Audi Charging Hub: Οδηγήσαμε και φορτίσαμε τα ηλεκτρικά e-tron στο Βερολίνο (vid)

Audi Charging Hub: Οδηγήσαμε και φορτίσαμε τα ηλεκτρικά e-tron στο Βερολίνο (vid)

Audi Charging Hub: Οδηγήσαμε και φορτίσαμε τα ηλεκτρικά e-tron στο Βερολίνο (vid)
Η γερμανική μας έδωσε την ευκαιρία να βιώσουμε την καθημερινότητα όσων επιλέγουν ένα ηλεκτρικό μοντέλο της και παράλληλα έχουν δυνατότητα φόρτισης της μπαταρίας στους premium σταθμούς Audi Charging Hub.

Δεν χρειαζόταν η επίσκεψη στη Γερμανία για να καταλήξουμε στο εξής συμπέρασμα: η ανάπτυξη δικτύου ταχυφόρτισης πρέπει να προηγείται των μαζικών πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Όμως το ταξίδι που κάναμε έως το Βερολίνο, καλεσμένοι της Audi, επιβεβαίωσε το πόσο απλή γίνεται η καθημερινότητα όσων έχουν τη δυνατότητα να φορτίσουν την μπαταρία του ηλεκτρικού τους οχήματος σε fast charger.

Στο δρόμο με το σούπερ ηλεκτρικό SUV των 503 ίππων

Αφού οδηγήσαμε για περισσότερο από μία ώρα εντός και περιφερειακά του Βερολίνου το σπορ ηλεκτρικό SQ8 e-tron ισχύος 503 ίππων φθάσαμε στη συνοικία Πρεντζλάουερ Μπεργκ της γερμανικής πρωτεύουσας όπου λειτουργεί το Audi Charging Hub. Ένα από τα τέσσερα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη (τα άλλα τρία βρίσκονται σε Νυρεμβέργη, Ζυρίχη και Σάλτσμπουργκ), προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία ταχυφόρτισης, premium χαρακτήρα. Θα ακολουθήσουν και άλλα σε διάφορες χώρες, τόσο το 2023 όσο και τα επόμενα χρόνια.

Audi e-tron

Η ιδέα της Audi ήταν να δημιουργήσει σταθμούς ταχυφορτιστών, χρησιμοποιώντας ως χώρους αποθήκευσης της ενέργειας μπαταρίες από παλαιότερα ηλεκτρικά οχήματα που χρησιμοποιούνταν σε αυτοκίνητα δοκιμών. Τώρα έχουν μία «δεύτερη ζωή» ως τεράστια... power banks, με προσδόκιμο ζωής αρκετά ακόμα χρόνια.

Δύο τεράστια... power banks

Κάθε ένα από τα δύο power cubes του σταθμού περιλαμβάνει 198 συστοιχίες μπαταριών, οι οποίες φορτίζουν από το ηλεκτρικό δίκτυο σε ώρες που η ζήτηση δεν είναι μεγάλη (π.χ. τη νύχτα). Αυτή η επιλογή καθιστά τα Audi Charging Hub ενεργά ακόμα και όταν υπάρχει διακοπή ρεύματος. Κάθε power cube προσφέρει ισχύ φόρτισης έως 320 kW, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να φορτίζουν ταυτόχρονα δύο αυτοκίνητα με ισχύ 160 kW.

Audi Charging Hub

Η συγκεκριμένη γειτονιά στο Βερολίνο επελέγη αφενός διότι η έρευνα της Audi έδειξε ότι σε κοντική απόσταση κατοικούν αρκετοί ιδιοκτήτες ηλεκτρικών Audi και αφετέρου διότι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αρκετές δραστηριότητες, σύντομες ή μεγαλύτερης διάρκειας, όσο χρόνο φορτίζεται η μπαταρία. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα Audi Charging Hub που περιλαμβάνουν lounge για να περνούν οι οδηγοί το χρόνο τους, εδώ έχει επιλεγεί ένα διαφορετικό concept. Ακριβώς δίπλα είναι ένα σούπερ μάρκετ με υψηλής ποιότητας προϊόντα, εντός του οποίου υπάρχει και εστιατόριο. Σε μικρή απόσταση υπάρχει ένα πάρκο (για βόλτα ή τρέξιμο) αλλά και παιδική χαρά.

Πώς και πόσο φορτίζεις

Οι ταχυφορτιστές της Audi είναι πλήρως λειτουργικοί για ΑμεΑ, ενώ μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν ιδιοκτήτες EV και από άλλες μάρκες. Οι κάτοχοι ηλεκτρικών Audi έχουν όμως μία σειρά από πλεονεκτήματα: χαμηλή χρέωση (μόλις 0,35 ευρώ ανά kWh, πολύ πιο φθηνά από την Ελλάδα) και δυνατότητα προκράτησης της θέσης αρκετό καιρό πριν. Μία μπάρα ανεβαίνει – όπως στα ιδιωτικά πάρκινγκ – καθιστώντας «ρεζερβέ» τη θέση. Αρκεί ο οδηγός να εμφανιστεί στο σημείο έως και 15 λεπτά μετά τον προκαθορισμένο χρόνο.

Ο κάτοχος του Audi e-tron σκανάρει την ειδική κάρτα στην ψηφιακή οθόνη προκειμένου να αρχίσει η φόρτιση. Όπως μας είπε ο Κρίστιαν Χάρτμαν, εκπρόσωπος της Audi στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, ο μέσος όρος φόρτισης στα Audi Charging Hub είναι 20-25 λεπτά. Χρόνος αρκετός για να φορτίσει σε ικανοποιητικό επίπεδο η μπαταρία, ενώ παράλληλα κάνουν τα ψώνια τους ή απολαμβάνουν ένα καφέ ή σύντομο γεύμα. Τα Audi Charging Hub αποτελούν φυσικά την εξαίρεση, όμως ο κανόνας λέει ότι οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών Audi έχουν πρόσβαση σε περίπου 500.000 σημεία φόρτισης σε 27 ευρωπαϊκές χώρες.

Μετά το σύντομο γεύμα, αλλάξαμε το SQ8 e-tron με ένα Q4 e-tron και πήγαμε στο πρώην αεροδρόμιο του Τέμπελχοφ. Εκεί διεξαγόταν το φεστιβάλ βιωσιμότητας Greentech, του οποίου η Audi είναι Global Partner. Αλλά για αυτό θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο του gMotion.

Audi Charging Hub

Photo Credits: Audi

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!