Toyota: Παρουσιάστηκε το πρωτότυπο bZ Compact SUV

Toyota: Παρουσιάστηκε το πρωτότυπο bZ Compact SUV

Κώστας Παστρίμας
Toyota: Παρουσιάστηκε το πρωτότυπο bZ Compact SUV
Το όραμα της Toyota για το μέλλον των ηλεκτρικών SUV εκφράζεται με το συμπαγές πρωτότυπο που παρουσίασε στο Λος Άντζελες.

Το νέο Toyota bZ Compact SUV Concept έκανε το παγκόσμιο ντεμπούτο του στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Λος Άντζελες. Η Toyota με αυτό το πρωτότυπο δίνει μια εικόνα για το πώς βλέπει το μέλλον των ηλεκτρικών, επεκτείνοντας την γκάμα της εταιρείας κάτω από την ομπρέλα της μάρκας «bZ» (Beyond Zero).

toyota bz compact suv

Το πρωτότυπο, που δεν φαίνεται να είναι πολύ μακριά από την παραγωγή, στοχεύει να δείξει τι αντιπροσωπεύει ένα όχημα μηδενικών εκπομπών από περιβαλλοντική άποψη, μέσα σε ένα διασκεδαστικό, ελκυστικό πακέτο για την οδήγηση. Όταν φτάσει στην παραγωγή, πιθανότατα θα βρίσκεται κάτω από το bZ4X στην γκάμα της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

toyota bz compact suv

Εξωτερικά, η Toyota έδωσε στο bZ Compact SUV επιθετικό και αθλητικό σχήμα, ενώ παραμένει πιστή στη σχεδιαστική φιλοσοφία της σειράς bZ. Ορισμένα στοιχεία, όπως τα χαρακτηριστικά εμπρός φωτιστικά σώματα, που συνδέονται με μια φωτεινή ράβδο, είναι αρκετά οικεία, αλλά γενικά η σχεδίαση είναι φρέσκια. Μεγάλη σημασία έχει δοθεί στην αεροδυναμική του αμαξώματος, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί ο συντελεστής οπισθέλκουσας.

toyota bz compact suv

Σύμφωνα με τη φιλική προς το περιβάλλον «Beyond Zero» φιλοσοφία της Toyota, η καμπίνα του πρωτότυπου περιλαμβάνει εξαρτήματα κατασκευασμένα από φυτικά και ανακυκλώσιμα υλικά, όπως τα καθίσματα. Το εσωτερικό επίσης έχει έναν αέρα οικειότητας, με τη συνολική διάταξη να έχει μεγάλη ομοιότητα με το bZ4X. Στο επίκεντρο βρίσκονται η κυρτή οθόνη του συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας και ο πίνακας οργάνων, που συνεργάζονται με έναν ψηφιακό βοηθό που ονομάζεται Yui για να παρέχει πληροφορίες στους επιβάτες με τη μορφή φωτεινών και ηχητικών ενδείξεων μέσα στην καμπίνα.

toyota bz compact suv

Το πιο χαρακτηριστικό σημείο στο εσωτερικό του πρωτότυπου αυτού οχήματος είναι το κομμένο (yoke) τιμόνι, το οποίο πάντως δεν είναι πολύ πιθανό να φτάσει στην παραγωγή.

toyota bz compact suv

Πέρα από τις πρώτες εικόνες, η Toyota δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το bZ Compact SUV, όπως διαστάσεις και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά. Ακόμα και το όνομα είναι προφανώς προσωρινό, αφού έτσι κι αλλιώς μιλάμε για conccept. Περισσότερες λεπτομέρειες θα αποκαλυφθούν στις 22 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!