Nissan e-4ORCE: Ανθεκτικό σε όλες τις συνθήκες (vid)

Nissan e-4ORCE: Ανθεκτικό σε όλες τις συνθήκες (vid)

Κώστας Παστρίμας
Nissan e-4ORCE: Ανθεκτικό σε όλες τις συνθήκες (vid)
Το Nissan e-4ORCE διασχίζει τα Πυρηναία για ένα ηλεκτρικό test drive, μέσα από τρεις χώρες.

Η Nissan αποφάσισε να βάλει δύσκολα στο σύστημα e-4ORCE οργανώνοντας ένα σκληρό πέρασμα από τα Πυρηναία Όρη. Το οδοιπορικό περιελάμβανε πέρασμα από τρεις χώρες με εκκίνηση την παγωμένη και ολισθηρή Γερμανία και άφιξη στο ξηρότερο και φωτεινότερο ανοιξιάτικο σκηνικό των Άλπεων.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η οδήγηση στην παγωμένη πίστα της Ανδόρα σε υψόμετρο 2.400 μέτρων με τις ακραίες χειμερινές συνθήκες και αυτή η δοκιμασία έβαλε δύσκολα στο σύστημα e-4ORCE της Nissan. Τα μοντέλα που πήραν μέρος σε αυτό το ακραίο ταξίδι ήταν το ηλεκτρικό Ariya και το X-Trail που χρησιμοποιεί την υβριδική τεχνολογία e-Power.

Nissan

Το καινοτόμο σύστημα τετρακίνησης e-4ORCE σχεδιάστηκε για χρήση είτε στα αμιγώς ηλεκτρικά συστήματα κίνησης της Nissan (Ariya), είτε με το πρωτοποριακό σύστημα e-POWER (X-Trail). Και στις δύο περιπτώσεις, οι τροχοί κινούνται αποκλειστικά από ηλεκτρικούς κινητήρες που τροφοδοτούνται από την μπαταρία. Το σύστημα χρησιμοποιεί την μπαταρία για να τροφοδοτεί ένα σύστημα διπλού κινητήρα ομοιόμορφα κατανεμημένο σε κάθε άξονα για ανεξάρτητο έλεγχο των τροχών.

Nissan

Με το e-4ORCE, η ροπή κατανέμεται μπροστά και πίσω για να μεγιστοποιηθεί η πρόσφυση των ελαστικών, ανάλογα με τις συνθήκες του οδοστρώματος και την κατάσταση του οχήματος, ενώ το φρενάρισμα ελέγχεται ξεχωριστά, για κάθε έναν από τους τέσσερις τροχούς. Χάρη σε αυτόν τον ακριβή έλεγχο του συστήματος διπλού μοτέρ και τις δυνατότητες διανυσματικής ροπής πέδησης, το όχημα διατηρεί τη σωστή πορεία, είτε ο δρόμος είναι βρεγμένος - γλιστερός, είτε καλύπτεται από χιόνι.

Nissan

Η Αντιπρόεδρος Σχεδιασμού Προϊόντων της Nissan AMIEO, Κλιόντνα Λάιονς, σχολίασε: «Το e-4ORCE είναι η τελευταία από τις πολλές προοδευτικές τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν από τη Nissan, όλα αυτά τα χρόνια. Η ηλεκτροκίνηση μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε ένα τεράστιο άλμα στην αποτελεσματικότητα και την απόκριση της τεχνολογίας κίνησης και στους 4 τροχούς. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι πελάτες μας θα εκτιμήσουν το e-4ORCE στο Ariya και το νέο X-Trail, ακόμα κι αν μπορεί να μην το γνωρίζουν καν ότι λειτουργεί στο παρασκήνιο».

Δείτε τις περιπέτειες της Nissan.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!