Opel Astra Sports Tourer: Και τα station wagon έχουν (σχεδιαστική) ψυχή

Opel Astra Sports Tourer: Και τα station wagon έχουν (σχεδιαστική) ψυχή

Κώστας Μπιτσικώκος
Opel Astra Sports Tourer: Και τα station wagon έχουν (σχεδιαστική) ψυχή
Το αμάξωμα Sports Tourer έρχεται να συμπληρώσει τη γκάμα του νέου Astra, δίπλα στο hatchback μοντέλο.

Μπορεί τα station wagon να μην είναι τα αγαπημένα αυτοκίνητα του ελληνικού κοινού, όμως στην Ευρώπη είναι αρκετά δημοφιλή. Οι χώροι που προσφέρουν, ιδίως για τις αποσκευές, δεν συγκρίνονται με άλλου τύπου οικογενειακά αυτοκίνητα, όπως τα SUV. Στην Opel δεν ενδιαφέρθηκαν μόνο για την πρακτικότητα του νέου Astra Sports Tourer, αλλά έδωσαν έμφαση και στον τομέα της αισθητικής.

Το μοντέλο νέας γενιάς φθάνει σε μήκος τα 4,64 μέτρα και είναι το πρώτο station wagon της Opel που διατίθεται σε εξηλεκτρισμένες εκδόσεις (τεχνολογίας plug-in hybrid). Ταυτόχρονα είναι το πρώτο με το χαρακτηριστικό νέο «πρόσωπο» της μάρκας, το Opel Vizor. Επιπλέον, θα διατίθεται προαιρετικά με διχρωμία αμαξώματος/οροφής, κάτι που δεν συνηθίζεται σε αυτοκίνητα της κατηγορίας.

Opel Astra Sports Tourer

Ως κεντρικό στοιχείο της εξωτερικής σχεδίασης, ακολουθεί την πυξίδα της Opel (Opel Compass), όπου οι κάθετοι και οι οριζόντιοι άξονες – η έντονη πτυχή στο καπό και το γραφικό σε σχήμα φτερού των φώτων ημέρας – τέμνονται στη μέση με το έμβλημα Opel Blitz. Ενσωματώνοντας τους προβολείς Intelli-Lux LED, αλλά και την εμπρός κάμερα του συστήματος Intelli-Vision 360ο, το Vizor εκτείνεται σε όλο το πλάτος του αυτοκινήτου, κάνοντάς το να δείχνει ακόμα πιο φαρδύ.

Η εικόνα του Astra Sports Tourer από το πλάι τονίζεται χάρη στα προτεταμένα τόξα των θόλων των τροχών. Οι φαρδιές πίσω κολώνες έχουν μία έντονη κλίση προς τα εμπρός, δείχνοντας το Sports Tourer σαν να είναι έτοιμο να κινηθεί, ακόμη και σταθμευμένο. Στο πίσω τμήμα, η πυξίδα της Opel (Opel Compass) επαναλαμβάνεται με το κεντρικά τοποθετημένο έμβλημα του κεραυνού (Blitz), το κάθετα διατεταγμένο φως φρένου και τα πολύ λεπτά πίσω φώτα LED που συναντάμε σε όλα τα μοντέλα Astra.

Opel Astra Sports Tourer

Αλλά και στο εσωτερικό του πεντάθυρου μοντέλου (το οποίο σύντομα θα κάνει την εμφάνισή του στις εκθέσεις Opel μαζί με το hatchback), συναντάμε μία εντελώς νέα εικόνα. Ο οδηγός έχει μπροστά του το ψηφιακό Pure Panel, την επόμενη γενιά της πλήρως συνδεδεμένης και διαισθητικά ελεγχόμενης διεπαφής ανθρώπου/μηχανής (Human Machine Interface). Κάνοντας χρήση της ενσωματωμένης πλατφόρμας Snapdragon Cockpit Platform της Qualcomm Technologies, το Pure Panel διαθέτει βελτιωμένες δυνατότητες γραφικών, πολυμέσων και τεχνητής νοημοσύνης (AI), προσφέροντας πληροφόρηση και υπηρεσίες που εξελίσσονται ανάλογα με τις προτιμήσεις του οδηγού και των επιβατών. Τα καλώδια είναι περιττά στην καμπίνα των επιβατών, αφού η νέα γενιά των συστημάτων ενημέρωσης & ψυχαγωγίας μπορεί να συνδέεται στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις του μοντέλου με τα Apple CarPlay και Android Auto μέσω συμβατών smartphones.

«Χάρη στη λιτή και τολμηρή σχεδίασή του, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, το νέο μας Astra Sports Tourer στέλνει ένα σαφές μήνυμα: Γερμανική ακρίβεια, υψηλή ποιότητα και μέγιστη πρακτικότητα. Κάθε γραμμή, κάθε λεπτομέρεια έχει σχεδιαστεί σχολαστικά, μετατρέποντας το νέο μας μοντέλο σε ένα κομψό, σπορ station wagon που πυροδοτεί συναισθήματα», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Σχεδίασης της Opel, Μαρκ Άνταμς. «Παρά τις συμπαγείς εξωτερικές διαστάσεις του, το νέο Astra Sports Tourer μοιάζει με ένα Insignia ως προς το μήκος, παρότι είναι πολύ μικρότερο. Πετυχαίνουμε αυτή την οπτική εντύπωση χρησιμοποιώντας ρέουσες, κομψές γραμμές, σε συνδυασμό με μία χαρακτηριστική δίχρωμη οροφή, που διατίθεται για πρώτη φορά στην κατηγορία συμπαγών station wagon».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!