Kia EV9: Αυτονομία 540 χλμ. και ισχύς έως 385 ίππους (vid)

Kia EV9: Αυτονομία 540 χλμ. και ισχύς έως 385 ίππους (vid)

Kia EV9: Αυτονομία 540 χλμ. και ισχύς έως 385 ίππους (vid)
Η Kia δημοσίευσε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της ναυαρχίδας της, η οποία θα αρχίσει να πωλείται το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Στην κορυφή της γκάμας της Kia, από τεχνολογικής πλευράς αλλά και διαστάσεων, θα τοποθετηθεί το EV9. Το μεγάλο ηλεκτρικό SUV βασίζεται στην πλατφόρμα E-GMP, ίδια με αυτή του EV6 (το δοκιμάσαμε στο gMotion by gazzetta) και προσφέρει μεγάλη αυτονομία, υψηλή ταχύτητα φόρτισης χάρη στο σύστημα 800V και δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3. Οι παραγγελίες θα αρχίσουν από την Νότια Κορέα εντός της άνοιξης και θα ακολουθήσουν επιλεγμένες αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Η σχεδίαση του EV9 είναι εμπνευσμένη από τη φιλοσοφία «Opposites United» της Kia, η οποία αξιοποιεί τη δημιουργική ένταση που δημιουργείται από τις αποκλίνουσες αξίες της φύσης και του νεωτερισμού για να προσφέρει ένα αρμονικό σύνολο. Οι σχεδιαστές της Kia έχουν συνδυάσει έναν μοναδικό συνδυασμό κομψών, γλυπτών σχημάτων και σίγουρης, διεκδικητικής γεωμετρίας για να προσφέρουν ένα εντυπωσιακά σύγχρονο και διαφορετικό SUV.

Το Kia EV9 προσφέρεται σε εξαθέσια και επταθέσια διάταξη, με δυνατότητα διαμόρφωσης του εσωτερικού, ανάλογα με τις ανάγκες. Φθάνει σε μήκος τα 5,01 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο τα 3,1 μέτρα. Φαρδύ (1,98 μ.) και ψηλό (1,75 μ.), το αμάξωμα του EV9 έχει επιβλητική παρουσία στο δρόμο. Οι τροχοί – ανάλογα με την έκδοση – είναι διαστάσεων 19, 20 και 21 ιντσών.

Εκδόσεις ηλεκτροκινητήτων - μπαταρίας

Η πλατφόρμα E-GMP επιτρέπει στο EV9 να διατίθεται σε αρκετές εκδόσεις ηλεκτροκινητήρων και μπαταρίας. Η βασική έκδοση RWD (με κίνηση στους πίσω τροχούς) κάνει χρήση μπαταρίας 76,1 kWh, ενώ η RWD Long Range και η τετρακίνητη AWD εφοδιάζονται με μπαταρία 99,8 kWh. Η αυτονομία φθάνει έως τα 541 χλμ. στον κύκλο δοκιμών WLTP για την έκδοση RWD Long Range.

Kia EV9

Το EV9 RWD Long Range έχει ένα ηλεκτρικό μοτέρ 204 ίππων και 350 Nm ροπής, το οποίο προσφέρει επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα σε 9,4 δευτερόλεπτα. Η βασική έκδοση RWD του EV9 διαθέτει πιο ισχυρό ηλεκτροκινητήρα (218 ίπποι), που χάρη και στο μικρότερο βάρος βελτιώνει το 0-100 χλμ/ώρα σε 8,2 δλ.

Το EV9 AWD κάνει χρήση δύο ηλεκτροκινητήρων, οι οποίοι αποδίδουν συνδυαστικά ισχύ 385 ίππων και ροπή 600 Nm. Σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία 0-100 χλμ/ώρα διαρκεί μόλις 6 δλ.
Μελλοντικά θα προσφέρεται η δυνατότητα απόκτησης της λειτουργίας Boost, που αυξάνει τη ροπή στα 700 Nm και μειώνει το χρόνο 0-100 σε 5,3 δλ.

Η υψηλότερη δυνατή αυτονομία είναι αυτή του μοντέλου RWD Long Range με τους τροχούς 19 ιντσών και φθάνει τα 541 χλμ. Μέσω ταχυφορτιστή, είναι δυνατή η απόκτηση αυτονομίας 239 χλμ. σε μόλις 15 λεπτά φόρτισης.

Αυτόνομη οδήγηση υπό όρους

Το EV9 είναι το πρώτο Kia που θα φέρει στον εξοπλισμό του (στην έκδοση GT-line) το σύστημα αυτόνομης οδήγησης HDP (Highway Driving Pilot). Διαθέσιμο σε αυτοκινητόδρομους και όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες, το σύστημα επιπέδου 3 θα παίρνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου από τον οδηγό και θα μπορεί να αντιδρά ανάλογα με τα υπόλοιπα οχήματα.

Το HDP βασίζεται σε 15 αισθητήρες, ανάμεσά τους δύο LiDAR. Η τεχνολογία αυτή (Light Detection and Ranging) χρησιμοποιεί φως με την μορφή παλμικού λέιζερ για την μέτρηση εμβέλειας με υψηλή ακρίβεια και πιστότητα.

Kia EV9

Photo Credits: Kia

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!