Test Drive Opel Combo Cargo XL Business 1.5d

Test Drive Opel Combo Cargo XL Business 1.5d

Νίκος Γιαννούλας
Test Drive Opel Combo Cargo XL Business 1.5d
Kάθε επαγγελματίας γνωρίζει την τεράστια σημασία ενός αξιόπιστου, πρακτικού και οικονομικού αυτοκινήτου. Είναι το Opel Combo Cargo ο ιδανικός συνεργάτης;

Η Opel έχει δημιουργήσει, με τη δυναμική των συνεργασιών εντός του ομίλου Stellantis, μια πλήρη γκάμα ελαφρών επαγγελματικών αυτοκινήτων, χαρακτηριστικό των οποίων είναι οι πολλές εκδόσεις. Τόσο σε επίπεδο διαστάσεων όσο και μηχανικών, δεν υπάρχει περίπτωση ένας επαγγελματίας ή μια εταιρεία να μην βρει αυτό που ψάχνει.

Opel Combo Cargo XL
Image Credit: Opel

Ταυτόχρονα, τα «Γερμανικά Πολυεργαλεία» όπως ονομάζει η Opel τα επαγγελματικά της μοντέλα, δίνουν τη δυνατότητα πολλών διαφορετικών διαμορφώσεων, ώστε να ανταποκρίνονται σε μια πλειάδα χρήσεων. Η κατηγορία στην οποία ανήκει το αυτοκίνητο της δοκιμής μας, το Opel Combo Cargo XL Business 1.5d , είναι σίγουρα από τις πιο δημοφιλείς, καθώς εξυπηρετεί ένα τεράστιο εύρος αναγκών, κυρίως στον αστικό και περιαστικό ιστό.

Opel Combo Cargo XL
Image Credit: Opel

Η 5η γενιά ενός πετυχημένου μοντέλου

Η 5η γενιά Combo Cargo βασίζεται σε μία εντελώς νέα αρχιτεκτονική της Stellantis, τον αδιαμφισβήτητο Ευρωπαίο ηγέτη στο χώρο των επαγγελματικών οχημάτων. Διατίθεται στη στάνταρ έκδοση μήκους των 4,40 μέτρωνμε μεταξόνιο 2,785 μέτρα, ωφέλιμo φορτίo έως 934 κιλά (εξαιρουμένου του οδηγού) και χώρο φόρτωσης 3,3 – 3,8 m3, όπου μπορούν να φορτωθούν άνετα αντικείμενα μήκους έως 3,090 μέτρων.

Opel Combo Cargo XL
Image Credit: Opel

Η έκδοση της δοκιμής μας είναι η μακριά XL, μήκους 4,75 μέτρων, με μεταξόνιο 2,975 μέτρα και χωρητικότητα έως 4,4 m3. Το ωφέλιμο φορτίο φτάνει στα 900 κιλά, ενώ μπορεί να μεταφέρει ακόμα και επαγγελματικό εξοπλισμό μήκους έως 3,440 μέτρων, χάρη στο διαχωριστικό της καμπίνας με άνοιγμα και το αναδιπλούμενο κάθισμα συνοδηγού. Μια τεράστια ευκολία, όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε στην πράξη με τη μεταφορά ελαιοραβδιστικών.

Opel Combo Cargo XL
Image Credit: Opel


Το Opel Combo Cargo XL δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς φορτίων μεγάλου όγκου μέσω των πίσω θυρών, με χαμηλό σκαλοπάτι φόρτωσης στα μόλις 580 χιλιοστά, που αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα. Υπάρχει αρκετός χώρος ανάμεσα στους θόλους των τροχών για τη φόρτωση δύο ευρωπαλετών, ενώ η σωστή πρόσδεση των φορτίων έχει ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Υπάρχουν έξι κρίκοι πρόσδεσης στο πάτωμα και τέσσερις ακόμα προαιρετικοί, τοποθετημένοι σε μεσαίο ύψος, ώστε να ασφαλίζουν τα πάντα στη θέση τους.

Opel Combo Cargo XL
Image Credit: Opel

Χάρη στη μονή ή διπλή πλευρική συρόμενη πόρτα -η αριστερή ανήκει στον προαιρετικό εξοπλισμό- η πρόσβαση στο πίσω μέρος του Combo είναι πανεύκολη, ενώ αποτρέπεται ο κίνδυνος για χτυπήματα σε στενούς χώρους.

Opel Combo Cargo XL
Image Credit: Opel

Ένα ακόμα σημαντικό χαρακτηριστικό του εξοπλισμού του Combo είναι ο δείκτης υπερφόρτωσης. Το σύστημα βασίζεται σε αισθητήρα και μετρά το συνολικό βάρος που μεταφέρει το όχημα. Μία λευκή λυχνία LED ανάβει εάν το βάρος ξεπερνά το 80% του μέγιστου ωφέλιμου φορτίου. Εάν το βάρος υπερβαίνει το όριο, ανάβει ένα πορτοκαλί σήμα με ένα θαυμαστικό.

Προστατευτικός συνεργάτης

Το Opel Combo Cargo XL διατίθεται με σύγχρονα συστήματα υποστήριξης οδηγού, όπως αναγνώρισης επικείμενης σύγκρουσης (Forward Collision Alert) με ανίχνευση πεζού και αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης (Automatic Emergency Braking), σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας (Lane Keep Assist), σύστημα ελέγχου καθόδου (Hill Descent Control), σύστημα ελέγχου ταχύτητας & περιοριστή (Intelligent Speed Control & Limiter), σύστημα αναγνώρισης κόπωσης οδηγού (Driver Drowsiness System), και τέλος σύστημα αναγνώρισης ορίων ταχύτητας (Speed Sign Recognition).

Opel Combo Cargo XL
Image Credit: Opel

Ο οδηγός και οι επιβάτες έχουν στη διάθεσή τους νέα γενιά συστημάτων infotainment, συμβατών με Apple CarPlay και Android Auto. Τα διαθέσιμα συστήματα Multimedia Radio και Multimedia Navi Pro ελέγχονται εύκολα μέσω της ευανάγνωστης, εύχρηστης, έγχρωμης οθόνης αφής 8,0 ιντσών.

Opel Combo Cargo XL
Image Credit: Opel

Χαρακτηριστικό στην καμπίνα του Opel Combo Cargo είναι η τριθέσια διάταξη, με το μεσαίο κάθισμα να μετατρέπεται σε πολύ πρακτικό τραπεζάκι με θήκες, ενώ το δεξιό μπορεί να αναδιπλωθεί για να επεκταθεί ο χώρος φόρτωσης.

Αποδοτικός και οικονομικός κινητήρας

Το μηχανικό σύνολο του Opel Combo Cargo 1.5d της δοκιμής είναι το γνωστό του πρώην Ομίλου PSA και πλέον Stellantis τετρακύλινδρο μοτέρ diesel με ισχύ 100 ίππους και ροπή 250 Nm.

Το μοτέρ αυτό έχει παραχθεί σε εκατομμύρια μονάδες εδώ και πολλά χρόνια, όντας πλέον εξαιρετικά αξιόπιστο αλλά και εξελιγμένο. Συνδυάζεται με ένα κιβώτιο έξι σχέσεων και η μέση κατανάλωση σύμφωνα με τον κατασκευαστή ανέρχεται στα 5,4 – 6,1 λίτρα/100 χλμ. Στην πράξη το μοτέρ είναι πολιτισμένο, με εξαιρετική ροπή από χαμηλά, ελάχιστη υστέρηση στην εμπλοκή του turbo και μια πραγματική κατανάλωση που δύσκολα θα ξεπεράσει τα 6.0 λίτρα/100 χλμ.

Opel Combo Cargo XL

Ο συμπλέκτης είναι πολύ μαλακός και προοδευτικός συμβάλλοντας στην ελάχιστη επιβάρυνση του οδηγού ακόμα και μετά από πολλές ώρες χρήσης, ενώ το κιβώτιο έχει πολύ καλή αίσθηση και κλιμάκωση των σχέσεων. Η κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς. Συνολικά η οδήγηση του Opel Combo Cargo XL 1.5d είναι ιδιαίτερα ευχάριστη και άκοπη. Αντίστοιχα, εύκολη είναι και η φόρτωση, καθώς οι πίσω πόρτες ανοίγουν σε γωνία 90 αλλά και 180 μοιρών, η πλευρική συρόμενη πόρτα αποκαλύπτει ένα μεγάλο άνοιγμα και, τέλος, πρακτικά στοιχεία όπως ο εξαιρετικός φωτισμός στο χώρο φόρτωσης κάνουν εύκολη την καθημερινότητα.

Opel Combo Cargo XL
Image Credit: Opel

Αξίζει να σημειώσουμε επίσης ότι ο οδηγός και οι επιβάτες έχουν στη διάθεσή τους πολλές πρακτικές θήκες και θέσεις για ποτήρια, μπουκάλια και έγγραφα, ανοιχτές αλλά και κλειστές.

Opel Combo Cargo XL
Image Credit: Opel

Τόσο, όσο

Opel Combo Cargo XL
Image Credit: Opel

Με βάση τον πληρέστατο εξοπλισμό της έκδοσης Business που δοκιμάσαμε αλλά και τη συνολική απόδοση του αυτοκινήτου η οποία είναι κορυφαία στην κατηγορία του, το κόστος των 34.990 ευρώ με ΦΠΑ του Opel Combo Cargo XL είναι απόλυτα ανταγωνιστικό. Το βασικό μοντέλο L1 ξεκινά από 33.000 ευρώ, ενώ η μάρκα προσφέρει, κατά παραγγελία, πολλές επιλογές διαμόρφωσης και εξατομίκευσης, ανάλογα με τη χρήση. Κερασάκι στην τούρτα, η πενταετής εγγύηση καλής λειτουργίας.

Revoil

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!