Πώς να καθαρίσεις την οθόνη αφής χωρίς να την καταστρέψεις

Πάνος Σεϊτανίδης
Πώς να καθαρίσεις την οθόνη αφής χωρίς να την καταστρέψεις
Αποτελούν πια αναπόσπαστο κομμάτι του βασικού εξοπλισμού των αυτοκινήτων αλλά είναι ευαίσθητες.

Κάποτε όποιος ήθελε να αγοράσει καινούριο αυτοκίνητο, κοιτούσε ιπποδυνάμεις και τελικές ταχύτητες. Τώρα, τα δύο βασικά χαρακτηριστικά που τσεκάρουν πρώτα οι επίδοξοι αγοραστές, είναι η μειωμένη κατανάλωση και οι αυξημένες δυνατότητες συνδεσιμότητας.

Δεν λογίζεται νέο αυτοκίνητο δίχως οθόνη αφής στην κεντρική κονσόλα, με πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες να έχουν πια αυξήσει εντυπωσιακά τις ίντσες. Όμως όπως συμβαίνει σε όλο, ειδικά σε ηλεκτρονικά συστήματα, υπάρχει το ρητό: «Προσέχουμε για να έχουμε».

Ακολουθούν λοιπόν μερικές βασικές συμβουλές σχετικά με τον καθαρισμό της οθόνης αφής στο αυτοκίνητό σου, για να μην πας να καθαρίσεις δαχτυλιές και καταλήξεις να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο.

Πρώτα σβήσε την οθόνη

Η αρχή είναι λένε το ήμισυ του παντός. Σβήνεις λοιπόν την οθόνη για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι να μπορείς να εντοπίσεις ακριβώς τα σημεία που πρέπει να καθαρίσεις.

Οθόνη αφής

Ο δεύτερος είναι να αποφύγεις τη δημιουργία στατικού ηλεκτρισμού που θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποια ανεπανόρθωτη βλάβη στην οθόνη.

Τι χρειάζεσαι για τον καθαρισμό

Κι εδώ έχουμε δύο σκέλη συμβουλών. Η πρώτη αφορά στη χρήση φυσερού καθαρισμού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αρχή, ώστε να απομακρυνθεί από την οθόνη όσα μπορούν να φύγουν μόνο με τον αέρα. Πράγμα που μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να την γρατζουνίσεις.

Εναρμονισμένη με αυτό το στόχο, είναι και η χρήση ενός καθαρού, μαλακού πανιού. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε οικονομικά πανάκια μικροϊνών για τα τζάμια, που καθαρίζουν τη σκόνη δίχως να… απειλούν την επίστρωση της οθόνης.

Μην ψεκάζεις την οθόνη

Δεν λειτουργεί σαν γυάλινη επιφάνεια του σπιτιού, που πρώτα την ψεκάζεις με καθαριστικό υγρό και μετά σκουπίζεις. Όπως θα έκανες με την τηλεόραση του σπιτιού σου ή την οθόνη του υπολογιστή, πρέπει να είσαι ιδιαιτέρως προσεκτικός στις κινήσεις σου.

Οθόνη αφής

Αν πάλι αυτό δεν είναι αρκετό, μερικές σταγόνες νερού πάνω στο πανάκι μικροΐνών, θα κάνουν τη δουλειά χωρίς να χρειαστεί να καταφύγεις σε άλλες λύσεις, που σίγουρα θα βλάψουν την οθόνη σου.

Όμως σε καμία περίπτωση δεν ψεκάζεις κάποιο υγρό, γιατί αν η υγρασία από τα σταγονίδια εισχωρήσει στα ενδότερα, η ζημιά πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Μην πιέζεις την οθόνη

Στο ίδιο πλαίσιο, ο καθαρισμός απαιτεί υπομονή. Ακόμα κι αν δεν πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα με την πρώτη, απέφυγε το να ασκήσεις μεγάλη πίεση στην οθόνη.

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά

Το προφανές: η χρήση της οθόνης αφής πρέπει να γίνεται με όσο γίνεται καθαρά χέρια κι όχι με τον συνοδηγό να αλλάζει σταθμούς/ρυθμίσεις με το ίδιο χέρι που τρώει… πατατάκια.

Παράλληλα, η συχνότητα του καθαρισμού μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική. Όσο περισσότερο αφήνεις την οθόνη σε κακά χάλια, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να την καθαρίσεις από τις λιπαρές ουσίες και τη σκόνη που έχουν συσσωρευτεί.

Οθόνη αφής

Φωτογραφίες: Skoda Auto, Unsplash

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!