Mazda: Πώς φτιάχνει τα αυτοκίνητά της για να αντέχουν μια ζωή

Mazda: Πώς φτιάχνει τα αυτοκίνητά της για να αντέχουν μια ζωή

Mazda: Πώς φτιάχνει τα αυτοκίνητά της για να αντέχουν μια ζωή
Η ιαπωνική φίρμα θέλει να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία στον οδηγό, με τα αυτοκίνητά της να του κρατούν συντροφιά στους δρόμους για πάρα πολλά χρίνια.

Η αντοχή και η αξιοπιστία των αυτοκινήτων είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην αγορά. Ένα υγιές όχημα που δεν δημιουργεί προβλήματα είναι πάντοτε ευπρόσδεκτο και βελτιώνει στο έπακρο την οδηγική εμπειρία. Αυτό θέλει να πετύχει και η Mazda με τα δικά της αυτοκίνητα, ώστε να έχουν μία ξεχωριστή θέση στην ιστορία.

Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις δοκιμών της, η ιαπωνική εταιρεία ωθεί τα όρια των αυτοκινήτων στα άκρα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η μακροζωία τους. Άλλωστε η διαχρονική βιωσιμότητα είναι ένα βασικό στοιχείο για τα περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός αυτοκινήτου. Κάθε μοντέλο υποβάλλεται σε διαδικασίες δοκιμών που έχουν σχεδιαστεί για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του οχήματος. Όλα είναι μέρος του οράματος της Mazda για βιώσιμη κατασκευή αυτοκινήτων.

Mazda factory

Αυτό το αποδεικνύει το νέο εργαστήριο κλιματικών δοκιμών που κατασκευάστηκε πέρυσι στη Χιροσίμα, στα κεντρικά γραφεία της Mazda. Μέσα στο εργαστίριο, στεγάζεται ένας υπερσύγχρονος θάλαμος δοκιμών. Εκεί η Mazda υποβάλλει τα αυτοκίνητά της στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες. Δηλαδή γίνονται μετρήσεις για την επίδραση των έντονων θερμοκρασιών στο εσωτερικό και το εξωτερικό του αυτοκινήτου, με στόχο να βελτιωθεί η αξιοπιστία του. Το εργαστήριο μπορεί να αναπαράγει εξωτερικές θερμοκρασίες που κυμαίνονται από πολύ υψηλές έως υπό το μηδέν, επίπεδα υγρασίας μεταξύ 30% και 80%, ανέμους έως 250 χλμ./ώρα, καθώς και ισημερινό ηλιακό φως. Μετά τη δοκιμασία, οι μηχανικοί εξετάζουν τα δεδομένα και κάνουν βελτιώσεις, οι οποίες τίθενται σε εφαρμογή στα επόμενα μοντέλα.

Η βιώσιμη κινητικότητα είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος για τη Mazda. Για το λόγο αυτό οι μηχανικοί τους εξερευνούν νέες λύσεις στη μηχανική. Η ομάδα μηχανικών των Ιαπώνων κατάφερε να βρει τρόπο ανακατευθύνει τη ροή θερμότητας μακριά από τα αυτοκίνητά της χωρίς να επηρεάζει την αεροδυναμική αντίσταση, η οποία ελέγχθηκε στην αεροδυναμική σήραγγα.

Mazda Test Track

Επιπλέον, η Mazda δεν σταματά εκεί, καθώς με το «Splash Simulation» οι μηχανικοί επεξεργάζονται πλευρικά μοντέλα που απλοποιούν τις διαδικασίες δοκιμών. Οι δοκιμές των οχημάτων σε πραγματικές συνθήκες πραγματοποιούνται στο Miyoshi, το οποίο είναι ένα σύμπλεγμα από 13 πίστες. Εκεί, οι μηχανικοί ελέγχουν για ελαττώματα και ανεπιθύμητο θόρυβο χρησιμοποιώντας τη τεχνογνωσία της Mazda.

O ειδικός μηχανικός αντοχής της Mazda, Σάχιο Γιαμακάβα αναφέρει: «Καθένας από εμάς μπορεί να αξιολογήσει την αποδοτικότητα στην οδήγηση, να μετρήσει και να αναλύσει δεδομένα, να εντοπίσει προβλήματα, να παράσχει σχόλια στο αρμόδιο τμήμα και να κάνει προτάσεις. Έχω ακούσει ότι σε άλλους κατασκευαστές αυτές οι δεξιότητες διαχωρίζονται ανά ομάδα, αλλά το να μπορείς να αξιολογήσεις πολλές δεξιότητες ταυτόχρονα, είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή ανθεκτικών αυτοκινήτων, διότι μπορείς να εντοπίσεις καλύτερα τα προβλήματα και να δράσεις αμέσως».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!