Η απίστευτη κατάρα της 3ης θέσης
Αλήθεια ποιος να περίμενε αυτή την εξέλιξη για μία χώρα που τα τελευταία χρόνια σαρώνει για πλάκα σε κάθε προκριματική φάση; Να μείνει εκτός η Ολλανδία και μάλιστα από Τσεχία, Ισλανδία, Τουρκία; Είναι η πρώτη φορά από τη διοργάνωση του 1984 που δεν θα βρεθούν στο μεγάλο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό ραντεβού και ενώ αυτό έχει διευρυνθεί στις 24 ομάδες. Προφανώς στο στρατόπεδο των Οράνιε θα αρχίσουν το ψάξιμο για το τι έφταιξε. Ισως να αντικαταστήσουν τον εκλέκτορα Ντάνι Μπλιντ και να κάνουν ολική αναδόμηση με νεαρούς παίκτες.
Ωστόσο, με μία απλή ανάγνωση της ιστορίας, μπορούν απλά να καταλάβουν ότι δεν έφταιξε κάτι αγωνιστικό, μα μία κατάρα. Οι δεισιδαίμονες, οι προληπτικοί, εκείνοι που πιστεύουν στα φαντάσματα, ακόμα και τα ποδοσφαιρικά, μιλούν για την κατάρα της 3ης θέσης. Αυτή που ορίζει πως η χώρα που τερματίζει 3η στο Μουντιάλ και είναι από την Ευρώπη, δύο χρόνια αργότερα δεν προκρίνεται για το EURO. Και τούτο συμβαίνει από το 1982-1984 με δύο μόνο εξαιρέσεις: αυτές που έχει φροντίσει να κάνει η Γερμανία. Για όλους τους άλλους η κατάρα έχει πιάσει...
Πολωνία
Το 1982 η Πολωνία παρουσίασε την κορυφαία (μαζί με εκείνη του 1974) ομάδα της ιστορίας της. Με ηγέτη τον Γκεγκόρζ Λάτο και κορυφαίους τους Ζμπίγκνιεβ Μπόνιεκ, Πάβελ Γιάνας, Βλάντισλαβ Ζμούντα, Αντρέι Ζάρμαχ, οι Πολωνοί τερμάτισαν 1οι στον Α' όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου (Ιταλία, Καμερούν, Περού). Το ίδιο έκαναν και στην 2η φάση της διοργάνωσης (Σοβιετική Ενωση, Βέλγιο), για να ηττηθούν από τους Ιταλούς (2-0) στα ημιτελικά και να πάρουν την 3η θέση με το 3-2 επί της Γαλλίας. Ωστόσο, στο δρόμο για το EURO του 1984 έμειναν στην 3η θέση και μάλιστα με μόλις 4 πόντους και στο -6 από την Πορτογαλία που προκρίθηκε.
Γαλλία
Ηταν η πιο σπουδαία ομάδα που παρουσίασαν ever οι Τρικολόρ μέχρι τη φουρνιά του Ζιντάν που σήκωσε τις σερί κούπες (1998, 2000). Ο Μισέλ Πλατινί είχε τη μπαγκέτα και ακολουθούσαν ένα σωρό παικταράδες, όπως οι Ζαν Τιγκανά, Ντομινίκ Ροσετό, Αλέν Ζιρές, Μανουέλ Αμορός, Μαξίμ Μποσίς, Πατρίκ Μπατιστόν, Ζοέλ Μπατς. Αήττητη στον Γ' όμιλο ισοβάθμισε με την εξαιρετική Σοβιετική Ενωση. Ακολούθησε η νίκη επί της Ιταλία (2-0) και η πρόκριση στα προημιτελικά επί της Βραζιλίας στα πέναλτι με 4-3 (1-1) σε ένα από τα σπουδαιότερα ματς όλων των εποχών. Ήρθε όμως η ήττα (2-0) από την Δυτική Γερμανία και στο φινάλε η 3η θέση στην άλλη ματσάρα του μικρού τελικού κόντρα στο Βέλγιο με 4-2 (2-2) στην παράταση. Σχεδόν η ίδια ομάδα όμως δύο χρόνια αργότερα απέτυχε, καθώς ήρθε 3η σε προκριματικό όμιλο με Σοβιετική Ενωση, Ανατολική Γερμανία, Ισλανδία, Νορβηγία. Σε οκτώ αγώνες, έβαλε μόλις τέσσερα γκολ και η πρόκριση πήγε στους Σοβιετικούς που είχαν επτά πόντους παραπάνω.
Ιταλία
Η διοργάνωση του 1990 ήταν στο σπίτι της. Οι πιτσιρικάδες Πάολο Μαλντίνι, Ρομπέρτο Μπάτζιο, Τζανλούκα Βιάλι και οι παλιοί Φράνκο Μπαρέζι, Τζουζέπε Μπέργκομι, Βάλτερ Τζένγκα, μαζί με την έκπληξη του Σαλβατόρε Σκιλάτσι που αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ οδήγησαν την Σκουάντρα στην 3η θέση. Εκλεισε τον Α' όμιλο μόνο με νίκες (Τσεχοσλοβακία, Αυστρία, Η.Π.Α.), αλλά και δίχως να δεχτεί γκολ. Πέρασε εύκολα (2-0) την Ουρουγουάη, πιο δύσκολα (1-0) την έκπληξη Ιρλανδία, για να αποκλειστεί στα πέναλτι με 4-3 (1-1) από την Αργεντινή του Μαραντόνα και των Ναπολιτάνων που υποστήριζαν τον Θεό τους. Στον μικρό τελικό καθάρισε 2-1 την Αγγλία και πήρε μετάλλιο. Στο 3ο γκρουπ η Σοβιετική Ενωση πήρε την πρόκριση όμως για το EURO του 1992, με τους Ιταλούς να μένουν 2οι στο -3 και να χάνουν το εισιτήριο.
Σουηδία
Ο θρυλικός για τους Σουηδούς, Τόμας Ραβέλι, οι ψηλός Κένεθ Αντερσον στην κορυφή (1ος σκόρερ στο τουρνουά μαζί με Σαλένκο, Στόιτσκοφ), ο Μάρτιν Νταλίν και κυρίως ένα φανταστικό κέντρο με Τόμας Μπρολίν, Αντερς Λίμπαρ, Γιόνας Τερν, Στέφαν Σβαρτς και τον σέντερ μπακ Πάτρικ Αντερσον. Πραγματικά εκείνη η Σουηδία ήταν ένα εξαιρετικό σύνολο που έπαιζε ωραίο επιθετικό παιχνίδι και έφτασε να κάνει την έκπληξη. 2η στον Β' όμιλο (Ρωσία, Καμερούν) πίσω από τη Βραζιλία, νίκη με Σαουδική Αραβία (3-1), και ματσάρα πρόκριση στα προημιτελικά με τη Ρουμανία (2-2 και 5-4 στα πέναλτι). Επεσε τίμια στα ημιτελικά από τη Βραζιλία (1-0) και διέλυσε 4-0 την Βουλγαρία στον μικρό τελικό. Ηταν ωραία ομάδα για πολλά πράγματα, αλλά ξεφούσκωσε και έκανε άσχημα προκριματικά για το 1996. Ξέμεινε έτσι 3η σε όμιλο με Ελβετία, Τουρκία (πέρασαν), Ουγγαρία, Ισλανδία. Μάλιστα οι 1οι Ελβετοί ήταν στο +8 από τους Σουηδούς.
Κροατία
Τι ομαδάρα και εκείνη η Κροατία. Πόσο ταλέντο συγκεντρωμένο σε μία φουρνιά. Ιγκόρ Στίματς, Σλάβεν Μπίλιτς, Αλιόσα Ασάνοβιτς, Ρόμπερτ Γιάρνι, Γκόραν Βλάοβιτς, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, Ρόμπερτ Προσινέτσκι, Νταβόρ Σούκερ κατάφεραν στην πρώτη ever παρουσία τους σε μεγάλη διοργάνωση, να φτάσουν μέχρι τα ημιτελικά. 2η στον 8ο όμιλο με Αργεντινή, Τζαμάικα, Ιαπωνία, ξεπέρασε (1-0) τη Ρουμανία, για να απογειωθεί στους «8» με το ιστορικό 3-0 επί της Γερμανίας. Στον ημιτελικό όμως είδε τον Λιλιάν Τιράμ να τη σκοτώνει με δύο γκολ και να δίνει την πρόκριση (2-1) στη Γαλλία. Το χάλκινο μετάλλιο ήρθε με το 2-1 επί της Ολλανδίας. Στο EURO του 2000 όμως δεν πέρασε, καθώς έμεινε 3η (Σερβία, Ιρλανδία, Σκόπια, Μάλτα), με τους Σέρβους να είναι εκείνοι που πήραν το «πολεμικό» εισιτήριο.
Τουρκία
Ηγέτης ο τερματοφύλακας Ρουστού Ρετσμπέρ και ο φορ Χακάν Σουκούρ και από κοντά οι Γιλντιράι Μπαστούρκ, Εμρέ Μπελεζόγλου, Μπουλέντ Κορκμάζ, Ουμίτ Νταβαλά, Χασάν Σας. Αυτοί έκαναν μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στον θεσμό. Η Τουρκία έκανε απίθανη πορεία στο Μουντιάλ της Ασίας αν και ξεκίνησε πολύ δύσκολα στον Γ' όμιλο στην ισοβαθμία με την Κόστα Ρίκα (Βραζιλία, Κίνα). Η συνέχεια όμως ήταν καλύτερη. Αφησε εκτός την συνδιοργανώτρια Ιαπωνία (1-0), τη Σενεγάλη (1-0) και ηττήθηκε στα ημιτελικά από τη Βραζιλία με το ίδιο σκορ. Στη μάχη για το μετάλλιο έπαιξε επιθετικά και το πήρε (3-2) από την άλλη συνδιοργανώτρια Νότια Κορέα. Δύο χρόνια αργότερα λοιπόν θα ερχόταν με εντυπωσιακό τρόπο η απάντηση της Ελλάδας. Εκεί η Τουρκία δεν θα βρισκόταν, μιας και στον 7ο προκριματικό όμιλο έμεινε στο -1 από την Αγγλία (Σλοβακία, Σκόπια, Λίχτενσταϊν). Η 2η θέση την έστειλε στα μπαράζ, αλλά εκεί έκανε την αρνητική έκπληξη με τον αποκλεισμό από την Λετονία (1-0, 2-2).
Οπως είπαμε και στο ξεκίνημα, μόνο οι Γερμανοί έχουν καταφέρει να σπάσουν αυτή την κατάρα. Ηταν 3οι στο Μουντιάλ του 2006 και του 2010, μα δεν είχαν πρόβλημα να προκριθούν στα ακόλουθα EURO. Μάλιστα σε εκείνο του 2008 έπαιξαν στον τελικό. Και τώρα είναι η σειρά της Ολλανδιας. Οπως συνέβη τότε που ξεκίνησε αυτή η ιστορία το 1982, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, το EURO θα παιχτεί στη Γαλλία. Μήπως έτσι κλείσει αυτός ο περίεργος κύκλος;
Follow me: @jorgekaraman
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.