Όταν ο Βασιλιάς Κάρολος επισκέφτηκε το εργοστάσιο της Nissan

Όταν ο Βασιλιάς Κάρολος επισκέφτηκε το εργοστάσιο της Nissan

Όταν ο Βασιλιάς Κάρολος επισκέφτηκε το εργοστάσιο της Nissan
Ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Λονδίνο όπου όλα είναι έτοιμα για τη βασιλική στέψη, θυμόμαστε μία επίσκεψη του Καρόλου με αυτοκινητικό ενδιαφέρον.

Με τo παγκόσμιο ενδιαφέρον να επικεντρώνεται αυτές τις ημέρες στην αναμενόμενη τελετή της βασιλικής στέψης του Καρόλου Γ’ και της συζύγου του Καμίλα, στο Αβαείο του Ουέστμινστερ του Λονδίνου, αξίζει να θυμηθούμε την επίσκεψη του Βασιλιά Καρόλου στο εργοστάσιο της Nissan, στο Σάντερλαντ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συγκεκριμένα, το 2015, ο Κάρολος είχε περιηγηθεί στην γραμμή παραγωγής του εργοστασίου της ιαπωνικής μάρκας, εκεί όπου κατασκευαζόταν το πρώτης γενιάς LEAF, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τρόπο λειτουργίας, τα προγράμματα εκπαίδευσης και φυσικά για τα μοντέλα που κατασκευάζονταν επί Βρετανικού εδάφους.

O Πρίγκιπας Κάρολος στο εργοστάσιο της Nissan

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η σχέση του Βασιλιά Καρόλου με το εν λόγω εργοστάσιο ξεκίνησε όταν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ιαπωνία το 1986, ο Κάρολος συμμετείχε σε μια παραδοσιακή Ιαπωνική τελετή Daruma για να σηματοδοτήσει την έναρξη της παραγωγής στο εργοστάσιο του Σάντερλαντ και οδήγησε ένα από τα πρωτοποριακά ηλεκτρικά οχήματα της Nissan, στο εργοστάσιο Zama της εταιρείας.

Για την ιστορία, αυτό εγκαινιάστηκε επίσημα τον Σεπτέμβριο του 1986 και λειτουργεί ακόμα. Η συνολική παραγωγή από το 1986 έως σήμερα ξεπερνά τα 10,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Ο αριθμός του προσωπικού που απασχολείται εκεί ανέρχεται σε 6.000, από 430 όταν ξεκίνησε την λειτουργία του το 1986.

O Πρίγκιπας Κάρολος στο εργοστάσιο της Nissan

Στο πλαίσιο του «Ambition 2030», η Nissan στοχεύει να γίνει μια πραγματικά βιώσιμη αυτοκινητοβιομηχανία, οδηγώντας προς έναν κόσμο καθαρότερο, ασφαλέστερο και χωρίς αποκλεισμούς. Το όραμα αυτό υποστηρίζει τον στόχο της Nissan για ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα, σε όλο τον κύκλο ζωής των προϊόντων της, έως το οικονομικό έτος 2050.

Η ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο εργοστάσιο αυτό, ξεκίνησε το 2005, όταν η εταιρεία εγκατέστησε τις πρώτες της ανεμογεννήτριες στην περιοχή. Αυτοί οι 10 ανεμοστρόβιλοι συνεισφέρουν ισχύ 6,6 MW, με το πρώτο της ηλιακό πάρκο ισχύος 4,75 MW να λειτουργεί από το 2016.

O Πρίγκιπας Κάρολος στο εργοστάσιο της Nissan

Παράλληλα, έχει γίνει μια σημαντική επέκταση στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με ένα επιπλέον φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 20 MW. Η νέα εγκατάσταση των 20 MW, θα διπλασιάσει την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καλύπτοντας το 20% των αναγκών του εργοστασίου, μέγεθος αρκετό για την κατασκευή κάθε αμιγώς ηλεκτρικού Nissan LEAF που πωλείται στην Ευρώπη. Αυτό είναι το πρώτο από τα δέκα δυνητικά επιπλέον φωτοβολταϊκά πάρκα που σχεδιάζονται στο πλαίσιο του EV36Zero.

Πρέπει να σημειωθεί πως η Nissan - Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε. έχει προχωρήσει σε μια μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών συγκροτημάτων στις εγκαταστάσεις της σε Αθήνα, Ασπρόπυργο και Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, προωθώντας και ενισχύοντας την περιβαλλοντική συνείδηση, ως αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας της. Μάλιστα για την επένδυσή της αυτή, η Nissan – Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε. απέσπασε το βραβείο Silver στην κατηγορία Green Business Model, στα φετινά Green Brand Awards.

Φωτοβολταϊκά στο εργοστάσιο της Nissan

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!