Audi RS 6: Το όνειρο του οικογενειάρχη

Audi RS 6: Το όνειρο του οικογενειάρχη

Κώστας Παστρίμας
Audi RS 6: Το όνειρο του οικογενειάρχη
Η Audi γιορτάζει τα 20 χρόνια του θρυλικού της RS 6 που αναστάτωσε πολλούς ανήσυχους οικογενειάρχες.

Πίσω στο 2002 η Audi αποφάσισε να παρουσιάσει ένα μοντέλο το οποίο έμελλε να γράψει μια πολύ ιδιαίτερη ιστορία στον κόσμο των τεσσάρων τροχών. Το RS 6 κέρδισε πολύ γρήγορα τις καρδιές των «ανήσυχων» οδηγών συνδυάζοντας με τον ιδανικό τρόπο τις υψηλού επιπέδου επιδόσεις με την άνεση στις καθημερινές μετακινήσεις. Η βασική ιδέα ήταν η ίδια σε κάθε γενιά του RS 6, με το station wagon να διαθέτει πολύ ισχυρό κινητήρα, τετρακίνηση και κορυφαίες αναρτήσεις για άψογη οδηγική συμπεριφορά.

Η πρώτη γενιά του RS 6 (C5) είχε ήδη περάσει από μια σειρά βελτιώσεων το 2001 και η Audi ήθελε κάτι παραπάνω, από το να προσθέσει απλά περισσότερη ισχύ κάτω από το καπό ενός αυτοκινήτου, στην premium μεσαία κατηγορία. Η μάρκα είχε ήδη αποκτήσει τεράστια τεχνογνωσία από τη συμμετοχή της σε διάφορες μορφές αγώνων (Le Mans), με μεγάλη επιτυχία εκείνη την εποχή. Ο πρώτος κινητήρας ήταν ένας V8 4.2 λίτρων με δύο τούρμπο ο οποίος είχε απόδοση 450 ίππους και 560Nm ροπής.

Audi

Η δεύτερη γενιά του RS 6 ήρθε το 2008 με τον κινητήρα V10 των 5.0 λίτρων να ανεβάζει την απόδοσή του στους 580 ίππους και 650Nm ροπής. Οι επιδόσεις εδώ ήταν τρομακτικές καθώς το Audi έφτανε πλέον τα 303Km/h τελικής ταχύτητας με τα 0-100Km/h να έρχονται σε μόλις 4,5 δευτερόλεπτα! Το 2013 η Audi αποφάσισε να επιστρέψει στον V8 κινητήρα παρουσιάζοντας την 3η γενιά του RS 6. Η προσπάθεια που έγινε σε αυτήν τη γενιά του μοντέλου ήταν στη μείωση του βάρους με την Audi να καταφέρνει να κατεβάσει το βάρος του αυτοκινήτου κατά 120 κιλά. Παρά το γεγονός ότι η δύναμη μειώθηκε κατά 20 ίππους, οι επιδόσεις ήταν ακόμα καλύτερες τόσο στις επιταχύνσεις όσο και στην τελική ταχύτητα.

Audi

Το 2019, τρία χρόνια πριν τα 20ά του γενέθλια, η τέταρτη γενιά του RS 6 λανσαρίστηκε στην αγορά με κινητήρα 4.0 λίτρων V8 biturbo με απόδοση 600 ίππους με ροπή ανεβασμένη στα 800Nm. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το αυτοκίνητο υποστηρίζεται από ένα mild hybrid σύστημα των 48V, βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την οικονομία σε καύσιμο. Αν και είναι λίγο βαρύτερο, το νέο RS 6 Avant φθάνει τα 0-100km/h σε 3,6 δευτερόλεπτα, ενώ χρειάζεται μόλις 12 δευτερόλεπτα για να ξεπεράσει τα 200km/h. Το σύστημα ανάρτησης είναι το Dynamic Ride Control το οποίο εξασφαλίζει δυναμικά χαρακτηριστικά στην οδήγηση.

Audi

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!