Citroen oli: Η γοητεία της απλότητας (vid)

Citroen oli: Η γοητεία της απλότητας (vid)

Κώστας Μπιτσικώκος
Citroen oli: Η γοητεία της απλότητας (vid)
Η Citroen επενδύει στην επιτυχία του Ami και παρουσιάζει ένα πρωτότυπο SUV που διώχνει από πάνω του οτιδήποτε το περιττό.

Πρεσβεύοντας την απλότητα στις μετακινήσεις, χωρίς να χάνονται τα ουσιώδη, η Citroen κάνει το επόμενο βήμα. Μετά την αποδοχή του Ami από το κοινό σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις, η γαλλική μάρκα παρουσιάζει το oli. Προφέρεται «ολί» και σημαίνει «all-e», δηλαδή τα πάντα ηλεκτρικά.

Το πρωτότυπο ηλεκτρικό SUV μήκους 4,2 μέτρων είναι το πρώτο Citroen με το νέο σήμα στην μάσκα. Η φιλοσοφία της γαλλικής μάρκας είναι ο περιορισμός του βάρους, ώστε μικρότερη μπαταρία να εξασφαλίζει επαρκή αυτονομία. Στην περίπτωση του oli, η μπαταρία των 40 kWh είναι αρκετή για αυτονομία 400 χλμ., καθώς χάρη στο χαμηλό βάρος η μέση κατανάλωση ενέργειας είναι 10 kWh ανά 100 χλμ. Η διαδικασία φόρτισης από το 20 στο 80% ολοκληρώνεται σε 23 λεπτά.

Citroen oli

Ο στόχος της διατήρησης του βάρους στα 1.000 κιλά επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση ελαφρών και ταυτόχρονα στιβαρών πάνελ στο αμάξωμα. Αρκετά από τα υλικά στην καμπίνα των επιβατών είναι ανακυκλώσιμα, ενώ όπως και στο Ami, το smartphone του οδηγού αναλαμβάνει το ρόλο του συστήματος πολυμέσων.

Το σχήμα «κουτί» του oli δεν είναι κορυφαίο στην αεροδυναμική απόδοση, αλλά όπως αναφέρει η Citroen δε σχεδιάστηκε για υψηλές ταχύτητες (η μέγιστη περιορίζεται στα 110 χλμ/ώρα).

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!