Τα ανησυχητικά σημάδια ότι η βενζίνη που έβαλες είναι νοθευμένη

Πάνος Σεϊτανίδης
Τα ανησυχητικά σημάδια ότι η βενζίνη που έβαλες είναι νοθευμένη
Δυστυχώς είναι φαινόμενο που παρουσιάζεται όλο και συχνότερα – όλα όσα πρέπει να κάνεις για να προστατεύσεις το αυτοκίνητό σου.

Είναι φαινόμενο των ημερών, να κυκλοφορείς στους δρόμους και να βλέπεις σφραγισμένα πρατήρια βενζίνης. Ο λόγος συνήθως είναι απλός: εντοπίστηκαν να έχουν νοθευμένα καύσιμα, τα οποία πέρα από το τεράστιο κέρδος για αυτόν που τα πουλάει, φέρνουν μεγάλους μπελάδες για εκείνον που δυστυχώς τα βάζει στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του.

Δυστυχώς, τα κακής ποιότητας καύσιμα μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματά στο όχημά σας άρα παρότι ποτέ δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος, οι προσεκτικές επιλογές θα σε γλιτώσουν από καταστροφικές συνέπειες.

Πως να επιλέξεις πρατήριο

Σίγουρα στις μέρες μας η βενζίνη αποτελεί αγαθό… πολυτελείας. Οι εποχές του «φουλάρω, παίρνω τους δρόμους κι όπου με βγάλει», αυτές με τις άσκοπες βόλτες, για τους περισσότερους αποτελούν μακρινό παρελθόν. Όμως δεν πρέπει απροβλημάτιστα, να έχεις ως πρώτη επιλογή πρατηρίου, το φθηνότερο πρατήριο.

Πρατήριο καυσίμου

Οι μεγάλες αλυσίδες ανεφοδιασμού αποτελούν μία πιο ασφαλή επιλογή διότι εκεί πραγματοποιούνται πιο σχολαστικοί έλεγχοι και σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα.

Βέβαια κι αυτό δεν εξασφαλίζει την απόλυτη ποιότητα του καυσίμου αλλά χαρίζει μία κάποια ασφάλεια. Όπως επίσης, το να έχεις σταθερή επιλογή πρατηρίου, ειδικά αν εντοπίσεις κάποιο που προσφέρει καύσιμα σε ικανοποιητική τιμή, με τα οποία ποτέ δεν είχες ενδείξεις που θα πρέπει να σε κάνουν να ανησυχείς.

Τα σημάδια αν η βενζίνη είναι νοθευμένη

Ξεκινάμε από το πιο απλό – την κατανάλωση. Αν κι εδώ μπορεί να παίζουν κι άλλοι παράγοντες ρόλο, μπορείς κάλλιστα μετά από 2-3 ανεφοδιασμούς με συγκεκριμένη ποσότητα καυσίμου από συγκεκριμένο πρατήριο, αν η κατανάλωση είναι φυσιολογική. Αν ξαφνικά οι τιμές αρχίσουν να ανεβαίνουν, αν με τα ίδια λίτρα γλίτωσες μεν κάποια ευρώ αλλά έχασες και χιλιόμετρα, τότε ίσως ήρθε η ώρα να χάσεις και τον ύπνο σου.

Κατανάλωση καυσίμου

Ενδεικτική της κακής ποιότητας καυσίμου είναι και η δυσλειτουργία του κινητήρα. Ξαφνικά κοψίματα, τυχόν ασυνήθιστη καθυστέρηση στο να ανέβουν οι στροφές, είναι σημάδια που «φωνάζουν» πως δεν πρέπει να επισκεφτείτε ξανά το ίδιο βενζινάδικο.

Τώρα, για τους πιο… ψαγμένους, αν έχεις κακό προαίσθημα, μπορείς να επιστρατεύσεις από νωρίς τις αισθήσεις σου. Ένα κακής ποιότητας καύσιμο, συνήθως πάει πακέτο με δυσάρεστη οσμή. Αν λοιπόν «μυριστείς» νοθεία, μακριά!

Τέλος, στα κακής ποιότητας καύσιμα είναι συνήθως εμφανή στην επιφάνεια κατάλοιπα αν και προφανώς, το να φράσεις σε σημείο οπτικού ελέγχου, είναι ακραίο.

Πρατήριο βενζίνης

Επειδή όμως το να την πατήσεις κι εσύ, όπως την πάτησαν κι άλλοι, δεν είναι διόλου ακραίο, έχε κατά νου τα παραπάνω την επόμενη φορά που θα θέλεις να γεμίσεις το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σου.

Φωτογραφίες: Unsplash

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!