Τι σχέση έχει η Mazda με την ιαπωνική τέχνη Suzusan (vid)

Τι σχέση έχει η Mazda με την ιαπωνική τέχνη Suzusan (vid)

Κώστας Παστρίμας
Τι σχέση έχει η Mazda με την ιαπωνική τέχνη Suzusan (vid)
Σπάνιες και παραδοσιακές ιαπωνικές τεχνικές βρίσκουν έκφραση σε μοντέλα της Mazda όπως το CX-60.

Η Mazda, στη νέα γκάμα μοντέλων της έχει εφαρμόσει πολλές διαφορετικές τεχνικές σχεδιασμού προκειμένου να έρθει πιο κοντά στο παραδοσιακό μοτίβο της ιαπωνικής τέχνης. Δεν είναι τυχαίο ότι στο νέο Mazda CX-60 έχουν εφαρμοστεί όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του «Crafted in Japan» με μηχανικές και σχεδιαστικές τεχνικές βασισμένες στη φιλοσοφία της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Mazda

Η πιο πρόσφατη συνεργασία της Mazda έχει να κάνει με την εταιρεία του Χιρογιούκι Μουράσε ο οποίος ασχολείται με μια αρχαία τεχνική ύφανσης. Η Suzusan έχει επιτυχώς επαναφέρει την αρχαία ιαπωνική τέχνη φινιρίσματος υφασμάτων Shibori, που κυριολεκτικά σημαίνει «στρίψιμο» ή «στρίβωμα». Πράγματι, η εταιρεία του Μουράσε με έδρα το Ντίσελντορφ έχει καταξιωθεί, με κομμάτια που κοσμούν την πασαρέλα του Dior και προσελκύουν διάσημους θαυμαστές, όπως η Νάταλι Πόρτμαν.

Mazda

Οι τεχνικές Suzusan έχουν κληρονομηθεί από γενιά σε γενιά τεχνιτών για περισσότερα από 400 χρόνια και σήμερα οι νέοι δουλεύουν με τον παραδοσιακό τρόπο στις βιοτεχνίες του Αριμάτσου. Χρησιμοποιούνται τολμηρές παραδοσιακές τεχνικές σε επιλεγμένα υλικά, όπως το Κασμίρ, το μετάξι και η αλπακά σε ρούχα και μοντέρνα σχέδια. Η Mazda με την Suzusan είχαν πολλά κοινά και αυτό έφερε τις δύο εταιρείες κοντά προκειμένου να συνεργαστούν και να ανοίξουν νέους ορίζοντες έμπνευσης.

Mazda

Ο ίδιος ο Χιρογιούκι Μουράσε, τονίζει: «Δεν είναι απλώς ένα μαζικό προϊόν, αυτό που φτιάχνουμε. Το ύφασμα είναι υφαντό στο χέρι. Όταν αγγίζεις την επιφάνεια, νιώθεις αυτή την απαλότητα. Μπορείτε να δείτε τη χρωματική διαβάθμιση, η οποία δεν εκτυπώνεται ή σχεδιάζεται από κάποιον υπολογιστή. Το φτιάχνουν χέρια, δάχτυλα και ο χρόνος. Είναι η τελειότητα στην ατέλεια με έναν φυσικό τρόπο. Και αυτό είναι, νομίζω, η ιαπωνική νοοτροπία».

Βίντεο του Mazda CX-60.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!