Ο προπονητής Ζιντάν

Μια μέρα στα τέλη Μαρτίου, ένας καραφλός άντρας κάθεται σταυροπόδι σε μια γωνιά του προπονητικού κέντρου της Μπάγερν Μονάχου και παρακολουθεί προσεκτικά κάθε κίνηση των Βαυαρών. οταν η προπόνηση τελειώνει, ο Ντάντε προσπερνά τους Κλοντ Μακελελέ και Βίλι Σανιόλ για μία φωτογραφία. Μερικοί παίκτες από την ομάδα Νέων τον ακολουθούν. Ο Τσάμπι Αλόνσο πηγαίνει και αυτός εκεί για μία μικρή συζήτηση. Ακόμα και ο Πεπ Γκουαρδιόλα πηγαίνει προς το μέρος του για να πει ένα 'γεια'. Ενα συνεργείο τηλεόρασης στρέφει εκεί την camera. Μακελελέ και Σανιόλ κοιτάζουν και αυτοί προς τα εκεί.
Ολα αυτά για έναν τύπο που η προπονητική του εμπειρία δεν φτάνει καλά-καλά τον έναν χρόνο. Εντάξει, ναι, ο Ζινεντίν Ζιντάν δεν επισκέπτεται κάθε μέρα το προπονητικό κέντρο σου. Ο κορυφαίος παίκτης της γενιάς του βρίσκεται στο Μόναχο για να παρακολουθήσει τις μεθόδους του Γκουαρδιόλα σαν μέρος των μαθημάτων για το UEFA Pro Licence. Στις αρχές Μαΐου, έχοντας πλέον τις συστάσεις από τον Πεπ, ο Ζιζού ανακοινώνει στο Instagram ότι πέρασε. Ολα μοιάζουν έτοιμα για τον Ζιντάν να ακολουθήσει τα βήματα του Γκουαρδιόλα από τις ρεζέρβες στη μεγάλη ομάδα με τον Κάρλο Αντσελότι να αποχωρεί από το Santiago Bernabeu. Μερικές εβδομάδες αργότερα όμως, ο πρόεδρος των Blancos, Φλορεντίνο Πέρεθ, κάνει επίσημη την πρόσληψη του Ράφα Μπενίτεθ. Ο Ζιντάν θα περνούσε ακόμα έναν χρόνο στην Castilla, τη δεύτερη ομάδα της Ρεάλ.
«Θα δεχόμουν να αντικαταστήσω τον Αντσελότι» είπε ο Πρωταθλητής Κόσμου του 1998. «Ομως η Ρεάλ πιστεύει ότι δεν είναι ακόμα η κατάλληλη στιγμή». Στην πραγματικότητα, δεν ήταν ποτέ η ρεαλιστική επιλογή. Ο Γκουαρδιόλα, ο άνθρωπος που αποτελεί την πηγή έμπνευσης του Ζιντάν, σάρωσε τα πάντα με την Μπαρτσελόνα Β τη σεζόν 2007-08 με εκπληκτικό ποδόσφαιρο. Η Castilla δεν μπήκε καν στα playoffs ανόδου στην πρώτη χρονιά του Ζιντάν. Ο Πέρεθ εξακολουθεί να θέλει έναν τεχνικό στιλ Γκουαρδιόλα.
Θέλει να κάποιον που να ταυτίζεται με το... Madridismo, κάποιον που να κάνει γκελ στους οπαδούς και να είναι θρύλος του συλλόγου. Θέλει τον Ζινεντίν Ζιντάν. Μπορεί όμως να οδηγήσει στην επιτυχία ένα τέτοιο γκρουπ παικτών; Μπορεί να ελέγξει την ένταση της στιγμής που του έφεραν 14 κόκκινες κάρτες όσο ήταν ποδοσφαιριστής; Η υπομονή δεν είναι μία λέξη που έχει σχέση με τον Φλορεντίνο Πέρεθ.
«Μιλούσε με τη μπάλα. Είχε ποιότητα πολεμιστή και πεινούσε»
Ο Ζινεντίν Ζιντάν δεν το παραδεχόταν ποτέ, επέμενε ότι έγινε μεγάλος παίκτης χάρη στη σκληρή δουλειά και όχι στο ταλέντο του, όμως ήταν ένας ποδοσφαιριστής που το χάρισμά του ήταν προφανές. Σίγουρα, του πήρε χρόνο -πρώτα στην Καέν και στη συνέχεια στην Μπορντό- να εξελιχθεί σε Παγκόσμιο Πρωταθλητή και κάτοχο του Champions League, όμως οι ικανότητές του μιλούσαν από μόνες τους από όταν ήταν μικρός.
Το πέμπτο παιδί των Αλγερινών, Σμαΐλ και Μαλίκα, στην Καστελάνε, ένα εργατικό προάστιο της Μαρσέιγ χτυπημένο από την ανεργία, τη διακίνηση ναρκωτικών και της πορνείας, πρωτοέπαιξε ποδόσφαιρο με τα αδέρφια του κάτω από την πολυκατοικία που έμεναν στο Πλασέ Ταρτάν. Ο Ζαν Βαρό, ο scout που πήρε τον Ζιντάν στην Καέν, είχε μείνει έκπληκτος.
«Μιλούσε με τη μπάλα» είχε πει ο Βαρό. «Δεν είχα δει ποτέ κάτι τέτοιο. Ο Γιαζίντ [μεσαίο όνομα του Ζιντάν] είχε την ποιότητα του πολεμιστή της φτωχής γειτονιάς του. Ηταν πεινασμένος». Αυτό που ακολούθησε, ήταν μία καριέρα ενός σταρ, το πιο κοντινό σε τέχνη που έχουμε δει στο ποδόσφαιρο. Οταν κρέμασε τα παπούτσια του το 2006, είχε κατακτήσει τα πάντα. Το Παγκόσμιο Κύπελλο, το Euro, το Champions League, τρία πρωταθλήματα και μία Χρυσή Μπάλα. Οπως όμως και ο Γκουαρδιόλα, που είναι το ίνδαλμά του, στις τελευταίες σεζόν της καριέρας του δεν κατέκτησε τίτλους και ήταν απογοητευμένος. Η κουτουλιά στον Μάρκο Ματεράτσι στον τελικό του Mundial του 2006 έγραψε το φινάλε στην καριέρα του. «Οταν έβαλα τέλος στην καριέρα μου, δεν ήθελα να γίνω προπονητής» θυμάται ο Ζιντάν. «Ηθελα να γίνω κάτι άλλο».
Και έγινε κάτι σαν νομάς. Εχοντας ακόμα βάση την Μαδρίτη, επισκέπτεται τις ρίζες του στην Αλγερία και επενδύει τον χρόνο του και αρκετά χρήματα σε φιλανθρωπίες από το Μπαγκλαντές μέχρι την Ελβετία. Εχει εκτελέσει χρέη σχολιαστή στο Canal Plus σε μεγάλες διοργανώσεις και το πρόσωπό του βρίσκεται στις Danone, Adidas ακόμα και στην Lego. Τίποτα από αυτά όμως δεν τον κέρδισε. Τον Μάρτιο του 2009, επέστρεψε στην Ρεάλ Μαδρίτης, αρχικά σαν σύμβουλος του προέδρου, Φλορεντίνο Πέρεθ. Μέσα σε έναν χρόνο, αντικατέστησε τον Χόρχε Βαλντάνο παίρνοντας τη θέση του τεχνικού διευθυντή αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην πρώτη ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο και τον Πέρεθ. «Υστερα απ' όλα όσα έζησε, δεν μπορούσε να μείνει μακριά» είπε ο αδερφός του, Νουρεντίν. «Κάτι του έλειπε. Η πίεση, το άγχος πριν τους αγώνες. Κάτι που μπορεί να έχει ξανά αν είναι προπονητής».
Ολο και περισσότερο, ο Ζιντάν βρισκόταν στις προπονήσεις, κάτι το οποίο τον... χώρισε από τον Μουρίνιο τον Σεπτέμβριο του 2012. Ο Special One ήθελε έναν ακόμα δικό του να... βγάζει γλώσσα, κάποιον που να κάνει κριτική στους διαιτητές και να παίρνει μέρος στους 'πολέμους' που δημιουργούσε σύμφωνα με την Sport. Ο Ζιντάν ήθελε να προπονεί. Πέρασε το 2012-13 στις μικρές ομάδες των Blancos, βοηθώντας ταλέντα όπως οι Χεσέ και Μοράτα με ατομικές προπονήσεις. Οταν ο Κάρλο Αντσελότι αφίχθη στο Bernabeu το καλοκαίρι του 2013, ο Ζιντάν έγινε ο βοηθός του.
«Αυτό είναι που θέλω να κάνω» είπε ο Ζιζού, προσθέτοντας ότι ο Καρλέτο -πρώην προπονητής του στην Γιουβέντους- ήταν ο μόνος υπό τον οποίο θα ήταν assistant. «Οταν σταμάτησα να παίζω έκανα πολλά πράγματα, είδα πολλούς ανθρώπους, μελέτησα πολύ το ποδόσφαιρο και έκανα αρκετές νέες δουλειές, όμως πάντα στη ζωή καταλήγεις σε ό,τι σου δίνει ενέργεια. Πρέπει να κάνεις αυτό που αγαπάς και για μένα αυτό είναι το ποδόσφαιρο». Ξεκίνησε να μαζεύει 'παράσημα' στην Γαλλία, έριξε τον εαυτό του σε προπονήσεις και ανέλυε τους αντιπάλους. «Σίγουρα δεν θα μπορούσε να το προβλέψεις αυτό όταν ήταν 17» λέει στο FourFourTwo ο Γκι Λακόμπ.
Σαν προπονητής του Ζιντάν στις ακαδημίες της Καέν και προσωπικός του καθηγητής για το UEFA Pro Licence, ο 60χρονος πρώην coach της Παρί Σεν Ζερμέν είναι ο πλέον κατάλληλος για να αναλύσει τον Ζιζού ως τεχνικό. «Αυτό που έχει ήδη ο Ζιντάν είναι το ομαδικό πνεύμα. Κάνει τους παίκτες να παίζουν καλά. Ελυνε τα προβλήματα που προέκυπταν στο γήπεδο με τη διαίσθησή του επειδή ήταν πολύ καλός, ενώ επίσης έβγαζε το 100% από τους συμπαίκτες του οι οποίοι δεν είχαν πολύ ταλέντο. Τώρα χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη διαίσθηση, όμως έχει την ικανότητα να περάσει το ομαδικό πνεύμα. Πάντα καταλάβαινε τους άλλους παίκτες».
«Θέλω η ομάδα να χτίζει επιθέσεις από πίσω και να έχει κατοχή»
Αφήνοντας πίσω την ασφάλεια του να είναι στο τιμ του Αντσελότι, ο Ζιντάν το περασμένο καλοκαίρι ανέλαβε την Castilla, τη μικρή ομάδα της Ρεάλ. Εντάξει, σε κάποιο βαθμό. Σύμφωνα με το site των Merengues, το αφεντικό της ακαδημίας, Σαντιάγο Σάντσεθ, ήταν ο πρώτος προπονητής με τον Γάλλο να είναι τεχνικός διευθυντής, αφού ο Ζιζού δεν είχε ακόμα το δίπλωμα. Πάντως, ο Ζιντάν ήταν αυτός που ουσιαστικά οδήγησε την ομάδα στις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, ήταν αυτός που έπαιρνε τις αποφάσεις, με τον Σάντσεθ να είναι πιο παθητικός στον πάγκο. Η Castilla έκανε μόλις μία νίκη στα πρώτα 6 ματς χάνοντας 2-1 στην πρεμιέρα από την Ατλέτικο Β ενώ είχε προηγηθεί 1-0. Ο Ζιντάν δεν είχε καταφέρει να βρει την κατάλληλη φόρμουλα για να διαχειριστεί το ματς και ίσως για πρώτη φορά στη ζωή του σε κάποιο αγώνα δεν μπορούσε να κάνει κάτι. «Την πρώτη φορά που πήγα να τον δω ήταν ντροπαλός στην προπόνηση και δεν μπορούσε να έχει τον έλεγχο της ομάδας» προσθέτει ο Λακόμπ. «Δεκαπέντε μέρες αργότερα, ένιωθε πολύ πιο σίγουρος. Ομως η ομάδα εξακολουθούσε να μην κάνει νίκες».
Με το μότο 'θέλω η ομάδα μου να χτίζει επιθέσεις από πίσω και να έχει κατοχή' ο Ζιντάν βρήκε τη λύση. Ελαβε υπόψη του τις δυνατότητες των παικτών του. «Συνειδητοποιήσαμε ότι χρειαζόταν αλλαγή στο στιλ. Από το στιλ που ήταν βασισμένο στην κατοχή, πήγαμε σε πιο κάθετο παιχνίδι που να είναι πιο αποτελεσματικό». Η αλλαγή δούλεψε. Το 4-2-3-1 θα έμενε μέχρι το τέλος της σεζόν, με την Καστίγια να παίρνει 37 από τους 48 διαθέσιμους βαθμούς από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τον Ιανουάριο.
Ο Γκιγιέρμο Βαρέλα, ο δανεικός από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεξιός μπακ τον οποίο είχε ζητήσει προσωπικά ο Ζιντάν, τα πήγε εξαιρετικά, ο αρχηγός, Σέρχιο Αγκούσα, έφερε ηρεμία και σιγουριά στο κέντρο και ο πρώτος σκόρερ, Ραούλ Ντε Τομάς, έκανε τη διαφορά. Στα μισά αυτής της πορείας, η ισπανική ομοσπονδία προπονητών απαίτησε ο Ζιντάν να αποκτήσει τα απαραίτητα διπλώματα άσχετα με τον επίσημο τίτλο του στο κλαμπ. Η αρμόδια επιτροπή συμφώνησε και τιμώρησε για τρεις μήνες τον τεχνικό της Castilla.
Η Ρεάλ έκανε έφεση κατά της απόφασης και κέρδισε, όμως ακόμα μία αμφιλεγόμενη κατάσταση ερχόταν, αυτή τη φορά εντός των τεσσάρων γραμμών. Με την Castilla στην κορυφή της βαθμολογίας, ο Φλορεντίνο Πέρεθ, αγόρασε το 16χρονο wonderkid, Μάρτιν Οντεγκαρντ, από την Στρόμγκοντσετ. Η άφιξη του Νορβηγού συνέπεσε με πτώση στην απόδοση της ομάδας, ενώ υπήρχαν φήμες ότι ο Οντεγκαρντ ήθελε να προπονείται με την πρώτη ομάδα της Ρεάλ και να παίζει αγώνες με τις ρεζέρβες. Ο Ζιντάν βρήκε λύση στο πρόβλημα, αφήνοντας έξω τον Νορβηγό. «Είναι φυσιολογικό ότι η άφιξη ενός 16χρονου που αμοίβεται με 80.000 λίρες την εβδομάδα θα επηρεάσει τις ισορροπίες στα αποδυτήρια, ειδικά από τη στιγμή που άλλοι παίκτες βρίσκονται δέκα χρόνια στην ομάδα» λέει ο Ρουμπέν Χιμένεθ, ρεπόρτερ της Marca για την Καστίγια. «Προς το τέλος της σεζόν, ο Ζιντάν έδωσε στον Οντεγκααρντ έναν ρόλο κεντρικού μέσου σε 4-3-3 όταν η Castilla είχε τη μπάλα και έναν επιτελικού μέσου σε 4-2-3-1 όταν αμυνόταν. Και αυτό έφερε αποτελέσματα».
«Πρέπει να κάνεις τους παίκτες να ακούσουν...»
Για να πετύχει στον πάγκο, ο Ζιντάν άλλαξε τον ψυχικό του κόσμο, δεν είναι πλέον εσωστρεφής, έχει βγει από το κέλυφός του «Ανακάλυψα ότι, για το κοινό καλό πρέπει να ξέρεις τρόπο, ώστε να κάνεις τους παίκτες να ακούν. Δεν είναι λύση να φωνάξεις στους παίκτες. Αν τους φώναζα διαρκώς δεν θα ήμουν εγώ» τονίζει ο Ζιντάν και ο δημοσιογράφος της Marca, Ρουμπέν Χιμένεθ υποστηρίζει: «Δεν φωνάζει στους παίκτες, αλλά θυμώνει περισσότερο απο οποιοδήποτε άλλον... Είναι σοβαρός σε όλο το παιχνίδι. Του αρέσει να μιλά διαρκώς στους παίκτες του...».
«Ευλογία για έναν Πρωταθλητή να δίνει τόσα στο παιχνίδι»
Ο Ζιντάν δεν έχει ανάγκη τα χρήματα, η ακλόνητη θέση του για επιτυχία τον κάνει πιο δυνατό «Υπεύθυνος είναι μόνο ο προπονητής» είπε ο Ζιντάν τον Ιούνιο! Ο Λακόμπ έχει δει αυτή την επιθυμία του Ζιντάν να τα καταφέρει και ξέρει από πρώτο χέρι για τη λαχτάρα του Ζιζού «Κάθε προπονητής ξέρω πως πιστεύει σε αυτόν. Η συμπεριφορά του αποδεικνύει τη σοβαρότητα στη δουλειά του. Είναι εκεί κάθε πρωί στις 8.30 θα είναι εκεί μέχρι αργά το βράδυ. Θα είναι στο τηλέφωνο για να κουβεντιάσει με τους βοηθούς του. Είναι εντυπωσιακό. Είναι μια τεράστια ευλογία όταν ένας τέτοιος πρωταθλητής θέλει να δώσει τόσα πολλά στο ποδόσφαιρο» τονίζει. Βέβαια, δεν είναι μόνο η θέληση της επιτυχίας που έχει εντυπωσιάσει τον Ζιντάν. Ο μέντοράς του Ζιζού πιστεύει πως η φυσική ενδοσκόπηση του... μαθητή του είναι από τα μεγαλύτερα θετικά που κουβαλά «Είναι ένας πολύ καλός ακροατής. Μπορώ να σας πω πως είναι αρκετά σπάνιο αυτό. Ακούει περισσότερο από ό,τι βλέπει και ως εκ τούτου πήρε πολλά από κάθε προπονητή που είχε. Δεν μπορούν να το κάνουν όλοι».
Δεν είναι μόνο ο Λακόμπ που κατάλαβε τις εξαιρετικές προπονητικές αρετές του Ζιντάν. Πριν ο Ζιζού αναλάβει την Καστίγια, ο πρόεδρος της Μπορντό, Ζαν Λουί Τριάντ προσπάθησε να τον δελεάσει και να φέρει πίσω τον πιο επιτυχημένο παίκτη που πέρασε ποτέ από την ομάδα!
Ηταν μια σοβαρή διαπραγμάτευση που διήρκεσε περίπου ένα μήνα» τόνισε ο ισχυρός άνδρας της Μπορντό και πρόσθεσε: «Αυτό δεν συνέβη επειδή δεν μπορούσε να χτίσει την ομάδα που ήθελε, Εμείς δεν μπορούσαμε να περάσουμε αυτό που επιθυμούσε. Ηταν πολύ φιλόδοξος. Στόχος του είναι να κερδίζει. Χρειαζόταν χρόνο γιατί ο στόχος του ήταν να πετύχει. Γιατί τον Ζιντάν; Ενστικτο. Οπως και με τον Λοράν Μπλαν το 2007. Ζιντάν ήταν σπουδαίος παίκτης. Τον ξέραμε, δεν ήταν ο μπακάλης της γειτονιάς! Γνωρίζαμε τον άνθρωπο, γνωρίζαμε την προετοιμασία του για τη δουλειά, γνωρίζαμε πόσο βαθιά μπορεί να πάει. Ξέραμε πως το πρόβλημά του δεν ήταν τα χρήματα, αλλά να φτιάξει κάτι πολύ δυνατό! Ολα θα ήταν περίφημα... ». Ο Φλορεντίνο Πέρεθ όμως τα χάλασε όλα και έπεισε τον αγαπημένο του παίκτη να μείνει στην ομάδα. Στον Ζιντάν ο Πέρεθ είδε έναν γεννημένο νικητή. «Λογικά, ο Ζιζού μπορεί να γίνει προπονητής. Είναι αδύνατον γι αυτόν να παραμείνει Νο2. Οταν ξεκίνησε το ποδόσφαιρο ήξερε τη διαδρομή για να γίνει ο καλύτερος. Είμαι πεπεισμένος ότι χρειάζεται χρόνο για να γίνει και καλός προπονητής» τόνισε ο Πέρεθ!
«Ο Πέρεθ άλλαξε τα πάντα» είπε το 2013 ο Ζινεντίν Ζιντάν «Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι εδώ. Χωρίς αυτόν δεν θα ήμουν εδώ, δεν θα είχα σκοράρει το γκολ για το 9ο ευρωπαϊκό της Ρεάλ. Εκείνος μου έδωσε τα πάντα και θέλω να επιστρέψω ως προπονητής. Η σεζόν 2015-2016 βρήκε την Καστίγια ως τη νεαρότερη ομάδα στην ιστορία της. Τον Ιούνιο άλλωστε, ο Πέρεθ κατάργησε την Ρεάλ C, αφού είχε άλλα πλάνα. Δεν ήθελε... γέρους, αλλά νέους παίκτες που θα έχουν επιδίωξη να πάιξουν στην πρώτη ομάδα! Αυτό ταίριαζε απόλυτα στο πλάνο του Ζιντάν, θα έχει περισσότερους παίκτες στη διάθεσή του!
Οι παίκτες που έρχονται σε αυτή, υπογράφουν συμβόλαιο αλλά ξέρουν καλά πως δεν θα παίξουν ποτέ στην α' ομάδα, αλλά θέλουν να είναι κοντά στην ομάδα και να βοηθούν την επόμενη γενιά. Φέτος, η ομάδα του Ζιντάν θα έχει 22ρηδες και κάτω, ενώ σε αυτή θα είναι και ο γιος του Εντσο! Αποχώρησαν φέτος οι Μεντράν, Γιορέντε, Βαρέλα, καθώς και ο Αγκούζα. «Η νέα Καστίγια θα είναι κάτι περίπλοκο φέτος» τονίζει ο δημοσιογράφος της Marca, Χιμένεθ που προσθέτει: «Υπάρχουν παιδιά με λιγότερη εμπειρία, αλλά αυτή τη φορά ο Ζιντάν έχει να προσφέρει».
«Εχει αλλάξει πλέον ο Ζιντάν»
Ο Ζιντάν παραταύτα ξέρει πως η μεγάλη σεζόν τον περιμένει. «Οι άνθρωποι προσδοκούν και περιμένουν τελειότητα από εσένα, όμως όταν μπαίνεις στο γήπεδο δεν είναι το ίδιο», λέει ο Γάλλος άσος. «Ξέρω τους κανόνες. Πρέπει να είμαι καλός. Πρέπει να νικάω. Όμως ποτέ δεν είχα άλλες σκέψεις γι αυτό το θέμα. Δεν είχα ποτέ πρόβλημα ή... ενστάσεις με αυτό.
Εάν το είχα θα είχε πάει για ψάρεμα! Όχι για μπάλα», συνεχίζει. Ο μέντοράς του Λακόμπ τον πιστεύει πολύ. Είναι σίγουρος πως ο διάσημος μαθητής του μπορεί να τα καταφέρει. Την περασμένη σεζόν ήταν που πάλευε να βρει την φόρμα του, έχοντας όμως και τις απαιτούμενες βοήθειες για να προοδεύσει.
«Έμαθε τότε το πόσο δύσκολο ήταν. Πόσο δύσκολη ήταν η δουλειά ενός παίκτη», λέει ο Λακόμπ στο FourFourTwo.
«Έπρεπε να το αφήσει να συμβεί. Είναι καλύτερα για αυτόν το να βιώνει κάτι τέτοιο νωρίς στην καριέρα του. Για κάθε παίκτη. Ήταν ο Ζιντάν του ξεκινήματος του που δεν είχε καμία σχέση με τον Ζιντάν προς το τέλος της καριέρας του.
Έκανε τεράστια πρόοδο. Εκείνη την χρονιά έπρεπε να γίνει πιο δυνατός και πιο καλός. Να μάθει συμπαίκτες και αντιπάλους πιο καλά. Όπως κάθε παίκτης και προπονητής θέλεις και τύχη αλλά και αίσθηση του πεπρωμένου σου", σημειώνει ακόμα.
Ήταν μετά η Γαλλία του 1998 και ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ του 2002. Η κεφαλιά του πάνω στον Μάρκο Ματεράτσι και η αποβολή που πάντα ακολουθούσε τον Ζιντάν. Πάντα τον... στιγμάτιζε...
Και όμως... "Είναι ένας άνθρωπος με φυσικό χάρισμα. Όταν μπαίνει στο δωμάτιο το καταλαβαίνεις αυτό», αφηγείται ο φίλος του και σχεδιαστής, Ζακ Μπουνγκέρτ.
«Ίσως επειδή είναι ο Ζιντάν. Πιθανώς όμως για τον χαρακτήρα του και όλο αυτό που πρεσβεύει ως άνθρωπος. Έχει μεγάλη εσωτερική δύναμη, δυναμική και έντονη παρουσία και πάντα δείχνει κάτι. Πάντα περνάει το μήνυμά του.
Είναι άνθρωπος που... προκαλεί με θετικό τρόπο. Σωστός και δημιουργικός. Είναι αυτός που είναι", συμπληρώνει. Η παρουσία και η επιρροή του στους συμπαίκτες του φανερή.
Και δεν περιορίζεται μόνο σε αυτούς και στους φίλους του. Είναι αυτός που έπαιξε κομβικό ρόλο στην επέκταση του συμβολαίου του Καρίμ Μπενζεμά με την Ρεάλ Μαδρίτης 18 μήνες πριν. Με τον Μπενζεμά να λέει το πόσο ονειρικό θα ήταν να έπαιζε μαζί του στο Μπερναμπέου.
Η δύναμη και το όνομα του Ζιντάν είναι παντού. Όταν επισκέφτηκε τη Μασσαλία τον περασμένο Δεκέμβριο, ο ίδιος ο Μαρσέλο Μπιέλσα, ένας από τους πιο γνωστούς προπονητές με μεγάλη δυναμική και επιρροή ανά τον κόσμο έκανε σαν μικρό παιδί στην συνάντηση που είχε μαζί του.
«Ο Ζιντάν είναι το ποδόσφαιρο. Ένας ζωντανός Θρύλος της μπάλας», σχολίασε ο Αργεντίνος. «Το να τον έχω δίπλα μου και το να τον ακούω είναι κάτι μοναδικό. Είναι μία αξέχαστη στιγμή.
Επίσης ήταν ευγνώμων και εκείνος που μου μίλησε και με άκουσε. Έχει τρομερή δύναμη πάνω σε εμάς τους κοινούς θνητούς. Είναι απερίγραπτο όλο αυτό», σημείωσε ο Μπιέλσα.
Ο Ζιζού ενέπνευσε σεβασμό στα αποδυτήρια, δίχως να κάνει επίδειξη ή να φανεί εγωκεντρικός. Ρωτήστε απλά τους Ρούντ Γκούλιτ, Λόταρ Ματέους και Ντιέγκο Μαραντόνα που ξεκίνησαν σαν κι αυτόν τι άποψη έχουν.
Όταν βρέθηκε στο προπονητικό κέντρο της Μπάγερν Μονάχου πίσω στον Μάρτιο, είδε τρεις προπονήσεις των 90 λεπτών. Που είχαν πολλή δουλειά με μπάλα και κατοχή.
«Το παιχνίδι της Μπάγερν ήταν ήδη γρήγορο και επιθετικό. Και με κατοχή μπάλας. Αλλά ο Πεπ το έχει πάει σε ένα άλλο επίπεδο. Προπονητικά είναι μία ιδιοφυΐα. Λατρεύω να τον βλέπω να δουλεύει. Με εμπνέει πολύ», σχολίασε ο Ζιζού. Έχοντας πάρει νέες ιδέες και παραστάσεις, που χρειάζονται και ως... παράσημα προπονητικής αυτό που προκύπτει είναι πως ίσως η νέα εποχή φέρει τον Ζιντάν ως προπονητή και αποφασισμένο να πετύχει.
Και ας απέρριψε σούπερ πρόταση το περασμένο καλοκαίρι. «Θέλω να χτίσω κάτι. Να χτίσω κάτι καλό», λέει ο κορυφαίος παίκτης της γενιάς του για το μέλλον του. Τι θα επιφυλάξει; Μόνο εκείνος ξέρει...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.