Test ride Zeeho AE8+: Ο Κινέζος προφήτης

Κώστας Παστρίμας
Test ride Zeeho AE8+: Ο Κινέζος προφήτης
Το ηλεκτρικό σκούτερ πόλης της Zeeho είναι ο προπομπός μιας ολόκληρης εποχής που ίσως είναι πιο κοντά από ότι νομίζουμε.

Μπορεί στα δίτροχα η ηλεκτροκίνηση να κερδίζει έδαφος με σαφώς πιο αργό ρυθμό από ότι στα τετράτροχα, ωστόσο η στόχευση της βιομηχανίας είναι συγκεκριμένη και θα βλέπουμε ολοένα και περισσότερα μοντέλα να εμφανίζονται – όχι μόνο στον τομέα της μικροκινητικότητας αλλά ως «κανονικές» λύσεις για μετακίνηση, αστική και μη. Εδώ μπαίνει στην εικόνα η Zeeho.

Το Zeeho AE8+ είναι το πρώτο ηλεκτρικό σκούτερ της κινεζικής εταιρείας, η οποία είναι θυγατρική της CFMOTO και εξειδικεύεται στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων. Αυτό το σκούτερ έρχεται στην αγορά με τρεις διαφορετικές εκδόσεις παγκοσμίως: τα AE8, AE8+, και AE8 S+. Στην Ελλάδα, εισάγονται δύο εκδόσεις, τα AE8+ και AE8 S+.

Εμφάνιση και ποιότητα

Ας ξεκινήσουμε με την εμφάνιση και το σχεδιασμό του Zeeho AE8+. Το πρώτο πράγμα που τραβάει την προσοχή είναι το μοντέρνο σχέδιο του. Το σκούτερ διαθέτει μια μακριά επίπεδη σέλα που μπορεί άνετα να φιλοξενήσει δύο επιβάτες. Επιπλέον, το ευρύχωρο πάτωμα προσφέρει αρκετό χώρο για αποθήκευση πιο μεγάλων αντικειμένων, και διαθέτει ακόμη έναν αναδιπλούμενο γάντζο που μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμος για τη μεταφορά τσαντών ή άλλων αντικειμένων.

Zeeho AE8+

Το Zeeho AE8+ διακρίνεται για την υψηλή ποιότητα των υλικών και την προσεγμένη συναρμολόγηση. Το μόνο μικρό αρνητικό είναι το μικρό ντουλαπάκι στα αριστερά της ποδιάς, το οποίο δεν κλειδώνει και απαιτεί λίγη προσπάθεια για να ανοίξει και να κλείσει. Μέσα σε αυτό βρίσκονται οι θύρες USB (Μία USB-A και μία USB-C).

Μια από τις εντυπωσιακές λεπτομέρειες του σχεδιασμού είναι το μπροστινό φτερό του σκούτερ, το οποίο -για λόγους αεροδυναμικής- κατεβαίνει και καλύπτει μεγάλο μέρος του μπροστινού τροχού. Τα LED φώτα και το DRL LED φως μπροστά προσθέτουν στον εντυπωσιακό σχεδιασμό. Η σέλα προσφέρει πολύ καλή άνεση και υποστήριξη για τον οδηγό και τον συνεπιβάτη, ο οποίος πατάει σε ποιοτικά αναδιπλούμενα μαρσπιέ.

Zeeho AE8+

Τα πλαστικά είναι πολύ εντυπωσιακά, με μια διακοπτόμενη γραμμή στο πάνω και κάτω μέρος της μπροστινής πλευράς και προεξοχές στο πίσω μέρος, που δημιουργούν έναν μοναδικό αισθητικό χαρακτήρα. Τα πίσω φλας είναι επίσης εντυπωσιακά, όπως και τα μεταλλικά μαρσπιέ και τα αλουμινένια ψαλίδια που προσθέτουν πόντους στην εμφάνιση.

Εξοπλισμός και επιδόσεις

Το AE8+ διαθέτει πλούσιο στάνταρ εξοπλισμό, περιλαμβανομένων ρυθμιζόμενων μανετών φρένων, έξυπνου κλειδιού με κάρτα-κλειδί NFC, λειτουργίας Cruise Control, όπισθεν και υποβοηθούμενης κίνησης προς τα εμπρός. Επιπλέον, διαθέτει δύο αφαιρούμενες μπαταρίες με χερούλι, που είναι εύκολο να μεταφερθούν, και τρεις λειτουργίες οδήγησης που επιτρέπουν την επιλογή της επιθυμητής ταχύτητας. Οι μπαταρίες είναι τοποθετημένες κάτω από τη σέλα, όπου υπάρχει και το πολύ ποιοτικό καλώδιο φόρτισης μέσα σε μια ωραία θήκη. Αν κρατήσετε το καλώδιο σε σταθερό μέρος, μένει και λίγος έξτρα αποθηκευτικός χώρος.

Zeeho AE8+

Όσον αφορά τις επιδόσεις, το AE8+ προσφέρει τρεις λειτουργίες οδήγησης (Eco, Street, Sport) που αλλάζουν την επιτάχυνση και την τελική ταχύτητα, καθώς και λειτουργία "nitro" που προσφέρει επιπλέον ισχύ για περιορισμένο χρονικό διάστημα για την πραγματοποίηση προσπεράσεων. Αυτό που δυστυχώς δεν προσφέρει, και θα ήταν πραγματικά χρήσιμο, είναι η λειτουργία ανάκτησης ενέργειας κατά την επιβράδυνση.

Στη θέση Sport η μέγιστη ταχύτητα φτάνει μέχρι τα 100 χλμ/ώρα, και με τη χρήση του «nitro» ανεβαίνει για λίγα δευτερόλεπτα στα 110 χλμ/ώρα (για να γίνει π.χ. μια προσπέραση). Στο Street η μέγιστη ταχύτητα είναι 80 χλμ/ώρα και αυτό είναι που θα χρησιμοποιείται πιο συχνά.

Όσον αφορά την αυτονομία, το Zeeho AE8+ οι δύο αφαιρούμενες μπαταρίες επιτρέπουν αυτονομία που ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης και τις καιρικές συνθήκες μπορούν να επιστρέψουν στο σκούτερ να καλύψει αποστάσεις που κυμαίνονται από 60 έως 100 χιλιόμετρα με μία μόνο φόρτιση. Αυτό αρκεί με το παραπάνω για την καθημερινή μετακίνηση στην πόλη, αλλά ίσως και για λίγο μεγαλύτερες διαδρομές.

Zeeho AE8+

Όσον αφορά τη φόρτιση, οι αφαιρούμενες μπαταρίες μπορούν να φορτιστούν ξεχωριστά, επιτρέποντας την ευελιξία στη φόρτιση. Ο χρόνος φόρτισης εξαρτάται από την κατάσταση των μπαταριών, αλλά συνήθως κυμαίνεται από 4 έως 6 ώρες για πλήρη φόρτιση.

Συνδεσιμότητα

Το Zeeho AE8+ διαθέτει σύγχρονη τεχνολογία συνδεσιμότητας που βελτιώνει την εμπειρία του αναβάτη. Με τη χρήση της επίσημης εφαρμογής της Zeeho, οι αναβάτες έχουν πρόσβαση σε πολλές χρήσιμες λειτουργίες και πληροφορίες.

Μέσω της εφαρμογής, μπορούν να παρακολουθούν την κατάσταση του σκούτερ, συμπεριλαμβανομένης της εναπομείνασας μπαταρίας και της αυτονομίας. Αυτό τους επιτρέπει να προγραμματίζουν τις διαδρομές τους με βάση τη διαθεσιμότητα της μπαταρίας και την απόσταση που πρόκειται να καλύψουν.

Zeeho AE8+

Επιπλέον, η εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα ρύθμισης των διάφορων λειτουργιών του σκούτερ, όπως οι λειτουργίες οδήγησης (Sport, Street, Eco) και το Cruise Control. Αυτό τους επιτρέπει να προσαρμόσουν την οδήγησή τους σύμφωνα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες τους. Η εφαρμογή παρέχει επίσης πληροφορίες για την απόσταση που διανύθηκε, την ταχύτητα, και άλλα στατιστικά δεδομένα που μπορούν να είναι χρήσιμα για την καταγραφή και τη βελτίωση των διαδρομών.

Συνολικά, το Zeeho AE8+ είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους αναβάτες που θέλουν να βρίσκονται μπροστά από την εποχή τους, χωρίς να θυσιάζουν την αξιόπιστη, αποτελεσματική και στιλάτη μετακίνηση. Η τιμή του είναι 5.490 ευρώ χωρίς την επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», με την οποία η τιμή πέφτει στα 3.890 ευρώ. Η ακριβότερη έκδοση AE8S+ κοστίζει 5.990 ευρώ που πέφτουν στα 4.390 ευρώ με τη βοήθεια της επιδότησης.

Φωτογραφίες: Λάμπρος Στοιχειός

Στο gmotion by gazzetta επιλέγουμε κορυφαίο εξοπλισμό ασφάλειας και προστασίας μόνο από το motomarket

motomarket

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!