Η ελίτ της Γαλλίας προτιμάει Peugeot

Η ελίτ της Γαλλίας προτιμάει Peugeot

Κώστας Παστρίμας
Η ελίτ της Γαλλίας προτιμάει Peugeot
Η Peugeot είναι η εταιρεία που προτιμούν οι Πρόεδροι της Γαλλίας για τις μετακινήσεις τους.

Η Peugeot έχει ισχυρή παράδοση όσον αφορά την προμήθεια αυτοκινήτων για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Μεγάρου των Ηλυσίων. Η ιστορία ξεκινάει πίσω στο 1920 όταν ο τότε Πρόεδρος Αλεξάντερ Μιλεράντ επέλεξε ένα Peugeot Type 156 για τις μετακινήσεις του. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο κατασκευάστηκε στη Σοσό και ήταν το κορυφαίο της γαλλικής φίρμας εκείνη την εποχή με 6κύλινδρο κινητήρα 5.954 κ.εκ. και 25 ίππους απόδοση.

Σημαδιακό μοντέλο στην ιστορία του Μεγάρου των Ηλυσίων ήταν το Peugeot 604 με το οποίο έκανε τις μετακινήσεις του ο Βαλερί Ντ'Εστάινγκ το 1975. Η ιδιαιτερότητα του μοντέλου ήταν πως πλέον δεν ήταν μαύρο, όπως συνηθιζόταν στο προεδρικά οχήματα, αλλά ανοιχτό πράσινο λαδί. Το 1991 ο Φρανσουά Μιτεράν επέλεξε ένα Peugeot 605 σε επιμηκυμένη έκδοση, που είχε θωρακισθεί από τη Γαλλική εταιρεία Labbe. Αυτό το μοντέλο ήταν εξοπλισμένο με κινητήρα V6 170 ίππων και διάθετε θωράκιση από χάλυβα υψηλής αντοχής και αλεξίσφαιρα τζάμια. Αυτή η λιμουζίνα χρησιμοποιήθηκε κυρίως από αρχηγούς κρατών που φιλοξενούνται στη Γαλλία, όπως ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο Χόσνι Μουμπάρακ και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β'.

Peugeot

Επόμενος Πρόεδρος που απόλαυσε τα γαλλικά αυτοκίνητα στην προεδρική του θητεία ήταν ο Ζάκ Σιράκ ο οποίος χρησιμοποίησε ένα Peugeot 607. Το εντυπωσιακό στην περίπτωση του Σιράκ ήταν πως η σύζυγός του το 1984 για τις μετακινήσεις τις χρησιμοποιούσε ένα κόκκινο Peugeot 205 SR. Το 2007, ο Νικολά Σαρκοζί είχε στη διάθεσή του το εντυπωσιακό Peugeot 607 Paladine. Η συγκεκριμένη λιμουζίνα μήκους άνω των 5 μέτρων, μετασκευάστηκε σε μοντέλο «landaulet» με αναδιπλούμενη γυάλινη οροφή που καλύπτει τα πίσω καθίσματα. Μετά από αίτημα των ανθρώπων του Προέδρου Σαρκοζί, το Peugeot 607 Paladine παρελήφθη από το Μουσείο της Peugeot και στις 16 Μαΐου του 2007, η Γαλλία και ο όλος ο κόσμος εξεπλάγησαν όταν το είδαν στα Ηλύσια Πεδία. Το πρόβλημα ήταν ότι λόγω της αναδιπλούμενης οροφής, το ρεζερβουάρ ήταν μόλις 6 λίτρα κάτι που περιόριζε πολύ τις μετακινήσεις του. Τελικά, το αυτοκίνητο σταμάτησε σύντομα να χρησιμοποιείται.

Peugeot

Φτάνοντας στη σύγχρονη εποχή, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από το 2017 χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του το Peugeot 5008. Για προφανείς λόγους ασφαλείας, η Προεδρία της Δημοκρατίας έχει επιβάλει μυστικότητα στις ιδιαιτερότητες αυτού του αυτοκινήτου. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι αυτό το Peugeot 5008 κατασκευάστηκε από το εργοστάσιο της Ρένς και στη συνέχεια ανατέθηκε στη Centigon, μια εξειδικευμένη Γαλλική εταιρεία, να αναλάβει τη θωράκισή του. Για τα υπόλοιπα, οι μόνες πληροφορίες που παρέχονται αφορούν τη διάταξη των πίσω καθισμάτων (2 θέσεις αντί για 3, με συγκεκριμένη κεντρική κονσόλα), την τοποθέτηση φάρων στην μπροστινή μάσκα, και το αυτοκόλλητο με το έμβλημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας στο αμάξωμα. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία είναι άκρως απόρρητα!

Peugeot

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!