Skoda: Οι παλιές μπαταρίες ξαναφορτίζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

Skoda: Οι παλιές μπαταρίες ξαναφορτίζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

Κώστας Μπιτσικώκος
Skoda: Οι παλιές μπαταρίες ξαναφορτίζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα!
Η Skoda παρουσιάζει το πώς αποκτούν μία δεύτερη – και εξίσου χρήσιμη – ζωή οι παλιές μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων συνοδεύουν συνήθως με 8ετή (ή για 160.000 χιλιόμετρα) εργοστασιακή εγγύηση τις μπαταρίες. Μέσα σε αυτό το διάστημα εγγυώνται ότι η απόδοσή τους δεν θα πέσει κάτω από το 70%. Τι γίνονται όμως οι μπαταρίες που μετά από αυτό το όριο χρειάζεται να αντικατασταθούν;

Προφανώς και δεν… σκοτώνουν τις μπαταρίες όταν γεράσουν. Κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαραγωγικό και επιβλαβές για το περιβάλλον. Η Skoda παρουσιάζει το πώς επαναχρησιμοποιεί τις παλιές μπαταρίες, μειώνοντας το ανθρακικό της αποτύπωμα. Οι μπαταρίες προέρχονται από τα αμιγώς ηλεκτρικά Enyaq iV αλλά και τα plug-in υβριδικά Octavia iV και Superb iV.

Η τσέχικη μάρκα του Ομίλου Volkswagen χρησιμοποιεί τις παλιές μπαταρίες ως αποθηκευτικούς χώρους ηλεκτρικής ενέργειας, έως 300 kWh. Με αυτές, π.χ. φορτίζονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στις εκθέσεις της Skoda, ή παρέχεται ενέργεια για το φωτισμό και τον κλιματισμό των χώρων πωλήσεων και σέρβις. Η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει περισσότερους από 4.000 αντίστοιχους αποθηκευτικούς χώρους ενέργειας, τα επόμενα χρόνια.

Τα αποτελέσματα από το πιλοτικό project επαναχρησιμοποίησης των μπαταριών έδειξαν κάτι ενδιαφέρον: όσο χρησιμοποιούνται ως σταθερές μονάδες αποθήκευσης ενέργειας η χωρητικότητά τους μειώνεται κατά μόλις 2% κάθε χρόνο. Αυτό αυξάνει τον κύκλο ζωής τους στα 15 έτη, με σημαντικά οφέλη στην προστασία του περιβάλλοντος.
Και όταν περάσει και αυτό το διάστημα, οι μπαταρίες περνούν από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, που επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση των πρώτων υλών (π.χ. λίθιο, νικέλιο, κοβάλτιο) στην κατασκευή νέων.

Skoda ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Photo Credits: Skoda

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!