Toyota: Αυτό είναι το νέο Prius (vid)

Toyota: Αυτό είναι το νέο Prius (vid)

Κώστας Παστρίμας
Toyota: Αυτό είναι το νέο Prius (vid)
Η 5η γενιά του εμβληματικού υβριδικού μοντέλου της Toyota παρουσιάστηκε στην Ιαπωνία.

Η Toyota έκανε την παγκόσμια παρουσίαση της νέας γενιάς του... γενεάρχη των υβριδικών, του ολοκαίνουργιου Prius, ύστερα από μια σειρά από teaser που έβγαλε τις προηγούμενες ημέρες. Το μοντέλο που ουσιαστικά έβαλε στο χάρτη τα υβριδικά μοντέλα και έγινε «βιτρίνα» της τεχνολογίας των Ιαπώνων έφτασε στην 5η γενιά του.

Με το σύνθημα «Ακριβώς στην ώρα για τον 21ο αιώνα», το Prius κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1997 ως το πρώτο υβριδικό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής στον κόσμο. Η δεύτερη γενιά του μοντέλου παρουσίασε για πρώτη φορά τη χαρακτηριστική «μονομορφική» σιλουέτα του Prius και παρείχε ακόμη καλύτερη οικονομία καυσίμου με την ενσωμάτωση ενός εξελιγμένου υβριδικού συστήματος παράλληλης σειράς (THSII).

Toyota Prius

Η τρίτη γενιά Prius παρουσίασε έναν κινητήρα 1,8 λίτρων μεγαλύτερης χωρητικότητας και πιο αποδοτικό υβριδικό σύστημα για να βελτιώσει όχι μόνο την οικονομία αλλά και την οδηγική απόδοση. Με την τέταρτη γενιά, το Prius χρησιμοποίησε την πλατφόρμα Toyota New Global Architecture (TNGA) για πρώτη φορά, για να προσφέρει βελτιωμένες περιβαλλοντικές επιδόσεις και μια εξελιγμένη οδηγική εμπειρία.

Οι συνολικές πωλήσεις του Prius στα 25 χρόνια της πορείας του παγκοσμίως έχουν φτάσει περίπου στα 5,05 εκατομμύρια μονάδες, αντιστοιχώντας σε μείωση τουλάχιστον περίπου 82 εκατομμύρια τόνων CO2 έως τον Μάρτιο του 2022.

Το Prius του 2023

Με το νέο Prius, η Toyota ανανεώνει το πιο διάσημο υβριδικό μοντέλα της, καθιστώντας το σημαντικά πιο δυναμικό, ευρύχωρο και πολύ πιο ελκυστικό οπτικά από τους προκατόχους του. Σημαντικές βελτιώσεις έχουν επίσης γίνει στο plug-in υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης.

Toyota Prius

Οι αλλαγές της Toyota ξεκίνησαν με το εξωτερικό, όπου το αυτοκίνητο βασίζεται στη μονόμορφη σιλουέτα των προκατόχων του, αλλά έχει μεγαλύτερο μεταξόνιο, χαμηλότερο κέντρο βάρους και μεγαλύτερους τροχούς (19 ιντσών στάνταρ). Η σχεδίαση μοιράζεται ομοιότητες με τη γκάμα των νέων μοντέλων της Toyota, ιδιαίτερα στο μπροστινό μέρος όπου εμφανίζονται παρόμοιοι εντυπωσιακοί προβολείς LED. Στο πίσω μέρος δεσπόζει η φωτεινή LED γραμμή από άκρη σε άκρη, που συμβαδίζει με τις σύγχρονες σχεδιαστικές τάσεις.

Η βάση του νέου Prius είναι η πλατφόρμα TNGA δεύτερης γενιάς της Toyota. Αυτή η πλατφόρμα διαθέτει γόνατα MacPherson μπροστά, διπλά ψαλίδια πίσω και είναι πιο άκαμπτη από την πλατφόρμα που χρησιμοποιείται στο απερχόμενο μοντέλο. Η Toyota λέει επίσης ότι η πλατφόρμα TNGA δεύτερης γενιάς έχει ως αποτέλεσμα βελτιωμένο κράτημα στις στροφές και καλύτερη ευστάθεια για οδήγηση σε ευθεία γραμμή.

Toyota Prius

Δύο κινητήρια συστήματα ανακοινώθηκαν στην Ιαπωνία. Το πρώτο είναι plug-in hybrid και συνδυάζει έναν τετρακύλινδρο κινητήρα Dynamic Force 2,0 λίτρων, έναν ηλεκτροκινητήρα και μπαταρίες ιόντων λιθίου χωρητικότητας 13,6 kWh, για να αποδώσει συνδυαστικά 223 ίππους (164 kW). Η Toyota ισχυρίζεται ότι αυτή η έκδοση έχει 50% μεγαλύτερη αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία από το προηγούμενο μοντέλο, αλλά δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει συγκεκριμένο αριθμό χιλιομέτρων.

Το δεύτερο σύστημα μετάδοσης κίνησης χρησιμοποιεί το Παράλληλο Υβριδικό Σύστημα της Toyota που διατίθεται με βενζινοκινητήρες 1,8 λίτρων και 2,0 λίτρων και αποδίδει έως και 193 ίππους (144 kW). Αυτό το μοντέλο διαθέτει επίσης το σύστημα τετρακίνησης E-Four της μάρκας για καλύτερη απόδοση σε οδικές επιφάνειες χαμηλής τριβής και μεγαλύτερη σταθερότητα στις στροφές.

Toyota Prius

Το Prius του 2023 ενσωματώνει την πιο πρόσφατη έκδοση του Toyota Safety Sense Το σύστημα Toyota Teammate διατίθεται επίσης στάνταρ και περιλαμβάνει Advanced Park με λειτουργία τηλεχειρισμού, επιτρέποντας τον απομακρυσμένο έλεγχο του αυτοκινήτου κατά την κίνηση μέσα και έξω από ένα χώρο στάθμευσης.

Το νέο Prius είναι επίσης εξοπλισμένο με σύστημα ηλιακής φόρτισης που παράγει αρκετή ισχύ για έως και 1.250 km οδήγησης ετησίως. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται ενώ το όχημα είναι σταθμευμένο χρησιμοποιείται για τη φόρτιση της μπαταρίας του κινητήρα. Το σύστημα παρέχει επίσης ηλεκτρική ενέργεια για τον κλιματισμό και άλλες λειτουργίες.

Στο εσωτερικό είναι επίσης ριζικά ανασχεδιασμένο σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα Prius. Στο ταμπλό δεσπόζει μια οθόνη infotainment 12,3 ιντσών, ενώ υπάρχει και ψηφιακός πίνακας οργάνων. Περιλαμβάνεται επίσης ένα σύστημα προειδοποίησης που θα ειδοποιεί τον οδηγό για επικείμενους κινδύνους, αναβοσβήνοντας τα φώτα περιβάλλοντος.

Toyota Prius

Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του νεου Toyota Prius είναι ότι διαθέτει δύο πρίζες για σύνδεση εξωτερικών ηλεκτρικών συσκευών, που μπορούν να υποστηρίξουν μέχρι 1.500 W., μία στο πίσω μέρος της κεντρικής κονσόλας και μία στο χώρο αποσκευών. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν τη λειτουργία εξωτερικής τροφοδοσίας BEV, η οποία χρησιμοποιεί τροφοδοσία μόνο από την μπαταρία χωρίς να χρειάζεται να ξεκινήσει ο κινητήρας ή τη λειτουργία εξωτερικής τροφοδοσίας HEV, η οποία επαναφορτίζει την μπαταρία από τον κινητήρα αν η υπολειπόμενη ισχύς είναι πολύ χαμηλή. Έρχεται επίσης με ένα εξωτερικό εξάρτημα τροφοδοσίας ρεύματος ως στάνταρ, έτσι ώστε να είναι δυνατή η εξωτερική τροφοδοσία με τα παράθυρα της πόρτας κλειστά για να αποτρέπεται η βροχή και τα έντομα να μπουν στο αυτοκίνητο όταν χρησιμοποιείται.

Τα μοντέλα Series Parallel Hybrid (HEV) θα κυκλοφορούν τον χειμώνα φέτος και μοντέλα Plug-in Hybrid (PHEV) θα κυκλοφορούν την άνοιξη του 2023. Στην Ευρώπη θα έρθει μόνο η plug-in υβριδική έκδοση.

Παρακολουθήστε στο παρακάτω βίντεο την παρουσίαση του νέου Toyota Prius

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!