσοι, Ιάπωνες κτλ. Θα απαιτείται δηλαδή η απόκτηση άδειας εργασίας, σύμφωνα με τις διεθνείς συμμετοχές του κάθε παίκτη με την Εθνική ομάδα της πατρίδας του.

 

Κριτήρια άδειας εργασίας με βάση της διεθνείς συμμετοχές:
Θέση της χώρας στην κατάταξη της FIFA (ποσοστό αγώνων του παίκτη την τελευταία διετία)

Μεταξύ 1-10 (30%)
Μεταξύ 10-20 (45%)
Μεταξύ 21-30 (60%)
Μεταξύ 31-... (75%)

Πώς μεταφράζεται αυτό σε πραγματικό επίπεδο; Με το ότι η Λέστερ δεν θα μπορούσε σε αυτήν την περίπτωση να έχει κάνει δικό της τον Ν'Γκολό Καντέ το 2015, μιας και εκείνος έπαιζε στην Καέν και δεν είχε καμία διεθνή συμμετοχή σε κανένα Εθνικό κλιμάκιο. Και το ίδιο θα ίσχυε ή θα ισχύσει πιθανώς σε ένα σωρό ακόμα αντίστοιχες υποθέσεις.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, είναι κοντά στους 350 οι παίκτες που θα τεθούν σε αυτό το καθεστώς σε Αγγλία και Σκωτία και τούτο θα φέρει τεράστιες και ιστορικές ανακατατάξεις στο ισοζύγιο δυνάμεων των συλλόγων. Κυρίως όμως θα μεταβάλει αρνητικά όλα τα δεδομένα της Premier League, η οποία εάν συμβούν όλα τα παραπάνω, δεν θα έχει καμία σχέση με αυτή την εποχή «χρυσών αγελάδων» που βιώνει σήμερα.

Σε πρώτη φάση η Premier θα κοντραριστεί με την FA γι' αυτό το ζήτημα των 12 ξένων, το οποίο έχει ως αιτία και την περίπτωση των ευκαιριών που δεν παίρνουν οι γηγενείς (σ.σ.: Ισως η πιο βασική αιτία του Brexit σε όλους τους εργασιακούς τομείς). Ηδη υπάρχουν κάποια σημάδια ότι έπειτα από διαπραγματεύσεις η πρώτη θα καταφέρει να εξασφαλίσει κάποιους ευνοϊκούς εργασιακούς όρους για τους «Κοινοτικούς», αλλά υπάρχει μία γενικότερη συζήτηση για το εργασιακό καθεστώς σχετικά σε όλα τα επαγγέλματα και τους Ευρωπαίους που δουλεύουν στο Νησί ή το αντίστροφο (σ.σ.: τι θα γίνει με τα συμβόλαια που υπάρχουν και τι με τον σχεδιασμό των ομάδων;)

Μπορεί λοιπόν να πρόκειται για έναν ποδοσφαιρικό κόσμο που δεν αφουγκράζεται και δεν ταυτίζεται με την υπόλοιπη κοινωνία, ζώντας μέσα σε μία χρυσόσκονη, αλλά το πιο πιθανό είναι να μην μείνει αλώβητος από όλη αυτή την κατάσταση. Το πώς θα μπορέσει η Premier να μετριάσει τη ζημία, το πώς θα σώσει τον θρόνο της και εάν θα υπάρξουν μεταβλητές και απαλλαγές, είναι κάτι που θα φανεί σύντομα. Κανείς δεν ξέρει ακόμα το πόσο «μαλακά» ή «σκληρά» θα φύγουν οι Βρετανοί από την Ευρώπη και μπορεί και να καταφέρουν σε ποδοσφαιρικό επίπεδο να κρατήσουν σημαντικά δεδομένα που έχουν εξασφαλισμένα τώρα.

Ωστόσο, σε πρώτη φάση το Brexit θα είναι αναμφίβολα κάτι μεγαλύτερο ακόμα και από το πιο ισχυρό πρωτάθλημα του κόσμου, το οποίο αρχίζει να προετοιμάζεται για την Παρασκευή, 29 Μαρτίου του 2019. Τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο θα αφήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση και μαζί η Premier League θα απολέσει κάποια (πολλά ή λίγα θα το μάθουμε τότε) από τα αγαθά που σχετίζονταν με αυτό, αλλάζοντας σε σημαντικό βαθμό τον χάρτη της μπάλας...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος