«Πράσινο» εσωτερικό για το Skoda Octavia

«Πράσινο» εσωτερικό για το Skoda Octavia

Κώστας Παστρίμας
«Πράσινο» εσωτερικό για το Skoda Octavia
Η Skoda κάνει το επόμενο βήμα στη βιωσιμότητα παρουσιάζοντας μια νέα γενιά ανακυκλώσιμων υλικών για το εσωτερικό των μοντέλων της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει μια σαφή οδηγία στους κατασκευαστές αυτοκινήτων ότι τουλάχιστον το 85% του βάρους του οχήματος θα πρέπει να είναι ανακυκλώσιμο. Ακόμα καλύτερα θα είναι τα πράγματα αν τα υλικά έχουν ήδη ανακυκλωθεί μία φορά, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η Skoda όχι μόνο έχει πετύχει το συγκεκριμένο ποσοστό, αλλά ανεβάζει τον πήχη έχοντας πετύχει ποσοστό 95% στη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών.

Skoda

Η διαδικασία που ακολουθεί η Skoda έχει να κάνει με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα ήδη ανακυκλωμένα υλικά τα οποία καταλαμβάνουν σημαντικό ποσοστό στο εσωτερικό των μοντέλων. Ένα όχημα αποσυναρμολογείται έτσι ώστε να μπορούν να ανακυκλωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα εξαρτήματά του. Τα μέταλλα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή νέου χάλυβα και αλουμινίου για νέα χύτευση. Τα απορρίμματα γυαλιού μετατρέπονται σε νέους υαλοπίνακες ή μονωτικό υλικό από υαλοβάμβακα. Τα πλαστικά μπορούν να μετατραπούν σε νέα καθημερινά προϊόντα, όπως κρεμάστρες ρούχων ή γλάστρες. Η Skoda χρησιμοποιεί επίσης όλο και περισσότερο ανακυκλωμένη πρώτη ύλη για την κατασκευή νέων μοντέλων, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στο Sioda Octavia, όπου σχεδόν το 1/3 των υλικών ανακυκλώνεται.

Skoda

Στον τομέα του δέρματος, η Skoda στρέφεται πλέον σε βιώσιμες διαδικασίες για την επεξεργασία του, όπως χρησιμοποιώντας ένα εκχύλισμα από φύλλα ελιάς για να δώσει μία συγκεκριμένη απόχρωση στις δερμάτινες επενδύσεις στο Enyaq iV. Τα καλύμματα καθισμάτων που περιλαμβάνονται στην έκδοση του ENYAQ iV Lodge Design Selection είναι κατασκευασμένα από νήματα, συνδυάζοντας παράλληλα φυσικό παρθένο μαλλί. Τα συγκεκριμένα νήματα είναι κατασκευασμένα από έως και 70% ανακυκλωμένα μπουκάλια PET. Η Skoda εργάζεται επίσης για την ανάπτυξη βιώσιμων υλικών με φυσικά συστατικά που θα εισέλθουν μελλοντικά στη σειρά παραγωγής. Αυτά περιλαμβάνουν ίνες ζαχαρότευτλου, ένα υποπροϊόν ζάχαρης που παράγεται
στο Ντομπρόβιτσε, κοντά στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Skoda.

Skoda

Ο Γιοχάνες Νέφτ, Μέλος Δ.Σ και Επικεφαλής τεχνολογικών εφαρμογών της Skoda :«Το να μπορείς να ανακυκλώσεις σχεδόν πλήρως ένα αυτοκίνητο αποτελεί ένα ιδανικό σενάριο για έναν κατασκευαστή με βιώσιμο προσανατολισμό. Στη Skoda και στον Όμιλο Volkswagen, έχουμε θέσει ως στόχο να ανακτήσουμε περισσότερο από 95%, πολύ περισσότερο από το 85% που έχει θέσει ως στόχο η ΕΕ. Αυτό που θέλουμε πάνω από όλα είναι να επαναχρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα ανακυκλωμένα υλικά και να τα διατηρήσουμε σε έναν κύκλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ερευνούμε συνεχώς ακόμη πιο αποτελεσματικές διαδικασίες ανακύκλωσης και νέα υλικά, κατά προτίμηση από φυσικές, ανανεώσιμες πηγές ή ακόμη και από τα απορρίμματα».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!