Lexus RZ 450e: Ηλεκτρικό και τετρακίνητο (vid)

Lexus RZ 450e: Ηλεκτρικό και τετρακίνητο (vid)

Κώστας Μπιτσικώκος
Lexus RZ 450e: Ηλεκτρικό και τετρακίνητο (vid)
Το πρώτο μοντέλο της Lexus που σχεδιάστηκε εξαρχής ως ηλεκτρικό, είναι ένα μεσαίο SUV με δύο μοτέρ που χαρίζουν ισχύ 313 ίππων και κίνηση σε όλους τους τροχούς.

Με σειρά από τεχνολογικές καινοτομίες να το χαρακτηρίζουν, το RZ 450e αποτελεί την πρόταση της Lexus στα αμιγώς ηλεκτρικά SUV. Το αυτοκίνητο μήκους 4,8 μέτρων βασίζεται στην πλατφόρμα e-TNGA, ίδια με αυτή του Toyota bZ4X. Σχεδιαστικά το RZ 450e ξεχωρίζεται από τις έντονες ακμές στο αμάξωμα, τη φωτεινή λωρίδα LED στην ουρά και την αεροτομή με τα δύο τμήματα.

Το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης αποτελείται από δύο μοτέρ, ένα σε κάθε άξονα (e-Axle). Το εμπρός είναι ισχύος 150 kW και το πίσω 80 kW, αποδίδοντας συνδυαστικά 313 ίππους. Η ροπή ανέρχεται σε 435 Nm. Το RZ είναι το πρώτο μοντέλο της Lexus που εφοδιάζεται με την τετρακίνηση DIRECT4, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της συνεργασίας των δύο e-Axle. Το σύστημα «διαβάζει» διαρκώς τα επίπεδα πρόσφυσης των τεσσάρων τροχών, κατανέμοντας ανάλογα τη διαθέσιμη ροπή.

Lexus RZ 450e

Το RZ 450e εφοδιάζεται με μπαταρία χωρητικότητας 71,4 kWh, με την Lexus να υπόσχεται αυτονομία άνω των 400 χλμ. με μία φόρτιση, χάρη στη μέση κατανάλωση κάτω από 18 kWh/100 χλμ. Η επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα ολοκληρώνεται σε 5,6 δευτερόλεπτα, ενώ η μέγιστη ταχύτητα περιορίζεται στα 160 χλμ/ώρα.

Lexus RZ 450e

Προαιρετικά, το Lexus RZ 450e εφοδιάζεται με τεχνολογία One Motion Grip. Το σύστημα steer-by-wire σημαίνει ότι δεν υπάρχει η παραδοσιακή κολώνα τιμονιού, αλλά μία ηλεκτρική σύνδεση του τιμονιού - σχήματος «πεταλούδας» - με τους τροχούς. Οι παραγγελίες του RZ αρχίζουν άμεσα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με τις πρώτες παραδόσεις να προγραμματίζονται για τα τέλη του 2022.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!