Citroen Grand C4 SpaceTourer: Ένα ακόμα πολυμορφικό «θύμα» των SUV

Citroen Grand C4 SpaceTourer: Ένα ακόμα πολυμορφικό «θύμα» των SUV

Κώστας Μπιτσικώκος
Citroen Grand C4 SpaceTourer: Ένα ακόμα πολυμορφικό «θύμα» των SUV
Η γραμμή παραγωγής του Grand C4 SpaceTourer στο εργοστάσιο του Βίγκο, θα σταματήσει να λειτουργεί τον Ιούλιο.

Οι προτιμήσεις του κοινού αλλάζουν και μαζί η αυτοκίνηση. Άλλοτε εξαιρετικά δημοφιλή, τα πολυμορφικά αυτοκίνητα (MPV) έχουν δει πλέον το μερίδιό τους να συρρικνώνεται σημαντικά. Αιτία η… επέλαση των SUV, τα οποία συνδυάζουν την πρακτικότητα με το lifestyle.

Ένα ακόμη MPV θα περάσει σύντομα στην ιστορία, όπως ανακοίνωσε η Citroen. Πρόκειται για το Grand C4 SpaceTourer, το οποίο κατασκευάζεται στο Βίγκο της Ισπανίας. Η παραγωγή του θα σταματήσει στις αρχές Ιουλίου, αφού κατασκευαστούν τα αυτοκίνητα για τα οποία η γαλλική μάρκα έχει λάβει παραγγελίες.

Μαζί του περνάει στην ιστορία και η μακρά παράδοση – 28 ετών – της Citroen στα πολυμορφικά αυτοκίνητα, με σχεδόν 4,5 εκατ. πωλήσεις. Πλέον οι προτάσεις της γαλλικής εταιρείας σε όσους αναζητούν ένα ευρύχωρο οικογενειακό αυτοκίνητο είναι τα νέα C5 Aircross και C5 X. Υπάρχουν και μοντέλα με επταθέσιο εσωτερικό, τα αμιγώς ηλεκτρικά e-Berlingo και e-SpaceTourer.

Citroen Grand C4 SpaceTourer

Η αρχή για τα MPV της Citroen έγινε το 1994, με το επταθέσιο Evasion, το οποίο έφερε συρόμενες πίσω πόρτες. Παρέμεινε στην γκάμα της Citroen έως το 2002, όταν αντικαταστάθηκε από το C8, το οποίο πωλείτο έως τον Ιούνιο του 2014. Ενδιάμεσα, το 1998, η Citroen παρουσίασε την Xsara Picasso (σε παραγωγή από το 1999 έως το 2012). Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο ξεπέρασε σε πωλήσεις τις 1.760.000 μονάδες! Το C4 Picasso μπήκε στην γκάμα της Citroen το 2006, αρχικά με επταθέσιο και από το 2007 με πενταθέσιο εσωτερικό. Το δεύτερο σταμάτησε να παράγεται το 2020, έχοντας πλέον το όνομα C4 SpaceTourer. Το 2009 λανσαρίστηκε το C3 Picasso, ένα μικρό πολυμορφικό (έμεινε στην παραγωγή έως το 2019).

Η καλύτερη χρονιά για τα πολυμορφικά της Citroen ήταν το 2007, με την Xsara Picasso να καταγράφει 115.000 πωλήσεις και το C4 Picasso 215.000.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!