WRC: Αυτοί είναι οι Παγκόσμιοι Τίτλοι της Toyota (vid)

WRC: Αυτοί είναι οι Παγκόσμιοι Τίτλοι της Toyota (vid)

Πάνος Σεϊτανίδης
WRC: Αυτοί είναι οι Παγκόσμιοι Τίτλοι της Toyota (vid)
Η Toyota Gazoo Racing κατέκτησε την κορυφή του κόσμου των ράλλυ αλλά αυτό δεν συνέβη για πρώτη φορά!

Η πικρή αλήθεια είναι πως οι μεγάλοι κατασκευαστές έρχονται και φεύγουν από το motorsport. Όμως κάποια από αυτούς, όποτε δηλώνουν το «παρών», το κάνουν με εμφατικό τρόπο.

Αυτό ισχύει για την Toyota, η οποία είχε τρία περάσματα από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, με το τελευταίο να είναι εν εξελίξει. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως και στα τρία, πανηγύρισε παγκόσμιο τίτλο στους κατασκευαστές!

Συνολικά στο ενεργητικό της έχει έξι – οι μισοί εξ αυτών στην τελευταία «επίθεσή» της στο WRC που ξεκίνησε το 2017. Με κορύφωση την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος της υβριδικής εποχής του σπορ.

Το πρώτο αίμα

Η παρθενική εργοστασιακή εμπλοκή της Toyota Team Europe ξεκίνησε το 1987 και κράτησε έως το 1995. Ήταν η εποχή του Group A. Η ιαπωνική εταιρεία βγήκε στις ειδικές διαδρομές αρχικά με τη Supra και μετά με τη θρυλική Celica.

Με τη λίστα οδηγών να περιλαμβάνει θρύλους των ράλλυ: Μπιορν Βάλντεγκαρντ, Γιούχα Κάνκουνεν, Κάρλος Σάινθ, Μάρκου Άλεν, Ντιντιέ Οριόλ, Κένεθ Έρικσον, Άρμιν Σβαρτς.

Εκείνη την περίοδο πήρε τους τίτλους του 1993 και του 1994, με τη Celica GT-Four ST185.

Η Toyota και το WRC

Το 1997 επέστρεψε, αυτή τη φορά με την Corolla WRC. Πρώτα βιολιά ήταν οι Σάινθ και Οριόλ, με αρκετούς… guest stars πίσω από το τιμόνι, όπως οι Μάρκους Γκρένχολμ και Φρέντι Λοϊξ.

Κατέκτησε τον τίτλο κατασκευαστών του 1999 και αποχώρησε από το σπορ, ρίχνοντας πίσω της… μαύρη πέτρα!

Η μεγάλη επιστροφή

Χρειάστηκε να περάσουν 18 χρόνια για να δούμε ξανά τους σαμουράι στις ειδικές διαδρομές. Η Toyota Gazoo Racing WRC ξεκίνησε την «επίθεσή» της το 2017 και πήρε το πρωτάθλημα κατασκευαστών τη δεύτερη κιόλας χρονιά - τότε με οδηγούς το σημερινό διευθυντή της Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα, τον Όιτ Τάνακ και τον Εσαπέκα Λάπι.

Επανέλαβε τον θρίαμβο πέρυσι με πρώτο βιολί τον πρωταθλητή στην ατομική βαθμολογία, Σεμπαστιέν Οζιέ, τον ανερχόμενο ακόμα Κάλε Ροβάνπερα και τον μαχητικό Έλφιν Έβανς.

Σεμπαστιέν Οζιέ

Μία τριάδα που παρέμεινε, με τον Λάπι να παίρνει τη θέση του Οζιέ στα μισά ράλλυ αλλά το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο: τίτλος για την Toyota!

Οι τίτλοι κατασκευαστών της Toyota

1993 – Toyota Celica GT-Four ST185
1994 – Toyota Celica GT-Four ST185
1999 – Toyota Corolla WRC
2018 – Toyota Yaris WRC
2021 – Toyota Yaris WRC
2022 – Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID

O δρόμος προς τον τίτλο

Φέτος η Toyota Gazoo Racing WRT κατέκτησε και μαθηματικά τον τίτλο στους κατασκευαστές, στον προτελευταίο γύρο της σεζόν. Δείτε το πως, βήμα προς βήμα, ράλλυ προς ράλλυ, στο video που ακολουθεί…

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!