Suzuki Jimny: Οι Ευρωπαίοι θέλουν το 5θυρο μοντέλο, η Suzuki λέει «όχι» (vid)

Suzuki Jimny: Οι Ευρωπαίοι θέλουν το 5θυρο μοντέλο, η Suzuki λέει «όχι» (vid)

Κώστας Μπιτσικώκος
Suzuki Jimny: Οι Ευρωπαίοι θέλουν το 5θυρο μοντέλο, η Suzuki λέει «όχι» (vid)
Η πρακτική έκδοση του ικανότατου εκτός δρόμου μοντέλου παρουσιάστηκε στην Ινδία, αλλά στο πλάνο λανσαρίσματός του δεν περιλαμβάνεται η ευρωπαϊκή αγορά.

Σπάνια ένα αυτοκίνητο που λανσάρεται στην Ινδία προκαλεί τόσο «θόρυβο» στην Ευρώπη. Στην έκθεση Auto Expo 2023 έκανε πρεμιέρα η 5θυρη έκδοση του Jimny. Το off-road μοντέλο θα κατασκευάζεται στην Ινδία και στα πλάνα της Suzuki είναι να διατίθεται επίσης σε Αφρική και Λατινική Αμερική. Όχι όμως στη Γηραιά Ήπειρο.

Ο λόγος είναι ο παλαιάς τεχνολογίας κινητήρας του, ο οποίος δεν πληροί τις προδιαγραφές ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε και το τρίθυρο Jimny σταμάτησε να πωλείται στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ είναι διαθέσιμη η επαγγελματική του έκδοση, χωρίς πίσω καθίσματα.

Κινητήρας είναι ο 1.5 βενζίνης, με ισχύ 105 ίππων και ροπή 134 Nm (στις 4.000 σ.α.λ.). Συνδυάζεται είτε με μηχανικό 5 σχέσεων είτε με αυτόματο 4 σχέσεων και βέβαια την τετρακίνηση AllGrip Pro. Το βάρος του 5θυρου Jimny ανέρχεται σε 1.200 κιλά. Η Maruti Suzuki δεν έδωσε στοιχεία για τις επιδόσεις ή την κατανάλωση του μοντέλου, οι οποίες θα είναι λίγο χειρότερες από το τρίθυρο Jimny λόγω του αυξημένου βάρους.

Το μεγαλύτερο Jimny φθάνει σε μήκος τα 3,98 μέτρα, είναι δηλαδή κατά 34 εκατοστά μακρύτερο από το 3θυρο μοντέλο. Και πάλι το εσωτερικό του μπορεί να φιλοξενήσει 4 άτομα, καθώς το πλάτος δεν αλλάζει. Ο χώρος αποσκευών έχει όγκο 208 λίτρα (332 λίτρα με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα), ενώ η απόσταση από το έδαφος ανέρχεται σε 21 εκατοστά.

Οπτικά, το 5θυρο μοντέλο δείχνει ως μία επιμηκυμένη έκδοση του γνωστού Jimny, ώστε να αυξηθεί το μεταξόνιο και να προστεθούν οι πόρτες για τους πίσω επιβάτες. Κατά τα λοιπά, η σχεδιαστική φιλοσοφία της Suzuki παραμένει και στο Jimny 5d, ενώ το εσωτερικό είναι αναβαθμισμένο με οθόνη αφής 9 ιντσών στο ταμπλό για το σύστημα πολυμέσων.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!