Η Skoda θέλει να βάλει τέλος στα ατυχήματα σε ισόπεδες διαβάσεις τρένων (vid)

Η Skoda θέλει να βάλει τέλος στα ατυχήματα σε ισόπεδες διαβάσεις τρένων (vid)

Κώστας Μπιτσικώκος
Η Skoda θέλει να βάλει τέλος στα ατυχήματα σε ισόπεδες διαβάσεις τρένων (vid)
Άρχισαν δοκιμές μίας νέας εφαρμογής στο σύστημα πολυμέσων του αυτοκινήτου, η οποία ειδοποιεί τον οδηγό όταν πλησιάζει τρένο.

Όπως μαρτυρούν τα σταστιστικά στοιχεία διεθνώς, οι ισόπεδες διαβάσεις αποτελούν άκρως επικίνδυνα σημεία, καθώς εκεί σημειώνεται το 27% όλων των σοβαρών ατυχημάτων με τρένα. Από αυτό το ποσοστό, το 17,8% αφορά σύγκρουση του τρένου με άλλο όχημα (π.χ. αυτοκίνητο που επιχειρεί να διασχίσει τη διάβαση) και το υπόλοιπο 9,1% παράσυρση πεζού. Και η αιτία είναι ξεκάθαρη: σχεδόν το 98% των συγκρούσεων σε ισόπεδες διαβάσεις οφείλονται σε μη τήρηση του ΚΟΚ. Τα ατυχήματα σε ισόπεδες διαβάσεις αποτελούν – δυστυχώς – συχνό φαινόμενο και στην Ελλάδα.

Η τεχνολογία cloud αναμένεται να βελτιώσει αισθητά την οδική ασφάλεια τα επόμενα χρόνια και σε αυτόν τον τομέα, καθώς θα επιτρέπει στα αυτοκίνητα να επικοινωνούν με τα τρένα καθώς πλησιάζουν την ισόπεδη διάβαση. Η Skoda άρχισε τις δοκιμές σχετικής εφαρμογής σε πιλοτικό στάδιο στην Τσεχία, σε συνεργασία με τη σιδηροδρομική εταιρεία Leo Express.

Οι κάτοχοι αυτοκινήτων Skoda μπορούν ήδη να κατεβάσουν τη σχετική εφαρμογή στο σύστημα πολυμέσων του οχήματός τους, η οποία θα τους ενημερώνει ότι πλησιάζει τρένο στο σημείο της ισόπεδης διάβασης. Η ειδοποίηση είναι τόσο οπτική στην κεντρική οθόνη όσο και ακουστική, με ηχητικό σήμα. Η Skoda βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλους παρόχους σιδηροδρομικού έργου στην Ευρώπη, ώστε το δίκτυό τους να ενσωματωθεί στη συγκεκριμένη εφαρμογή.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε όλα τα μοντέλα της Skoda, με την προϋπόθεση ότι είναι εξολισμένα με την τρίτη γενιά του Modular Infotainment Matrix. Μάλιστα ενημερώνει και για άλλους κινδύνους, όπως στην περίπτωση που κάποιο όχημα κινείται ανάποδα στον αυτοκινητόδρομο.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!