Audi Q4 e-tron: Μεγαλύτερη αυτονομία, πιο γρήγορη φόρτιση

Audi Q4 e-tron: Μεγαλύτερη αυτονομία, πιο γρήγορη φόρτιση

Κώστας Μπιτσικώκος
Audi Q4 e-tron: Μεγαλύτερη αυτονομία, πιο γρήγορη φόρτιση
Η Audi αναβαθμίζει το βασικό της ηλεκτρικό μοντέλο με μία σειρά από ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Στην εποχή της ηλεκτροκίνησης οι κατασκευαστές θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πιο συχνά και πιο ουσιαστικά ανανεώσεις στα μοντέλα τους. Και αυτό διότι πέρα από το hardware θα επεμβαίνουν και στο software, με οφέλη σε επιδόσεις, αυτονομία, φόρτιση.

Η Audi παρουσίασε την ανανεωμένη έκδοση του Q4 e-tron, του compact SUV που έχει συμβάλλει στην άνοδο πωλήσεων της γερμανικής μάρκας. Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν τη ρύθμιση της ανάρτησης, την αναβάθμιση του εξοπλισμού και την ταχύτερη φόρτιση της μπαταρίας. Διαθέσιμο σε πισωκίνητες και τετρακίνητες (quattro) εκδόσεις, πωλείται στη Γερμανία από 52.950 ευρώ. Στις εκδόσεις προστίθεται η S line, που περιλαμβάνει ζάντες αλουμινίου 21 ιντσών, σκουρόχρωμα κρύσταλλα φωτιστικών σωμάτων και αποκλειστικά χρώματα αμαξώματος.

Όλα τα Q4 e-tron εφοδιάζονται με την μεγάλη μπαταρία, καθαρής χωρητικότητας 77 kWh. Η βελτίωση στη χημεία της μπαταρίας έχει ως αποτέλεσμα ο χρόνος ταχυφόρτισης DC από το 10 στο 80% να διαρκεί πλέον 28 λεπτά (υπό ιδανικές συνθήκες). Τα πισωκίνητα μοντέλα φορτίζουν με ισχύ έως 135 kW, ενώ τα quattro έως 175 kWh.

Όταν ο οδηγός προγραμματίσει ταξίδι μέσω του e-tron route planner που περιλαμβάνει σταθμούς ταχυφόρτισης, ενεργοποιείται η λειτουργία preconditioning της μπαταρίας ώστε να περιοριστεί ο χρόνος φόρτισης. Για πρώτη φορά είναι διαθέσιμη στο Audi Q4 e-tron η λειτουργία post-conditioning, ώστε η θερμοκρασία της μπαταρίας να μην ξεπεράσει ένα στάνταρ επίπεδο.

Audi Q4 e-tron

O πίσω ηλεκτροκινητήρας (και στις τετρακίνητες εκδόσεις) είναι τεχνολογίας PSM (μόνιμου μαγνήτη) που – σύμφωνα με την Audi – εξασφαλίζει καλύτερη αποδοτικότητα και περισσότερη ισχύ. Για παράδειγμα, η αυτονομία της έκδοσης Q4 Sportback 45 e-tron φθάνει τα 562 χλμ (στον κύκλο WLTP).

Η ισχύς στις πισωκίνητες εκδόσεις Q4 45 e-tron και Q4 Sportback 45 e-tron ανέρχεται σε 286 ίππους, με τη διαδικασία επιτάχυνσης 0-100 χλμ/ώρα να ολοκληρώνεται σε 6,7 δλ. Ο χρόνος 0-100 βελτιώνεται στα 6,6 δλ. για τα Q4 45 e-tron quattro και Q4 Sportback 45 e-tron quattro (επίσης με 286 ίππους). Κορυφαία μοντέλα είναι τα Q4 55 e-tron quattro και Q4 Sportback 55 e-tron quattro με 340 ίππους και 0-100 χλμ/ώρα σε 5,4 δλ. Σε όλες τις εκδόσεις η μέγιστη ταχύτητα περιορίζεται στα 180 χλμ/ώρα.

Η Audi άλλαξε επίσης τη ρύθμιση της ανάρτησης για πιο δυναμική οδική συμπεριφορά και καλύτερη αίσθηση στο τιμόνι. Στη σπορ ανάρτηση το αμάξωμα χαμηλώνει κατά 15 χιλιοστά.

Στον προαιρετικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται σύστημα υποβοήθησης αλλαγής λωρίδας (σε συνεργασία με το adaptive cruise assist) για ταχύτητες άνω των 90 χλμ/ώρα στον αυτοκινητόδρομο. Στο βασικό εξοπλισμό είναι ο ψηφιακός πίνακας οργάνων 10,25 ιντσών, όπως επίσης τα Audi MMI navigation plus και Audi connect Navigation & Infotainment. Στάνταρ είναι και η ηλεκτρικά ανοιγόμενη πόρτα του χώρου αποσκευών, όπως και τα θερμαινόμενα εμπρός καθίσματα.

Photo Credits: Audi

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!