Κεντρικός αερόσακος: Πώς λειτουργεί, ποιους προστατεύει

Κεντρικός αερόσακος: Πώς λειτουργεί, ποιους προστατεύει

Newsroom
Κεντρικός αερόσακος: Πώς λειτουργεί, ποιους προστατεύει
Τα τελευταία χρόνια η αυτοκινητοβιομηχανία έχει παρουσιάσει τον κεντρικό αερόσακο, αυξάνοντας τα επίπεδα παθητικής ασφάλειας.

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν μία μακρά λίστα ηλεκτρονικών συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού, που αναλαμβάνουν την μείωση των πιθανοτήτων πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Οι κατασκευαστές όμως δεν αμελούν και τον τομέα της παθητικής ασφάλειας, την προστασία δηλαδή των επιβατών σε περίπτωση πρόσκρουσης ή σύγκρουσης.

Οι αερόσακοι οδηγού-συνοδηγού σώζουν ζωές εδώ και αρκετές δεκαετίες, με τους πλευρικούς και τους τύπου κουρτίνας να ακολουθούν. Η πιο πρόσφατη προσθήκη είναι ο κεντρικός αερόσακος, ανάμεσα στα καθίσματα οδηγού και συνοδηγού.

Αρκετές μάρκες – ανάμεσά τους και η Skoda – αρχίζουν να τους περιλαμβάνουν στο βασικό ή προαιρετικό εξοπλισμό των μοντέλων τους. Συγκεκριμένα η τσέχικη μάρκα προσφέρει στάνταρ τον κεντρικό αερόσακο στα ηλεκτρικά SUV Enyaq iV και Enyaq Coupe iV, ενώ προαιρετικά στην Octavia.

Πού είναι τοποθετημένος ο κεντρικός αερόσακος

Ο κεντρικός αερόσακος βρίσκεται στο υποβραχιόνιο του οδηγού. Η παρουσία του εκεί υποδηλώνεται από μία μικρή υφασμάτινη ετικέτα με τη λέξη «Airbag», στο πλάι του υποβραχιόνιου.

κεντρικός αερόσακος

Ποιους προστατεύει ο κεντρικός αερόσακος

Στόχος του είναι η προστασία οδηγού-συνοδηγού, κυρίως στις περιπτώσεις πλευρικής σύγκρουσης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο αερόσακος φουσκώνει σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, δημιουργώντας ένα μαλακό... τείχος που δεν επιτρέπει στα κεφάλια ή στους ώμους να χτυπήσουν μεταξύ τους.

Το σχήμα του κεντρικού αερόσακου λαμβάνει υπόψη διαφορετικούς σωματότυπους και θέσης των δύο καθισμάτων (πιο μπροστά ή πιο πίσω). Οι δοκιμές που γίνονται εξασφαλίζουν ότι ο αερόσακος θα λειτουργήσει ιδανικό ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία, την υγρασία, σκόνη στο εσωτερικό του οχήματος κλπ.

Photo Credits: Skoda Auto

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!