Kia EV5: To επόμενο ηλεκτρικό της μάρκας από την Κορέα

Kia EV5: To επόμενο ηλεκτρικό της μάρκας από την Κορέα

Κώστας Μπιτσικώκος
Kia EV5: To επόμενο ηλεκτρικό της μάρκας από την Κορέα
H στρατηγική της Kia στην ηλεκτροκίνηση προβλέπει το λανσάρισμα μικρών και μεσαίων μοντέλων για την αγορά της Ευρώπης.

Το δρόμο που θα ακολουθήσει έως τον πλήρη εξηλεκτρισμό της γκάμας της, παρουσίασε η Kia στην εκδήλωση «EV Day», η οποία θα διεξάγεται σε ετήσια βάση. Η κορεάτικη μάρκα αφενός θα εμπλουτίσει τη γκάμα της με νέα ηλεκτρικά μοντέλα (με βάση τα χαρακτηριστικά κάθε αγοράς) και αφετέρου θα επενδύσει στην ανάπτυξη δικτύου ταχυφορτιστών. Η Kia ανακοίνωσε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου EV5 και αποκάλυψε δύο ηλεκτρικά πρωτότυπα, τα EV3 και EV4.

Kia concept EV3
To πρωτότυπο compact SUV, EV3

Στόχος της μάρκας είναι να πουλάει ετησίως 1 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2026 και 1,6 εκατ. από το 2030. Για να το πετύχει θα διευρύνει τη γκάμα των EV προς τα κάτω, με τα EV3, EV4 και EV5, που θα έχουν εύρος τιμών από 35.000 έως 50.000 ευρώ. Στην Ευρώπη θα εστιάσει στα μικρά και μεσαία ηλεκτρικά, ενώ στην Κίνα στα μεσαία και μεγάλα.

Kia EV5

Το EV5 είναι το τρίτο ηλεκτρικό νέας γενιάς της Kia, που βασίζεται στην πλατφόρμα E-GMP. Το μήκος του (4,61 μέτρα) το τοποθετεί ανάμεσα στην compact και την μεσαία κατηγορία. Σχεδιαστικά παραμένει «πιστό» στη φιλοσοφία ‘Opposites United’ της μάρκας, ενώ στο ευρύχωρο εσωτερικό συναντάμε το γνώριμο ψηφιακό ταμπλό.

Kia EV5

Δεν ανακοινώθηκαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά για το ευρωπαϊκών προδιαγραφών μοντέλο, όμως στην Κορέα θα υπάρχουν εκδόσεις standard, long-range και long-range AWD. Η πρώτη θα εφοδιάζεται με μπαταρία 58 kWh και κινητήρα 218 ίππων στον εμπρός άξονα. Η long-range θα έχει μπαταρία 81 kWh και το ίδιο ηλεκτρικό μοτέρ. Τέλος, η long-range AWD θα έχει έναν επιπλέον ηλεκτροκινητήρα 95 ίππων πίσω, με τη συνδυαστική ισχύ στους 306 ίππους. Η αυτονομία κάθε έκδοσης θα οριστικοποιηθεί σε επόμενο στάδιο. Θα υπάρξει και έκδοση GT, με έμφαση στη σπορ εμφάνιση και τις επιδόσεις.

Παράλληλα παρουσιάστηκαν τα Concept EV3 και Concept EV4, ένα compact SUV και ένα sedan.

Kia concept EV4
To πρωτότυπο ηλεκτρικό sedan, EV4

Photo Credits: Kia Motors

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!