Η Lamborghini με την Diablo άνοιξε το δρόμο για τα hypercar (vid)

Η Lamborghini με την Diablo άνοιξε το δρόμο για τα hypercar (vid)

Κώστας Παστρίμας
Η Lamborghini με την Diablo άνοιξε το δρόμο για τα hypercar (vid)
H εμβληματική Diablo ήταν το πρώτο σούπερ-σπορ αυτοκίνητο με κίνηση στους τέσσερις τροχούς από τη Lamborghini.

Το 2022 η Lamborghini γιορτάζει τον V12, τον θρυλικό 12κύλινδρο κινητήρα που κινεί τα πιο εμβληματικά μοντέλα της εδώ και σχεδόν 60 χρόνια. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μοντέλα της Lamborghini που φόρεσαν αυτόν τον κινητήρα είναι η Diablo, που θα μπορούσε να θεωρηθεί ο «γενάρχης» των hypercar. Όταν έκανε το ντεμπούτο της, η Diablo ήταν τόσο μπροστά από την εποχή της που αναγνωρίστηκε ως το πρώτο υπεραυτοκίνητο που μπήκε σε παραγωγή.

lamborghini diablo

Η Diablo παρουσιάστηκε επίσημα στις 21 Ιανουαρίου 1990 κατά τη διάρκεια της Ημέρας Lamborghini στο Μόντε Κάρλο. Ο 12-κύλινδρος κινητήρας αρχικά είχε κυβισμό 5,7 λίτρων και αργότερα 6,0 λίτρα, παράγοντας μέγιστη ισχύ σχεδόν 600 ίππων στις εκδόσεις δρόμου και 655 ίππων στο μοντέλο GT1 Stradale για την πίστα, από το οποίο κατασκευάστηκαν μόνο δύο μονάδες.

lamborghini diablo

Ο «γνήσιος» V12 κινητήρας εσωτερικής καύσης στην τελική του μορφή θα βγει από την παραγωγή πριν από το τέλος του 2022, όταν θα κατασκευαστεί η τελευταία Aventador Ultimae. Από το επόμενο έτος, ο διάδοχος της Aventador θα εφοδιάζεται με μια νέα plug-in υβριδική έκδοση του κινητήρα V12.

lamborghini diablo

Η Diablo κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία της Automobili Lamborghini και στις καρδιές των φίλων της αυτοκίνησης, όχι μόνο λόγω των εκπληκτικών επιδόσεων και της οδηγικής εμπειρίας που προσέφερε. Αυτό ήταν το μοντέλο που έφερε τη Lamborghini στη σύγχρονη εποχή. Το Project 132 -όπως ονομαζόταν εσωτερικά- δημιουργήθηκε το 1985 για να αντικαταστήσει την Countach, έτσι έπρεπε να φαίνεται σπορ και μυώδης αλλά πάντα ελκυστική. Να προσφέρει την αισθητική για την οποία η Lamborghini ήταν πάντα γνωστή και να παραμείνει το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο για τα επόμενα χρόνια.

lamborghini diablo

Η συμπεριφορά της στο δρόμο ήταν κάτι που προέκυψε μέσα από την εξέλιξη, με τη βοήθεια του πρώην Παγκόσμιου Πρωταθλητή Ράλλυ, Σάντρο Μουνάρι. Με 2.903 μονάδες που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια των 11 ετών που έμεινε στην παραγωγή, η Diablo είχε τεράστια επιτυχία.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!