Top-8: Leicester facts

Top-8: Leicester facts

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης ρίχνει μια ματιά στους αριθμούς της Λέστερ που προκαλούν εντύπωση και έκαναν τη διαφορά σε αυτή την ιστορική σεζόν.

Σε ένα στόρι που θα μπει σε πολλά αφιερώματα του αθλητισμού στο μέλλον και σίγουρα θα γραφτούν βιβλία γι' αυτό, η Λέστερ σήκωσε τον τίτλο στην Premier League στο γηπεδό της ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο το πιο γλυκό παραμύθι για τους οπαδούς της. Η παρέα που έφτιαξε ο Κλαούντιο Ρανιέρι είχε παίκτες που έγιναν υπερ-ήρωες μετά την κατάκτηση της Premier League, όμως πέρα από τα δικά τους κατορθώματα, σε αυτή τη μαγική πορεία υπήρχαν και άλλα πράγματα που έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να γραφτεί με αυτόν τον τρόπο το φινάλε. Ακολουθούν αριθμοί που σημάδεψαν το 'θαύμα' της Λέστερ, η οποία απέδειξε ότι αξίζει να πιστεύεις αυτό που θέλεις πολύ...

46 | Κατοχή
Είθισται η ομάδα που είναι φόβητρο και μάχεται για τίτλους να έχει κατοχή και να πνίγει τον αντίπαλο, όμως στο ποδόσφαιρο του 2016 δεν υπάρχουν τέτοιοι κανόνες. Ετσι τουλάχιστον έδειξε η Λέστερ, η οποία έγινε η πρωταθλήτρια Αγγλίας με τη μικρότερη κατοχή τα τελευταία 10 χρόνια. Οι Foxes είχαν την μπάλα κατά 46% στις 37 αγωνιστικές του πρωταθλήματος, ποσοστό που είναι το μοναδικό κάτω από 50% από τις ομάδες που κατέκτησαν πρόσφατα τον τίτλο στο Νησί. Κόντρα στο tiqui-taqua και τις αμέτρητες πάσες, η ομάδα του Κλαούντιο Ρανιέρι είχε μόλις 72% στις επιτυχημένες μεταβιβάσεις όμως λογικά αυτό δεν θα την κάνει να νιώθει άσχημα.

13 | Πέναλτι
Πέρα από την κατάκτηση του τίτλου, η Λέστερ έδειξε ότι είναι μεγάλη ομάδα από τα... πέναλτι που δόθηκαν υπέρ της και ήταν 13. Χαρακτηριστικό για το πόσο συχνά έστηναν οι παίκτες της την μπάλα στην άσπρη βούλα είναι το ότι ακόμα μία φορά επί εποχής Premier League έχουν δοθεί τόσα πέναλτι υπέρ μιας ομάδας και ήταν για την Κρίσταλ Πάλας τη σεζόν 2004-05. Από τα 13 οι παίκτης του Ρανιέρι εκμεταλλεύτηκαν τα 10 με τον Τζέιμι Βάρντι να χάνει το δεύτερο που εκτέλεσε κόντρα στην Λέστερ και να έχει 5/6. Δύο έχασε ο έτερος εκτελεστής έχοντας 4/6, ενώ ο Λεονάρντο Ουγιόα εκτέλεσε ένα και το έβαλε. Για πρώτη φορά στην ιστορία της PL μια ομάδα πήρε 4 σε βάρος μιας άλλης (Εβερτον).

117 | Ενγκολό Καντέ
Δεν μιλάμε για παίκτη, αλλά για machine. Ο Καντέ έκανε τους πάντες να παραμιλούν με τα σταστικά του στις αμυντικές κατηγορίες και σε πόλλούς θύμισε το στιλ και τις αστείρρευτες δυνάμεις του Κλοντ Μακελελέ. Ο 25χρονος Γάλλος ήταν από τους 3-4 βασικούς λόγους αυτής της ιστορικής πορείας της Λέστερ και τα 117 επιτυχημένα τάκλιν στην Premier League τον βάζουν στο Νο1 από τους παίκτες που συμμετέχουν στα 5 μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης. «Αλλοι λένε ότι παίζουμε με δύο μέσους, εγώ θα πω τρεις. Με τον Ντρινκγουότερ στη μέση και τον Καντέ στις δύο πλευρές δίπλα του» είπε ο assistant manager, Στιβ Γουόλς.

24 | Τζέιμι Βάρντι
Μαζί με τους Καντέ και Μαχρέζ, ο Βάρντι ήταν από τους βασικούς λόγους που η Λέστερ βρίσκεται ήδη στα βιβλία της ιστορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ο 28χρονος που πριν 4 χρόνια αγωνιζόταν ως ερασιτέχνης, έπαιξε σε 35 ματς στην Premier League, δημιούργησε 46 ευκαιρίες, έδωσε 6 ασίστ και σημείωσε 24 γκολ μετά τα μόλις 5 περσινά. Εγινε ο πρώτος παίκτης της Λέστερ μετά τον Γκάρι Λίνεκερ που βάζει τόσα στη μεγάλη κατηγορία και αν έβαζε το δεύτερο πέναλτι στον Ρόμπλες της Εβερτον θα είχε φτάσει τα 25 και θα έκανε κάτι που είχε να συμβεί από το 1931 στους Foxes. Μέχρι την τελευταία αγωνιστική διεκδικεί τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στην PL από Χάρι Κέιν (25) και Κουν Αγουέρο (24).

42 | Βαθμοί
Σίγουρα το Kings Power Stadium δεν θα περάσει στην ιστορία ως μια από τις πιο καυτές έδρες, όμως η Λέστερ όπως κάθε πρωταθλήτρια, πήρε περισσότερους βαθμούς από κάθε αντίπαλο μέσα στο σπίτι της. Εχοντας κρατήσει την εστία της απαραβίαστη 9 φορές εντός και έχοντας σκοράρει 35 για τη σεζόν 2015-16, οι Foxes έβαλαν στο σακούλι τους 42 βαθμούς, αφήνοντας από κάτω στη σχετική λίστα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (38), Μάντσεστερ Σίτι (37) και Αρσεναλ (37). Κανονικά... Kings Power.

15 | Clean sheets
Στο πρώτο μισό της σεζόν η Λέστερ έκανε ανατροπές και έπαιρνε τους βαθμούς χάρη περισσότερο στις επιδόσεις της στην επίθεση, όμως στο δεύτερο κομμάτι της σεζόν η προσέγγισε άλλαξε. Ισως στους παίκτες ήρθε όρεξη για πίτσα, όπως είχε τάξει ο Ρανιέρι σε κάθε clean sheet που κρατά η ομάδα και υπήρξε μεταμόρφωση στην άμυνα. Σταθερή 11άδα με σούπερ αμυντική προσύλωση ειδικά όταν καλούνταν να προστατεύσει υπέρ της σκορ ήταν τα μυστικά της επιτυχίας μπροστά από τον Κάσπερ Σμάιχελ, ο οποίος συνέχισε την παράδοση του πατέρα του κατακτώντας και εκείνος τον τίτλο. Ο Δανός κράτησε 15 φορές την εστία του καθαρή, όσες δηλαδή και οι πιο διάσημοι -τουλάχιστον μέχρι πρότινος- συνάδελφού του, Νταβίδ Ντε Χέα, Πετρ Τσεχ και Τζο Χαρτ.

8 | Κλαούντιο Ρανιέρι
Μερικούς μήνες αφού απολύθηκε από την Εθνική Ελλάδας ύστερα από την ήττα από Νησιά Φερόε, ο Κλαούντιο Ρανιέρι απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι στο ποδόσφαιρο impossible is nothing. Καλά πράγματα έρχονται σε αυτούς που περιμένουν και ο 64χρονος κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του με την πιο... απίθανη ομάδα που ανέλαβε και έγινε ο 8ος διαφορετικός τεχνικός που το κάνει στην Premier League και 3ος Ιταλός (Μαντσίνι, Αντσελότι). Την τελευταία αγωνιστική κόντρα στην πρώην ομάδα του, Τσέλσι, ο Ρανιέρι μπορεί να φτάσει τις 100 νίκες στην PL (48 ισοπαλίες, 36 ήττες) ενώ με τους 80 βαθμούς που μάζεψε φέτος έσπασε το ρεκόρ του από το 2003-04 όταν είχε πάρει 79 με τους Μπλε του Λονδίνου.

17+11 | Ριγιάντ Μαχρέζ
Ενα οποιοδήποτε video με αυτά που έκανε φέτος ο Αλγερινός λένε σαφώς πολλά περισσότερα από αυτές εδώ τις γραμμές, όμως δεν γίνεται να μην υπάρξει αναφορά στον παίκτη που ήταν ο κορυφαίος της φετινής Premier League. Ο 25χρονος που αποκτήθηκε αντί 500.000 ευρώ από την Χάβρη ήταν ο μοναδικός της Λέστερ με διψήφιο αριθμό γκολ και ασίστ και χωρίς τις δικές του εμπνεύσεις πιθανότατα το θαύμα δεν θα είχε συμβεί...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης