Volvo: Σταματά την αποστολή νέων αυτοκινήτων στη Ρωσία

Volvo: Σταματά την αποστολή νέων αυτοκινήτων στη Ρωσία

Κώστας Μπιτσικώκος
Volvo: Σταματά την αποστολή νέων αυτοκινήτων στη Ρωσία
Η σουηδική μάρκα γίνεται ο πρώτος κατασκευαστής οχημάτων που προχωρά σε ένα τέτοιο μέτρο, ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η σκληρή στάση που κρατά η Σουηδία απέναντι στη Ρωσία για την εισβολή στα εδάφη της Ουκρανίας, φαίνεται ότι τηρείται και από τη βιομηχανία της χώρας. Η Volvo Cars, η οποία ανήκει πλέον στην κινεζική Geely, έκανε γνωστό ότι διακόπτει την αποστολή και πώληση νέων αυτοκινήτων της στη Ρωσία.

Μέσω email που απέστειλε στο πρακτορείο Reuters, εκπρόσωπος της Volvo έκανε γνωστό ότι η απόφαση ελήφθη «εξαιτίας πιθανών κινδύνων που μπορούν να προκύψουν από τις συναλλαγές με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων που έχουν επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ». Όπως τονίστηκε, «η Volvo δεν θα παραδίδει αυτοκίνητα στη Ρωσία μέχρι νεωτέρας».

Η Volvo εξάγει οχήματα στη Ρωσία από τα εργοστάσια που διαθέτει σε Σουηδία, Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης, η εταιρεία σταμάτησε να δέχεται εξαρτήματα από τους προμηθευτές της για το εργοστάσιό της στην πόλη Καλούγκα της Ρωσίας. Ως αποτέλεσμα, σταμάτησε η λειτουργία της γραμμής παραγωγής. Την ίδια απόφαση έλαβε και η εταιρεία κατασκευής φορτηγών, AB Volvo.

Volvo Cars

Η παγκόσμια και ειδικά η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις στον Πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς δραστηριοποιούνται σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία. Η Volkswagen απασχολεί περίπου 4.000 άτομα στο εργοστάσιό της στην Καλούγκα, όπου παράγονται σε ετήσια βάση 118.000 οχήματα. Ο CEO του Volkswagen Group, Χέρμπερτ Ντις, είχε αναφέρει στο twitter ότι η εταιρεία του προσφέρθηκε να βγάλει από την χώρα τους εργαζόμενους της στην Ουκρανία.

Η δε Renault, είδε την μετοχή της στο χρηματιστήριο του Παρισιού να υποχωρεί προσωρινά κατά 11%! Η γαλλική εταιρεία κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ρωσικής AvtoVAZ, η οποία είναι η μητρική εταιρεία της Lada. Η αγορά της Ρωσίας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως για την Renault, μετά τη Γαλλία.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!