Mazda: Τι συμβολίζει ο χάρτινος γερανός Origami

Mazda: Τι συμβολίζει ο χάρτινος γερανός Origami

Κώστας Παστρίμας
Mazda: Τι συμβολίζει ο χάρτινος γερανός Origami
Ο διάσημος χάρτινος γερανός είναι συνδεδεμένος με την ψυχαγωγία, την τέχνη, την εκπαίδευση αλλά και την... Mazda.

Στην Ιαπωνία, ο γερανός είναι σύμβολο μακροζωίας και τύχης και σύμφωνα με τη λαϊκή ιαπωνική παράδοση, ο χάρτινος γερανός συμβολίζει πολλά περισσότερα από τη μαεστρία του να μετατρέπεις μία κόλλα χαρτί σε ένα εμβληματικό πουλί. Σύμφωνα με τον μύθο του Senbazuru, όποιος διπλώνει χίλιους χάρτινους γερανούς θα πραγματοποιηθεί μια ευχή του.

Μία από αυτές τις ευχές την έκανε η Σαντάκο Σασάκι πίσω στο 1945 όταν απέκτησε σημαντικά ιατρικά προβλήματα από την πτώση της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Η Σασάκι αποφάσισε να ακολουθήσει τον μύθο και δίπλωσε 1.000 γερανούς προκειμένου να γίνει καλά, κάτι που έγινε αστικός μύθος στην κοινωνία.

Mazda

Στο σημείο που έζησε η Σασάκι δημιουργήθηκε ένα Μνημείο Ειρήνης το οποίο συμβολίζει έναν χάλκινο γερανό. Αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς και πιο αναγνωρισμένες μορφές Origami και δωρίστηκε από τον βραβευμένο Ιάπωνα με Νόμπελ Φυσικής, Χιντέκι Γιουκέβα.

Το Origami θεωρείται μια πολύ παλιά μορφή τέχνης, αλλά η προέλευσή του είναι άγνωστη. Το μυστικό για το δίπλωμα χιλίων γερανών είναι το πρώτο γνωστό βιβλίο για το Origami και εκδόθηκε το 1797. Παράγοντες όπως η διαθεσιμότητα χαρτιού και ο ελεύθερος χρόνος είναι σημαντικά στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν σκέφτεστε την ιστορία του Origami: η τέχνη απαιτεί πόρους και ώρες, και φυσικά, έμπνευση.

Mazda

Στην πραγματικότητα, ο φαινομενικά απλός γερανός είναι ένα τεχνικό θαύμα, γεγονός που τον καθιστά επίσης ένα αποτελεσματικό εργαλείο διδασκαλίας. Η χειροτεχνία μπορεί επίσης να ενισχύσει τις γλωσσικές δεξιότητες, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν πώς να επικοινωνούν σωστά κάθε βήμα.

Mazda

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!